Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Două decenii pentru o diplomă
Două decenii pentru o diplomă Email
Luni, 05 Septembrie 2011 18:13

 

 

     Sînt comunităţi din ţară care au recunoscut activitatea foştilor deţinuţi politic imediat după 1990 cînd primăriile le-au conferit acestora diplome de cetăţeni de onoare ai respectivelor localităţi. Numai în Ţara Făgăraşului unde a existat cea mai dură şi lungă rezistenţă anticomunistă, eroii anticomunişti n-au fost băgaţi în seamă. De pildă, Primăria Braşov a conferit diplome de cetăţeni de onoare ai Braşovului foştilor deţinuţi politic încă din anul 1999. Primarul de atunci, Ioan Ghişe, a organizat un cadru festiv atunci cînd a înmînat diplomele şi titlurile respective. ,,Dipoma de cetăţean de onoare al municipiului Braşov se acordă domnului Banciu Deneş, membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic- filiala Braşov, pentru toată activitatea depusă în organizarea şi înfăptuirea acţiunbilor de rezistenţă anticomunistă“. Este textul stipulat pe respectivele diplome semnate de primarul Braşovului, în decembrie 1999.

După 19 ani de la Revoluţie
 

    Nicio primărie din Ţara Făgăraşului nu a recurs la astfel de acţiuni care să reprezinte pentru foştii deţinuţi politic o reparaţie morală pentru suferinţele îndurate în regimul comunist. Asta în condiţiile în care mii de localnici din Ţara Făgăraşului au fost impicaţi în rezistenţa anticomunistă îndurînd ororile regimului comunist. În 2009, CL Făgăraş, după numeroase discuţii şi frămîntări, a pus în dezbaterea plenului activitatea foştilor deţinuţi politic. Cu 15 voturi ,,pentru“ din totalul de 19 a fost emisă HCL 88/27 mai 2009 cu un articol unic: ,,Se conferă Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Făgăraş unui număr de 8 foşti deţinuţi politic, cuprinşi în anexa la prezenta hotărîre, condamnaţi la detenţie pentru activitatea anticomunistă manifestată sub diferite forme“. Au fost declaraţi astfel cetăţeni de onaore: Ilioiu Grămescu Ioan, condamnat pe viaţă, executat 10 ani; Balaban Octavian, 12 ani de închisoare; Gabor Ion- 10 ani de închisoare; Iaru Gheorghe- 5 ani de închisoare; Mija Cornel- 4,9 ani închisoare; Moldovan Valeriu Alexandru- 4 ani de închisoare; Vasilache Ivan Constantin- 4 ani închisoare; Răduţ Augustin- 3 ani închisoare.

 

 

 

 

Nemulţumiri şi critici
 

     După alţi doi ani, conducerea Primăriei Făgăraş şi-a adus aminte că există HCL 88/2009 care obligă Executivul să înmîneze diplomele de cetăţeni de onoare ai Făgăraşului foştilor deţinuţi politic. Primarul Sorin Mănduc în loc să respecte textul HCL-ului pentru respectivele diplome, a urmărit cu totul altceva. Formularele înmînate foştilor deţinuţi politic nu stipulează activitatea şi meritele acestora aşa cum impune HCL 88. ,,Diploma şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Făgăraş Domnului Augustin Răduţ pentru dragostea ce o poartă străvechii obşti a descălecătorilor de Ţară Românească precum şi pentru necurmata şi nobila trudă de a-şi potrivi rostul vieţii cu temeliile cele mai adînci ale firii pămîntului binecuvîntat al acestor locuri. Date la Făgăraş azi, 25 august 2011“. Un astfel de text nu cinsteşte pe nimeni, nici pe foştii deţinuţi politic şi nici pe cei care l-au scris. Şi asta întrucît textul nu are nicio noimă, este o înşiruire de cuvinte luate la întîmplare din vocabularul limbii române. ,,Referitor la conţinutul textului de pe diplome, considerăm că nu ne reprezintă şi nu respectă nici textul hotărîrii Consiliului Local al Municipiului Făgăraş“ se arată într-un comunicat al AFDPR filiala Făgăraş remis redacţiei.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 100 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843963

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare