Vocile consilierilor locali şi a primarului, acoperite de secretarul comunei
Magazinul sătesc din Sebeş dă bătăi de cap Legislativului şi Executivului din comuna Hârseni. Este al 10-lea an în care acest magazin funcţionează în baza unui contract prelungit prin acte adiţionale. Plenul CL Hârseni desfăşurat miercuri, 31 iulie a.c., în care s-a încercat prelungirea contractului de închiriere printr-un alt act adiţional, s-a transformat în haos şi circ. Dacă Executivul îşi doreşte încă un adiţional care să prelungească chiria societăţii care foloseşte magazinul, Legislativul vrea organizarea unei licitaţii. Cum fiecare parte ţine morţiş să câştige în războiul adiţionalelor, în ultimele două plenuri ale CL Hârseni s-a regăsit pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind magazinul din Sebeş. De fiecare dată proiectul a fost respins, firma care-l administrează rămânând la mâna aleşilor locali. Oricum contractul de închiriere cu vechime de un deceniu va expira la 26 august 2019. La bugetul local intră lunar din această chirie suma de 448 lei. Magazinul din Sebeş se află în proprietatea Comunei Hârseni şi este amplasat în curtea căminului cultural, cu ieşire la strada principală. CL Hârseni are în componenţă 11 consilieri locali provenind de la 5 partide şi doi independenţi: Grecu Gheorghe, Ioan Sin (PNL), Florin Toacşe, Angela Cazan (PER), Ioan Mesaroş (PP-USL), Ioan Mesaroşiu, Victoraş Lie, Ovidiu Ionuţ Beleaua (PSD), Emil Suciu (ALDE), Daniel Dâmboiu, Lenuţa Mirela Manta (independenţi).
Povestea magazinului şi a contractului de închiriere
În 2009, Primăria Hârseni a încheiat clădirea magazinului din Sebeş firmei Marioalyss Com SRL prin contractul de închiriere nr. 3656/25 august 2009, semnat de primarul de atunci, Andrei Comanici, secretarul comunei Simona Făgărăşanu pe de o parte, iar Mirela Neamţu ca administrator al firmei. Printre clauze s-a aflat atunci preţul de închiriere 3,5 lei/mp/lună, respectiv 383 lei/lună, şi perioada de valabilitate de 5 ani. De atunci, firma şi-a schimbat acţionariatul (cesionare), iar administrator a devenit Vieru Daniela care ocupă această funcţie şi astăzi. Primăria Hărseni a încheiat în cei 10 ani de la semnarea contractului trei acte adiţionale. Primul în ianuarie 2013 când a fost majorată chiria la 441,99 lei/lună, al doilea semnat în iunie 2013 când chiria s-a stabilit în euro, respectiv valoarea de 139,22 euro/lună, iar al treilea semnat în august 2014 prin care s-a prelungit închirierea cu încă 5 ani. Al patrulea act adiţional de prelungire a contractului de închiriere pentru încă 5 ani a fost blocată de majoritatea consilierilor locali.
Haos şi circ
Plenul CL Hârseni a fost cuprins de haos când s-a analizat punctul 2 de pe ordinea de zi, respectiv proiectul ce viza magazinul din Sebeş. Peste vocile consilierilor care susţineau scoaterea la licitaţie a spaţiului şi ale celor care susţineau interesul firmei s-a auzit secretara comunei care,de altfel, a dominat şedinţa. La un moment dat nimeni nu mai înţelegea nimic, toată lumea ţipa. Sala a fost cuprinsă apoi de linişte când un reprezentant al firmei chiriaşe, a ţinut o prelegere menită să apere contractul semnat în 2009 şi să înduplece Legislativul să prelungească acel contract. Prezentarea făcută de un apropiat al administratorului firmei, aşa cum s-a prezentat, a venit după ce în şedinţa ordinară din luna iunie nu a fost votat proiectul de hotărâre. S-a explicat buna credinţă a chiriaşului, s-au prezentat investiţiile realizate în clădire fără să se pretindă decontarea banilor, s-au prezentat liste cu semnături (155) obţinute de la localnicii care susţin ,,menţinerea acestui spaţiu comercial în folosinţa acestei societăţi”. Niciuna dintre aceste prezentări nu a înduplecat însă majoritatea consilierilor locali, două treimi, care şi-au menţinut poziţia, aceea de a scoate spaţiul la licitaţie şi prin urmare respingerea prelungirii contractului de închiriere.
- ,,Am înţeles că firma este de bună credinţă şi că este un contract de închiriere. Dar dacă eu am o clădire proprietate şi vreau să bag pe altcineva, să schimb chiriaşul, nu pot să o fac? Eu sper să scot bani mai mulţi şi de aceea vreau să scot spaţiul la licitaţie. Poate participa şi d-na Vieru! Oricine se poate înscrie” a spus un consilier.
Pentru că a fost invocată o cerere depusă la Primăria Hârseni de consilierul Danel Dâmboiu pentru închirierea spaţiului de către reprezentantul firmei chiriaşe, acesta a legat un dialog cu acesta. ,,Vă rog să-mi spuneţi, unde scrie în documentele de şedinţă, unde apare numele meu sau cererea mea? Ceea ce faceţi dumneavoastră acum, încercaţi să puneţi un şantaj asupra consiliului local” a spus consilierul local Dâmboiu reprezentantului firmei.
- ,, Noi am hotărât în şedinţa trecută ceva, am cerut scoaterea la licitaţie. De ce nu aţi făcut demersurile pentru acest lucru, aţi preferat să reintroduceţi pe ordinea de zi acelaşi proiect de hotărâre? Poate il lua tot doamna Vieru?” s-a adresat consilierul Dâmboiu şi secretarului Simona Făgărăşanu.
Secretara primăriei Simona Făgărăşanu a sărit în apărarea reprezentantului firmei fluturând cererea consilierului, deşi proiectul de hotărâre nu se referea la licitaţie ci doar la prelungirea contractului, iar respectiva cerere nu se regăsea în dosarul de şedinţă.
Consilieul local Dâmboiu a depus o cerere la Primăria Hârseni prin care a solicitat închirierea acestui spaţiu. ,,Am depus cererea pentru a face posibilă licitaţia. Este legal să se organizeze licitaţie. Nu înţeleg de ce nu se vrea? Prin licitaţie se pot aduce bani mai mulţi la buget, se poate obţine o chirie mai mare” a explicat consilierul local Daniel Dâmboiu.
,,În urmă cu puţin timp am hotărât să mărin chiriile la toate spaţiile nostre, la 1-1,5 euro/mp. Aceasta este o hotărâre din 2009, aşa s-a decis atunci. Acum de ce să scoatem la licitaţie? Faţă de şedinţa trecută au apărut elemente noi, cheltuielile făcute de chiriaş şi liste de susţinători” a spus un alt consilier.
- În replică un alt consilier a spus: ,,Dacă strâng semnături din sat, mă puneţi primar? Cam aşa sunt aceste semnături!”
În acelaşi ton a continuat dezbaterea până au fost prezentate avizele din comisiile de specialitate ale legislativului, toate fiind nefavorabile, dar cu specificaţia de a se scoate spaţiul la licitaţie. În urma votului, proiectul de hotărâre a fost respins, 7 abţineri şi 4 voturi ,,pentru”.
Alt proiect, dar tot haos
În acelaşi ton a decurs şi dezbaterea pentru primul punct de pe ordinea de zi, care se referea la ,,atestarea apartenenţei la domeniul public al comunei Hârseni a unor immobile-drumuri de exploatare”. În acest caz respingerea proiectului avea ca efect pierderea unui proiect european privind înfiinţarea unui camping, în valoare de 50.000 de euro. Dacă până atunci primarul Mihai Olteanu nu şi-a făcut simţită prezenţa, la acest punct a intervenit prezentând hărţile cadastrale şi noile implicaţii ale sistemului implementat în comună în acest domeniu. Consilierii locali s-au arătat revoltaţi pentru că anexele la proiectul de hotărâre nu erau elocvente asupra drumurilor de hotar ce se voiau intabulate pe primărie. La finalul discuţiilor proiectul a fost votat. În aceeaşi situaţie se află un alt localnic al cărui proiect european depinde de votul plenului. (Lucia BAKI)
Intrbati-ii pe domnii consilieri de ce fostul bar care a functionat in curtea căminului cultural Sebeș si in administratia primăriei Harseni a fost inchis ?