După ce la începutul săptămânii trecute am avut cea mai caldă noapte de 7 ianuarie de când se fac măsurători, în weekend a urmat o răcire bruscă a vremii.
La Întorsura Buzăului, mercurul a scăzut sâmbătă noapte spre -18 grade Celsius, în timp ce în Brașov au fost -16.
Meteorologii anunță pentru zilele care vin inclusiv viscol. La Vârful Omu a fost una dintre cele mai geroase nopţi de când a început iarna.
Alex Baran, meteorolog: „O minimă de -18 grade”.
De altfel, a fost congelator în tot centrul țării. Cele mai scăzute temperaturi s-au înregistrat la Întorsura Buzăului – 17,5 grade Celsius, și la Braşov – 16,3 grade. Peste zi, mercurul din termometre nu a trecut de zero grade.
Satele din curbura Carpaților păreau de cleştar duminică, în zori. La Moeciu s-au înregistrat – 12 grade.
În localitatea Piatra Fântânele din Bistrița-Năsăud, duduie sobele, iar oamenii se roagă să le ajungă lemnele până la primăvară. Acolo au fost -15 grade.
Și în Bucovina a fost ger.
Localnic: „– 10 grade temperatura resimțită în Bucovina, unde este iarnă în toată regula. Un frig de crapă pietrele, cum spunem noi aici.”
Este iarnă și în zona de vest a țării. La Timişoara, la amiază, temperatura resimţită a fost de -2 grade Celsius.
În zonele înalte, cum ar fi Muntele Mic, din judeţul Caraș-Severin, a fost şi mai rău.
Sebastian Lungu, salvamont Muntele Mic: „A fost foarte frig, a fost ger. Zăpada este foarte înghețată, după cum se vede.”
La Cota 1.800, la Straja, în județul Hunedoara, duminică dimineață, telescaunul din vârful stațiunii a fost oprit din cauza vântului puternic și a ceții.
În următoarele zile, toată țara va fi străbătută de un val de aer polar, după cum arată și imaginile din satelit.
Mihai Timu, meteorolog: „Estimăm că cele mai reci nopți să fie din perioada următoare cele din noaptea de luni spre marți și marți spre miercuri, când în estul Transilvaniei putem să ne ducem și la valori spre -18, -20 de grade.”
De altfel, în mai multe zone din țară, autoritățile au avertizat deja șoferii să plece la drum doar dacă au mașinile pregătite de condiții de iarnă.
În cazul în care vreţi să porniţi într-o drumeţie în Munții Făgăraș, fiţi precauţi.
Cristian Toma, Salvamont Argeș: „Recomandăm turiștilor să rămână în zona cabanelor, deoarece este și o ceață ușoară, traseele turistice din munții Făgăraș sunt închise.”
Un fenomen natural spectaculos a fost vizibil ieri la Galați. Deasupra cartierelor aflate de-a lungul falezei Dunării, s-au ridicat nori albi, ca o ceață lăptoasă. Peisajul a fost creat tocmai de schimbarea bruscă de temperatură, după zilele de primăvară de la începutul săptămânii trecute.