O problemă a localnicilor este legată de asigurarea lemnului de foc necesar încălzirii locuințelor.  Nu este cazul sătenilor din comuna Cincu, unde Primăria Cincu deține   cea mai mare suprafață de pădure comunală din zona Făgăraș, asigurând familiilor necesarul de lemn de foc. Primăria Cincu deține peste 3.200 ha de pădure, o mică parte aflându-se și în poligonul folosit de militarii NATO. Pădurea comunală de la Cincu se află în administrarea Ocolului Silvic Agnita ce aparține de Direcția Silvică Sibiu încă din 2021, iar contractul a fost prelungit până în decembrie 2030.

  • ,,La  31 decembrie 2024 a expirat contractul de administrare al pădurii comunale, dar în ședința extraordinară a Consiliului Local Cincu desfășurată în această lună a fost prelungit contractul pentru încă 5 ani, de la 1 ianuarie 2025 până la 31 decembrie 2030. Atât Ececutivul, dar și Legislativul au stabilit, în urma unei analize economice că acest ocol silvic oferă cele mai bune condiții contractuale, benefice pentru comuna noastră. Veniturile obținute prin  valorificarea masei lemnoase din pădurea comunală completează bugetul local al comunei“ a explicat Gheorghe Mirca, primarul comunei Cincu.

Cincu este comuna care a reușit să onoreze toate cererile cetățenilor privind necesarul de lemn de foc. Anual se valorifică peste 3.000 mc de lemn de foc pentru  populația din comună.

  • ,,Prin HCL au fost stabilite taxele pentru lemnul de foc. Pentru un mc de lemn, la cioată, am stabilit o taxă de  95 lei/mc, iar pentru lemnul la drum auto s-a stabilit o taxă de 130 lei/mc. Pentru lemnul de foc de esență moale a fost redusă taxa pentru populație la  70 lei/mc. Avem 3000 mc/an care asigură toate cererile cetățenilor. Deși am avut solicitări, n-am aprobat nicio cerere pentru cetățenii din alte  comune întrucât ne dorim ca oamenii din Cincu și Toarcla, satele comunei noastre, să nu fie afectați și să beneficieze toți de lemn de foc“ a adăugat primarul Gheorghe Mirca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here