Vernisajul celei de-a VIII-a ediții a Taberei de creație ,,Pro Boholț“ s-a desfășurat, în ,,Sala Tronurilor“ din incinta Cetății Făgărașului, miercuri, 24 iulie a.c., începând cu ora 18.00. Evenimentul a fost organizat de Asociația ,,Pro Boholț“ și Muzeul Țării Făgărașului ,,Valeriu Literat“. ,,Tabăra a început în 15 iulie, iar acum celebrăm vernisajul celei de-a VIII-a ediții. A fost o tabără internațională, cu participarea unor artști plastici consacrați pe plan național și internațional, atât din țara noastră dar și din Polonia, care s-au îndrăgostit de obiceiurile noastre. Sunt prezenți și aici Mihai Chiseliță, Valeriu Șușnea, Serge Vasilendiuc, Ioana Galecka, jurnaista Daniela Vlad de la Radio Pro Fm care s-a ocupat și de copii și artistul Croitor Brădescu Ioan care s-a stabilit de vreo câțiva ani la Boholț și ne-a făcut onoare prin acest lucru. Au expus lucrări artiștii pe care o să-i vedeți și o secție de pictură pe sticlă lucrată de copii. Vrem să inițiem un muzeu care să adune la un loc toate valorile. Sper să fac încă două ediții, dacă mă ajută bunul Dumnezeu, pentru că, la ediția a X-a, voi împlini și eu 80 de ani. Ideea aceasta mi-a venit de mai multă vreme, eu sunt un colecționar de artă și m-am gândit să inițiez o tabără la Boholț, am găsit oamenii și m-am apucat de șapte ani, am avut și străini și români, bine cotați în țară. Sper să mai continuăm până la ediția a X-a, după care să facem un muzeu. Scopul acestei tabere a fost să creem o memorie materială a satului, satul se schimbă, multe case s-au stricat, altele s-au schimbat, nu tottdeauna schimbat în bine, spun eu, din punct de vedere arhitectural. Vreau să creez o memorie pentru cei care vin după noi, să le arătăm cum arăta Boholțul. În tablouri artiștii pun suflet, și prin ochii sufletului lor se vede satul“ a spus inginerul Vasile Joanta, inițiatorul acestei acțiuni culturale.
Primarul comunei: Numele şi valorile satului sunt duse mai departe
,,Găzduim cea de-a VIII-a ediție a Taberei de Creație ,,Pro Boholț“, tabără care încearcă să surprindă sufletul satului transilvan“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgărașului. La eveniment a participat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean. ,,Este o onoare și o deosebită plăcere de a ne afla alături de boholțeni și alți cetățeni din Țara Făgărașului la vernisajul celei de-a VIII-a ediții a Taberei de Creație ,,Pro Boholț“. Deosebite felicitări vreau să-i transmit domnului Vasile Joanta, fiu al satului Boholț, care face un lucru extrem de important, și anume imortalizarea pe pânză a valorii, autenticității și frumosului satului românesc prin penelul acestor artiști. Faptul că aici se află și copiii este foarte important, pentru că ei duc mai departe valorile. Cu siguranță, numele satului Boholț și al Țării Făgărașului este dus mai departe. Autenticitatea, frumosul și valorile satului ajung în sufletul celor de aici și peste hotare“ a spus primarul Claudiu Motrescu.
Artiştii de la Boholţ
Artistul Ioan Croitor Brădescu s-a stabilit la Boholț de peste trei ani.
- ,,Sunt cioplitor în lemn și mă aflu de trei ani și jumătate în Boholț. Am venit de pe Valea Superioară a Mureșului, din vârful Călimanului, la Brașov și am supraviețuit din arta populară. Am aici o singură lucrare, care poartă denumirea de ,,Aspirație“. Este inspirată din frământarea lemnului din care iese un chip în partea superioară, lucrat din truda pământului și a apei“ a spus artistul.
- ,,Există un patrimoniu de artă contemporană care acoperă un gol al spiritualității trecute prin filtrul oricărui artist. Zonele de acest gen trebuie să conserve patrimoniul pe care îl au, în această epocă a consumismului. Este bine să ne amintim că veșnicia s-a născut la sat“ a spus Valeriu Șușnea, membru în Consiliul Director al Institutului Cultural Român.
- Am cunoscut oameni extraordinari aici- spune Mihai Chiseliță- și m-am simțit foarte bine. Consider că am făcut prea puține lucruri“.
- Artista poloneză Joanna Galecka s-a arătat încântată de timpul pe care l-a petrecut la Boholț. ,,Vreau să mulțumesc celor care au reușit să mă aducă în România, mai ales lui Vasile Joanta și soției sale, Elena. M-am simțit foarte confortabil, iar asupra noastră a vegheat subtil, din umbră, organizatorul. Am admirat satul și căldura oamenilor“ a spus artista poloneză.
- Artistul Serge Vasilendiuc, român care trăiește în Polonia, a spus: ,,Grijă mare când renovăm casele, e mai bine și mai răcoros când punem țiglă, să nu ne lăsăm ispitiți de marketing, trebuie păstrat tot ce este valoros și autentic.
- Daniela Vlad, de la Pro Fm, s-a arătat, la rândul ei, încântată să se afle în mijlocul taberei de creație de la Boholț. ,,Mă simt onorată să mă aflu aici, la această ediție a taberei de creație. Eu lucrez cu copiii de foarte multă vreme. Copilul este ca un burete și absoarbe tot ceea ce i se spune. Aveți grijă ce faceți cu copiii voștri. Ei sunt viitorul și aveți grijă de ei. Cine uită, nu merită, spunea Nicolae Iorga“.
Picturi inspirate din satul făgărăşean
Făgărășenii prezenți la acest vernisaj au putut admira picturi inspirate din tematici existențialiste, spirituale care imortalizează imaginea satului românesc. ,,Vămile văzduhului“ lucrare a lui Valeriu Șușnea duc în spațiul transcendental și leagă mundanul de cer. ,,Călătorie prin Boholț“ a aceluiași artist propune ochiului o bucată de timp din viața satului. Elevele Denisa Andreiu și Smaranda Mănduc și-au adus un aport important la tabăra de creație prin temele ,,Așteptând“, ,,Singuraticul“, ,,Liniște“. Au mai fost expuse tematici precum ,,Casa albastră“ a lui Sterică Bădălan, ,,Dincolo“, ,,Biserica satului“ sau ,,Boholț- panoramă de la balcon“, lucrarea artistului polonez Mariusz Drohomirecki, ,,Crucea de la capul satului“ etc. Prin prezentarea lucrărilor, munca artiștilor și valoarea vernisajului, cea de-a VIII-a ediție a taberei de Creație de la Boholț s-a dovedit încă o dată un succes cultural și un demers important în ceea ce privește istoria artei locale, dar și a locurilor minunate din Țara Făgărașului, o țară de poveste. (Ștefan BOTORAN)