Apărute în copilărie şi necorectate la timp vor afecta dezvoltarea armonioasă a arcadelor.
- suptul degetului: acest obicei dispare singur şi este considerat normal până la vârsta de 3 ani. Dacă el continuă după vârsta de 7 ani şi mai târziu reprezintă faptul că acel copil are probleme de anxietate şi este nevoie de educaţie pentru a renunţa la acest viciu. Dacă nu se obţin rezultate se recurge la mijloace ajutătoare cum sunt mănuşile, cotierele, plasturi care jenează în momentul introducerii degetului în gură.
- respiraţia orală: normală este respiraţia nazală, însă în cazurile de deviaţie de sept, răceală prelungită apare respiraţia orală. Consecinţele sunt: apariţia cariilor mai ales pe dinţii frontali superiori care nu mai sunt spălaţi de saliva din timpul nopţii; uscarea mucoaselor care vor fi predispuse la apariţia leziunilor.
- deglutiţia atipică: normal limba are poziţia în spatele incisivilor superiori şi la nivelul bolţii palatine (cerul gurii), dar în poziţiile atipice limba este interpusă la nivelul arcadelor ca în poziţia de supt. Consecinţele: disarmonii la alinierea dinţilor, tulburări de masticaţie şi fonetice.
- Controalele periodice la cabinetul stomatologic în timpul dezvoltării maxilarelor pot depista timpuriu viciile copiilor şi consecinţele acestora şi ne permit împreună cu părinţii şi cadrele didactice să îndrumăm copilul în vederea corectării obiceiurilor vicioase şi menţinerii unei igiene corespunzătoare. Educarea începe prin dialog şi recompense pentru a-l deterina să renunţe singur la obiceiurile vicioase. (Dr. Dan Gavrilă)