19 decembrie 2024 este o zi istorică pentru satul Nadăș. Comunitatea nădășenilor a scăpat definitiv de familia Colțeu, care i-a tracasat pe săteni vreme de 18 ani. Procese, executări silite, jandarmi în bătătura gospodăriilor, drumuri pe la instanțele de pe tot cuprinsul țării, toate au fost provocate de niște inși care, prin documente false, au ținut să arate că moștenesc un sat întreg și toată averea acestuia. Deși nu călcaseră niciodată pe vreo uliță din Nadăș, Colțeii, cu mic, cu mare, s-au vrut proprietari pe terenuri, păduri, case, cimitir, peste tot. Doar niște minți diabolice și profund interesate financiar au putut să atragă în mrejele lor tapetate doar cu ilegalități procurori, notari, primari, directori de instituții publice, polițiști și judecători. Le-a mers ca unsă metoda folosită întrucât s-au găsit multe cozi de topor pe cuprinsul țării care s-au bucurat nu doar de ,,30 de arginți“ ci de acele valori și profituri avansate la nivelul a 27 milioane de euro, fără să fie impresionate de umilința, dramele și suferința nădășenilor, o mână de oameni de glie, dar hotărâți să-și apere averea moștenită de la bunici și străbunici, indiferent de costuri. În larga rețea infracțională formată în jurul celor 8742 hectare de teren și pădure ale Nadășului, și-au găsit însă loc și acei oameni care și-au respectat funcțiile și meseriile. Este vorba despre echipa DNA de la Timișoara care a reușit să demonstreze, în 2017, că actul de moștenire vehiculat de Colței era fals, iar de aici s-au rostogolit, vreme de alți 7 ani, alte procese. Cu alte cuvinte, procurorul de la DNA Timișoara a demonstrat că acești Colței nu au dobândit, prin 2002, averea grofilor Grosz Iosif Grosz Helena, de la o oarecare Ecaterinei Mairovitz pe care au îngrijit-o, așa cum a parafat ilegal notarul Vlai Adrian din Arad. Chiar și așa, instanțele de la Ineu, Făgăraș, Craiova, Brașov, Alba, i-au trimis la plimbare pe săteni, Direcția Silvică, Ministerul de Finanțe, Primăria Tăuț și i-au apărat pe Colței. Până când Dosarul penal 374/59/2021 a ajuns la ICCJ.
De la Alba la București, dreptatea se vede diferit
În Dosarul penal nr. 374/59/2021 de la Curtea de Apel Alba Iulia, prin sentința emisă la 4 august 2023, instanța i-a achitat pe inculpați pentru infracțiunile: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu. Cauza a fost trimisă în atenția ICCJ la 8 septembrie 2023. Reamintim că urmare a Plângerii penale formulate de Biriș Iovu și Rad Nicoale, săteni din Nadăș, reprezentați de av. Cororiu Vasilica, a fost emis, la data de 5 martie 2021, de către DNA Structura Teritorială Timișoara Rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată în calitate de inculpați Colțeu Viorica, Colțeu Mihaela, între timp a decedat Colțeu Mihai Alexandru, notarul Vlai Adrian și Ocolul Silvic Privat Nadăș, administrat de familia Colțeu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul fiind estimat la 27.000.000 euro. Completul de judecată de la ICCJ a pus capăt șaradei orchestrată de Colței laolaltă cu instanțele de judecată pe la care ajunsese speța Nadăș. Acest complet de judecată a tranșat totul și a clarificat toate sentințele părtinitoare emise până la data de 19 decembrie 2024. Astfel, s-au încheiat cei 18 ani de procese prin care Colțeii au prejudiciat statul român și comunitatea Nadăș.
Avocatul Vasilica Coroiu: ,,Visul nădășenilor a devenit realitate“
Sătenii din Nadăș reprezentați de Rad Nicolae și Biriș Iovu, nelipsiți de la nicio înfățișare stabilită de vreo instanță din țară, au învins astfel sistemul corupt din justiția română prin perseverență, răbdare și credință, așa cum susțin ei. ,,Dreptatea și adevărul ies la iveală întotdeauna, mai devreme sau mai târziu“ spun nădășenii. Reușita este și a doamnei Vasilica Coroiu, avocatul nădășenilor, care prin profesionalism a reușit să blocheze toate acțiunile Colțeilor și să readucă sătenilor proprietățile și deopotrivă liniștea. În pragul sărbătorii Nașterii Mântuitorului, nădășenii au reușit să scape de Colței, un vis al lor devenit realitate. Am stat de vorbă cu avocatul Vasilica Coroiu, care cu emoție și-a exprimat bucuria reușitei în dosarul Nadăș, dar mai ales pentru că sătenii și-au regăsit în sfârșit liniștea.
- ,,În sfârșit visul nădășenilor a devenit realitate. Decizia ICCJ radiază sentințele anterioare, 657/2006, 618/2007 și 19/2009 și se revine la situația inițială. Aș vrea să menționez o problemă. Personal am trimis la Ministerul de Finanțe, reprezentantul statului român în dosar, solicitarea de a trimite un reprezentant care să apere interesul statului român în cazul Nadăș. Am cerut să susțină apelul prin care apăram atât proprietatea asupra celor 4.700 ha ale Direcției Silvice/statul român și cele alte 4.000 ha ale sătenilor și ale Primăriei Tăuț. Au trimis până la urmă un jurist la Curtea de Apel Alba. Dar la ICCJ nu s-a prezentat niciun reprezentat al statului unde trebuia să susțină interesul statului prejudiciat de 27 milioane de euro, așa cum a stabilit DNA Timișoara. Așa își apără statul român proprietatea sa? Pe de altă parte, dosarul penal s-a datorat plângerilor penale ale sătenilor din Nadăș, nu ale Primăriei Tăuț sau ale Direcției Silvice Arad. Abia după alegeri, actualul primar mi-a dat mandat mie ca avocat să reprezint și interesele comunei. În această speță un rol important l-a avut DNA Timișoara prin echipa formată din procurorul anticorupție Dolcu Lucian și comisarul Cojocaru. S-au aplecat cu profesionalism asupra dosarului Nadăș și în 2021 au formulat o rezoluție corectă, care a scos la lumină adevărul. Au avut însă de suferit, așa cum am avut și eu controale timp de 8 luni, la plângerile făcute de Colței. Familia Colțeu a lucrat mizerabil! Completul de la ÎCCJ a dat soluția corectă. Tot ce au făcut ilegal celelalte instanțe a clarificat ICCJ. Dacă ne referim la procesul de la Brașov, acesta a rămas fără obiect prin această decizie a ICCJ, dar vom vedea. Ne vom ocupa în continuare de aducerea proprietăților la forma inițială, dinainte de 2007“ a explicat Vasilica Coroiu, avocatul sătenilor și al Comunei Tăuț.
Ce a decis ICCJ
Detalii soluţie: În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.pr.pen., admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba – Iulia, părţile civile U.A.T. Comuna Tăuţ, Ministerul Finanţelor – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva prin Direcţia Silvică Arad, Rad Nicolae și Biriş Iovu împotriva sentinţei penale nr. 65 din 04 august 2023 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia penală, în dosarul nr. 374/59/2021.
Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi în parte încheierea din 12.01. 2023 a Curţii de Apel Alba – Iulia – Secţia penală şi rejudecând:
- 1. Schimbă temeiul achitării inculpatului Vlai Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prevăzută de art. 297 alin. 1, art. 309 şi art. 183 C.pen. din art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen., în art. 16 alin. 1 lit. b teza a – II – a C.pr.pen.
- Schimbă temeiul achitării inculpatei persoană juridică S.C. Ocolul Silvic Privat Nadăş S.R.L pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prevăzută de art. 270 alin. 1 coroborat cu art. 47 C.pen. raportat la art. 297 alin. 1, art. 309 şi art. 183 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen din art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen., în art. 16 alin. 1 lit. b teza a II a C.pr.pen.
- În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen., încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Colţeu Viorica sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave prevăzută de art. 47 C.pen. raportat la art.297 alin.1, art.309 şi art.183 C.pen, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
- În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen., încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Colţeu Mihaela Adriana sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave prevăzută de art. 47 C.pen. raportat la art.297 alin.1, art.309 şi art.183 C.pen, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Constată că inculpaţilor Colţeu Mihai Alexandru (decedat) şi Colţeu Viorica, în calitate de succesori cu titlu universal ai defunctei Mairovitz Ecaterina, li se cuvenea, împreună, cota de 1/28 din universalitatea de bunuri ce a aparţinut acesteia după autoarea Grosz Elena.
Se șterg ilegalitățile și se revine la starea inițială, dinainte de 2007
- În baza art. 397 alin. (1) și (3) C.pr.pen. raportat la art.25 C.pr.pen. dispune restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor,în sensul revenirii următoarelor terenuri în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Tăuţ sau Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva prin Direcţia Silvică Arad. Totodată ca efect al acestei dispoziţii, îi repune pe apelanţii Biriş Iovu, Rad Nicolae şi Boţco Vinesiu Adrian Marcel în drepturile avute anterior săvârşirii infracţiunilor. Ministerul Finanţelor Publice, ca reprezentant al Statului Român, Regia Națională a Pădurilor Romsilva prin Direcția Silvică Arad şi Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Tăuţ vor întreprinde, în condiţiile legii civile, demersurile necesare pentru a intra în posesia bunurilor în privinţa cărora s-a restabilit situaţia anterioară.
-suprafeţele de 8.733,2772 ha teren forestier şi 9,6985 ha teren agricol împreună cu clădirile şi alte construcţii existente pe acestea, aflate pe raza comunei Nadăş, jud. Arad;
-suprafaţa de teren forestier de 487,7 ha, conform proceselor verbale nr. 1826/04.12.2006 şi nr. 1917/15.12.2006 întocmite de comuna Tauţ;
-suprafața de teren – pășune împădurită de 567,3 ha, conform procesului verbal de punere în posesie nr.4/12.06.2008 întocmit de comuna Tauţ;
– suprafața de teren – pășune de 336,1 ha, conform procesului verbal de punere în posesie nr.5/12.06.2008 întocmit de comuna Tauţ.
ICCJ anulează o serie de procese verbale ilegale
III. În baza art. 25 alin. (3) C.pr.pen. anulează următoarele înscrisuri:
– procesul-verbal de punere la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar Tauț nr.1964/04.12.2006 întocmit de R.N.P. ROMSILVA -D.S.Arad și procesul-verbal de punere în posesie nr. 1916/15.12.2006, întocmit de comuna Tauț privind suprafețele de teren cu vegetație forestieră de 4.641,1 ha; – procesul verbal de predare-primire nr.2011/15.12.2006 încheiat de D.S. Arad – fostul O.S. Ineu privind mijloace fixe – clădiri și construcții aflate în perimetrul suprafeței retrocedate;
– procesul-verbal de predare primire nr.1426/06.08.2007, încheiat de D.S. Arad – fostul O.S .Ineu privind linie curent;
– procesul-verbal de predare primire nr.1305/20.08.2007, încheiat de D.S. Arad – fostul O.S. Ineu privind drumuri forestiere;
– procesul-verbal de punere la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar Tauț nr.1826/04.12.2006, întocmit de comuna Tauț și procesul-verbal de punere în posesie nr.1917/15.12.2006, întocmit de comuna Tauț privind suprafețele de teren cu vegetație forestieră de 487,7 ha;
– procesul-verbal de punere în posesie nr.4/12.06.2008, întocmit de comuna Tauț, privind suprafețele de teren – pășune împădurită de 567,3 ha;
– procesul-verbal de punere în posesie nr. 5/12.06.2008, întocmit de comuna Tauț privind suprafețele de teren – pășune de 336,1 ha; (vol.31, fila 67-79, 223 d.u.p)
– declaraţia martorului Crişan Stelian, autentificată la data de 31.01.2003 la B.N.P. Vlai Adrian din Mun.Arad sub nr.215/2003 (vol.18, fila 80, d.u.p.).
– menţiunile din cartea funciară operate în baza sentinţelor civile nr. 657/2006 din 30.03.2006 pronunţată de Judecătoria Ineu, în dosarul nr.457/2006, și sentinței civile nr.774/31.03.2009 pronunţată de Judecătoria Ineu, în dosarul nr.912/246/2009.
– certificatului suplimentar de legatar nr.9 din data de 14.02.2011, eliberat de către Biroul Notarial Morariu din Arad în dosarul nr.15/2011 (vol.14, fila 50; vol. 4, fila 8-10);
– menţiunile din cartea funciară operate în baza deciziei civile nr.91/22.04.2009 pronunţată de Curtea de Apel Timișoara în dosarul 30627/1/C/2005, precum și în baza certificatului suplimentar de legatar nr. 9 din data de 14.02.2011.
Colțeii lăsați fără averea obținută ilegal
- În baza art. 397 alin. 1 C.pr.pen. raportat la art. 19 C.pr.pen., admite acţiunea civilăformulată de părţile civile Comuna Tăuţ şi Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prin Direcţia Silvică Arad şi obligă inculpatele Colţeu Viorica, Colţeu Mihaela Adriana şi S.C. Ocolul Silvic Privat Nadăş S.R.L., în solidar, să plătească părţilor civile
-Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA – Direcția Silvica Arad, suma totală de 1.190.945 lei (compusă din suma de 501.105 lei reprezentând profitul înregistrat de inculpata persoana juridică SC. Ocolul Silvic Nadăş SRL, obţinut de aceasta ca urmare a activităţii de exploatare forestieră si servicii de vânătoare a fondului forestier predat, precum şi suma de 689.840 lei, reprezentând încasări realizate în anii 2012, 2013 şi 2014 de către inculpaţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica, cu titlu de preţ de la persoana juridică S.C. Ocolul Silvic Nadăş SRL pentru vânzare masă lemnoasă pe picior).
– U.A.T. Comuna Tauţ, suma de 758.342 lei reprezentând subvenții acordate în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață pentru pășune, pentru perioada 2007-2013 la care se adaugă dobânzile aferente.
-Admite, în parte, cererea de constituire parte civilă formulată de Rad Nicolae și Biriș Iovu și obligă inculpatele Colțeu Viorica și Colțeu Mihaela Adriana, în solidar, la plata către aceștia a sumelor de câte 10.000 euro, cu titlu de daune morale.
Bunurile Colțeilor rămân sub sechestru
Menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză, astfel:
- Cu privire la inculpații Colțeu Mihai Alexandru și Colțeu Viorica – cele instituite prin ordonanța procurorului nr.1/P/2024 (actualmente 103/P/2020) din 26.02.2014 asupra următoarelor imobile aparținând inculpaților Colțeu Mihai Alexadru și Colțeu Viorica: A. Imobil constând în teren în suprafaţă de 8.742,9757 ha, situat pe raza administrativă a corn. Tauţ (sat Nadăş) jud. Arad, evaluat conform Rapoartelor de expertiză tehnică actualizată pentru imobile pe anul 2014 la nivelul corn. Tauţ la aproximativ suma de 20.971.503 Euro B.l- Imobil constând în apartament nr.l, situat în …., înscris în C.F. nr. … .. Arad, nr.top…., în suprafaţă de 35,5 mp compus din 2 camere; în valoare de 76.476 lei. B.2- Imobil constând în apartament nr.2, situat în …., înscris în C.F. nr. …. … Arad, nr.top…., în suprafaţă de 181 mp, compus din: 1 birou, 2 laboratoare, 3 magazii, antreu; în valoare de 428.514 Iei. B.3- Imobil constând în apartament nr.3, etaj parter, situat în …, înscris în C.F. nr. …. … Arad, nr.top…., în suprafaţă de 375 mp, compus din: 5 camere, antreu, ni?ă, cămară de alimente, hol, baie, 2 WC, bucătărie, coridor, 2 cămări la subsol; în valoare de 1.050.192 lei. B.4- Imobil constând în apartament nr.5, etaj. I, situat în …., înscris în C.F. nr. … Arad, nr.top….., în suprafaţă de 394 mp, compus din: 8 camere, antreu, ni?ă, cămară alimente, hol, baie, 2 WC, bucătărie, 2 coridoare, cămară în subsol; în valoare de 1.145.840 lei. B.5- Imobil constând în apartament nr.6, etaj mansardă, situat în …., înscris în C.F. nr. …., nr.top…. în suprafaţă de 30 mp, compus din 2 camere în valoare de 64.627 lei; B.6- Imobil constând în apartament nr.4, etaj parter, situat în …, înscris în C.F. nr. …. Arad, nr.top…., compus din: 2 camere, antreu, baie, WC, cămară în subsol; în valoare de 168.031 lei. B.7- teren intravilan în suprafaţă de 1591 mp, situat în …, înscris în C.F. nr. ….Arad, nr.top…., este aferent construcţiilor de mai sus. C. l – Imobil constând în apartament nr.I, parter, situat în …., înscris în C.F. nr. … Arad, nr.cad.7865/1, nr. top….., în supr. de 54 mp, compus din: spaţiu cu altă destinaţie, WC, pivniţă; în valoare de 121.176 lei. D.1 – Imobil constând în apartament nr.8/a, situat în …, înscris în C.F. nr. …. Arad, nr. top….. , în suprafaţă de 94 mp, compus din: cameră, cameră de servitoare, bucătărie, baie, antreu, WC, pasaj, boxă ; în valoare de 169.954 lei. D.2 – Imobil constând în apartament nr.8, situat în …, înscris în C.F. nr. …. Arad, nr. top….., în suprafaţă de 146 mp, compus din: 3 camere, bucătărie, antreu, baie, balcon, 3boxe; în valoare de 225.374 lei. E.l- Imobil constând în apartament situat în …, înscris în C.F. nr. …. Arad, nr. top…., în suprafaţă de 96 mp, compus din: 2 camere, bucătărie, baie, cămară alimente şi boxă, în valoare de 161.041 lei. F.l – Imobil constând în teren în suprafaţă de 2.228 mp, situat în …, înscris în C.F. nr…. Lipova, nr.top……, în valoare de aprox. 11.140 Euro.
- Cu privire la inculpata Colțeu Viorica,cea instituită prin ordonanța nr. 1/P/2014 (actualmente 103/P/2020) din 04.02.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara privind poprirea sumei de 63.482,98 lei, precum și a oricăror sume de bani ce urmau a fi plătite pentru Schema de plată unică pe suprafață – 2014, aflate în proprietatea APIA – Centrul Județean Arad.
Respinge apelul declarat de apelantul Botco Vineşiu Adrian Marcel împotriva aceleiași hotărâri.
Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate și încheierii de ședință din data de 10 februarie 2020, în măsura în care nu sunt contrare prezentei.
În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen., obligă apelantul Boţco Vinesiu Adrian Marcel la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art. 275 alin.1 pct.3 lit. b C.pr.pen., obligă inculpatele Colţeu Viorica şi Colţeu Mihaela Adriana, în solidar, la plata sumei de 17.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale, fond şi apel. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba – Iulia rămân în sarcina statului. În baza art. 273 C.pr.pen., admite cererea formulată de martora Kosics Josan Ioana şi dispune restituirea către aceasta a cheltuielilor de transport prilejuite de chemarea sa în faţa instanţei de judecată, în sumă de 875 lei, ce se va avansa din fondurile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 275 alin. (6) C.pr.pen., onorariile parțiale cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpații Vlai Adrian, Colţeu Viorica, Colţeu Mihaela Adriana şi S.C. Ocolul Silvic Privat Nadăş S.R.L, până la prezentarea apărătorilor aleși, în cuantum de câte 340 lei, rămân în sarcina statului. (Lucia BAKI)