Cea mai importantă zi a sărbătorilor de iarnă este 25 decembrie când prăznuim Naşterea Mântuitorului Iisus. Pentru creştini, sărbătoarea Crăciunului înseamnă mese îndestulate şi multe daruri. Tradiţia românească impune multă alergătură pentru pregătirea acestei sărbători. În gospodării se taie porcii din care gospodinele pregătesc preparate tradiţionale, se împodobesc brazii şi se pregăteşte apoi masa de Crăciun. Ceremonialul pregătirii mesei de Crăciun, pentru că este un adevărat ceremonial, începe încă din ziua de Ignat, 20 decembrie. Atunci se pregătesc caltaboşii, toba şi sângeretele care se servesc ca aperitiv. Reţetele diferă de la o zonă la alta, de la o gospodărie la alta. Tradiţional, toba se prepară din capul de porc, limba, inima, rinichii, şorici, foi de dafin, piper si ienibahar. Toate acestea se fierb şi se pun în stomacul de porc bine curăţat şi spălat. Se serveşte rece, ca gustare, tăiată în felii, cu lămâie, muştar sau murături. Caltaboşii se prepară din inimă de porc, plămâni, splină. În unele zone se pune şi orez. La măruntaie, gospodina adaugă piper, ienibahar, ceapă şi usturoi. Tot amestecul bine fiert se pune în intestine de porc. Caltaboşii se manâncă prăjiti sau fierţi, calzi sau reci, cu hrean sau cu muştar. Piftia de porc se face din picioare de porc, urechi, sorici, fierte cu ceapă, morcov, păstârnac, usturoi. Zeama în care este fiartă carnea devine o gelatină transparentă în care sunt puse bucăţi de carne, legume fierte sau ouă fierte. Piftia se serveşte tăiată în cuburi de marime potrivită. Acestea sunt aperitivele puse pe masă, alături de ibrice cu ţuică fiartă cu piper şi zahăr. La aperitive se adaugă friptura de porc, colacii, sarmalele, cozonacul, fructele, peştele, dulciurile. De pe masă nu lipsesc nucile şi ouăle, care au o simbolistică mai complexă, cu trimitere la rezistenţa în timp, la sămânţa care nu se pierde. Băuturile completează masa de Crăciun: ţuica, vinul şi şampania.

Delicatese de Crăciun 

     Pentru o masă deosebită de Crăciun, cu delicatese sofisticate, aranjate cu stil pe o masa decorată cât mai deosebit se impune mai multă pregătire şi trebuie urmaţi nişte paşi riguroşi şi astfel musafirii îşi vor arăta admiraţia şi încântarea, iar familia va avea o surpriză deosebită.

  •  Alege o faţă de masă în culori calde: crem, portocaliu sau auriu. Foloseşte farfurii albe, cu dungi aurii pe margine, iar pentru desert farfurii în formă de stea; paharele pot fi din sticla galbenă sau portocalie. Serveţelele albe, cu mici motive decorative roşii sunt de efect! Pentru a intregi atmosfera de cădură, de armonie, realizează un aranjament din flori de crin, rămurele de brad şi o lumânare portocalie, pe care să-l aşezi ori în mijlocul mesei, ori pe colţul stâng dinspre interiorul camerei. Sau pune buchete mai mici ici, colo pe masă. Plaseaza în centrul mesei o fructiera cu: banane, portocale, mandarine, kiwi, mere, numai dacă nu foloseşti aranjamentul floral. Un alt punct focal al mesei poate fi un sfeşnic.
  •  Delicatese alese pentru aperitiv: în loc de tradiţionalul lebăr sau de tobă, pregăteşte muschi umplut.
  •  Felul principal: iepure la tava cu sos de usturoi sau ruladă din muşchi de porc cu ouă şi ciuperci
  •  Desertul: cu adevarat deosebit: prăjitură polară

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here