În Ţara Făgăraşului, ca de altfel în orice alt colţ al ţării, tradiţiile şi obiceiurile sînt legate de praznicele religioase şi deopotrivă de anotimpurile anului, iar sătenii le-au respectat şi păstrat peste vremi. La sărbătorile care deschid anul se fac rugăciuni şi se ridică rugi spre cer pentru ca anul ce urmează să fie unul bun, să aducă belşug şi sănătate în casele oamenilor. Sînt tradiţii care se mai păstrează şi astăzi prin care oamenii vor să-şi păstreze sănătatea şi vigoarea, ca de pildă scăldatul în rîu de Bobotează sau sfinţirea apelor. Peste an, fiecare praznic îşi are corespondentul în tradiţii, înaintea Sf. Gheorghe şi a Învierii Domnului există obiceiul ,,Plugarul” prin care sătenii din Veneţia de Sus anunţă începerea arăturilor de primăvară. Secerişul se anunţă printr-un alt obicei practicat după Sf. Maria la Drăguş care anunţă sfîrşitul secerişului. Recoltele strînse de pe cîmpuri toamna sînt sărbătorite prin obiceiul denumit ,,Ziua recoltei” care se organizează după mijlocul lunii octombrie şi Sf. Paraschiva. Este momentul în care se aduc mulţumiri şi recunoştinţă lui Dumnezeu pentru belşugul ajuns în casele sătenilor. Cînd toate lucrările cîmpului sînt gata, inclusiv culesul viilor care se încheie cel tîrziu de Sf. Dumitru, sătenii se trag pe lîngă gospodărie şi se pregătesc de iarnă. Sărbătorile care încheie anul sînt cele care abundă de obiceiuri şi tradiţii. După un an de muncă, vine şi vremea distracţiei. Satele făgărăşene răsună de colinde, muzică, joc şi voie bună. Bisericile sînt pline pentru a se aduce prinos Cerului pentru anul bun ce le-a fost lăsat. Satul Rucăr nu se dezminte şi păstrează tradiţiile din bătrîni. Ziua recoltei a fost organizată duminică, 14 octombrie, de sărbătoarea Sf. Paraschiva. S-a implicat întreg satul, cu mic cu mare, Biserica şi parohul Silviu Goga, Primăria Viştea şi primarul Florin Ioani, Composesoratul satului şi reprezentanţii lui.
Invitaţii parohului Silviu Goga
Evenimentul a început, cum era firesc, la Biserica satului cu hramul ,,Sf. Gheorghe”. Liturghia a fost oficiată de preotul Silviu Goga şi invitaţii lui, preotul Vasile Onciu, fost paroh al Rucărului vreme de peste 30 de ani şi preotul Cătălin Dumitrean de la Sibiu. Slujba s-a încheiat cu o frumoasă predică a preotului sibian şi cu o slujbă de mulţumire pentru belşugul recoltei din acest an. Preotul Cătălin Dumitrean a adus pentru enoriaşii din Rucăr icoana făcătoare de minuni de la biserica ,,Sf Ioan Iacob de Hozeva” din Sibiu care, spunea preotul, a plîns în timpul unei slujbe din 2011.
Cenaclul ,,Lumină lină” şi preotul Doru Gheaja
S-a continuat evenimentul la Căminul Cultural unde gospodinele satului au pregătit mesele în aşteptarea invitaţilor. Cenaclul ,,Lumină lină” condus de părintele Cătălin Dumitrean a fost invitatul parohului Silviu Goga care a prezentat un frumos spectacol în faţa rucărenilor. Dintre cîntecele care au înălțat sufletește auditoriul, a fost ,,Cu căciulile pe frunte” al sibianului Sorin Popa. De mare profunzime au fost și pricesnele interpretate de membrii cenaclului. Invitatul special al cenaclului şi al organizatorilor a fost preotul Doru Gheaja din Alba care a creat o atmosferă specială în sala căminului cultural. Pr. Doru Gheaja este un tribun al cântecului istoric din frumosul Ardeal, fost membru al cenaclului Flacăra înfiinţat de poetul Adrian Păunescu. A interpretat cîntece patriotice naționale de mare vibrație pentru orice român, ,, Așa-i românul”, ,, Tu Ardeal” scris împreună cu Adrian Pănescu, ,,Hai să-ntindem hora mare” . La cererea audienţei a cîntat ,,Ştefan, Ştefan” piesă culeasă în anii 80, dar şi doine populare. Doru Gheaja cîntă şi vorbeşte oamenilor cu o neostenită dragoste pentru cîntecul patriotic, pentru odele închinate sfinţilor şi lui Dumnezeu, aducînd oamenilor cîntecele Ardealului, ale Munţilor Apuseni, ale pămîntului strămoşesc stropit cu singele martirilor de-a lungul istoriei. Doru Gheaja, la vîrsta de 77 de ani, pare neobosit în promovarea valorilor naţionale şi spirituale, a istoriei neamului românesc şi a Bisericii lui Hristos. Spectacolul cenaclului ,,Lumină lină” condus de pr. Cătălin Dumitrean şi al pr. Doru Gheaja a avut darul să descreţească frunţi, să aline şi să însufleţească inimile rucărenilor, oameni iubitori de frumos.
Lansare de CD: Ioan şi Cristina Leluţiu
De Ziua recoltei, rucărenii au avut parte de un eveniment pur local în care promotorii au fost Ioan Leluţiu şi Cristina, fiica sa. Ioan leluţiu sau Tei cum este cunoscut în sat este rapsodul Rucărului, cu o voce deosebită şi un talent înnăscut pentru cîntecul popular şi pentru umor . Cristina îi moşteneşte talentul cîntecului, iar în duet încîntă audienţa. Au pregătit un CD de cîntece populare culese din sat, doine şi învîrtite sau haţegane. Multă muncă se află în spatele unui astfel de produs de sucess, drumuri pe la studiouri, ore de înregistrări, şedinţe foto, alte ore pentru imprimare, toate însemnînd timp, osteneală şi bani. Primarul Florin Ioani le-a fost sprijin, suport moral, pentru realizarea acestui CD care a avut lansarea în cadrul ,,Zilei recoltei”. Vocile lor au încîntat participanţii la manifestarea toamnei de la Rucăr. Ambientul a fost asigurat de formaţiile de muzică populară din Victoria şi din Făgăraş. Fiind sărbătoarea recunoştinţei pentru recoltele bogate din acest an, o masă tradiţională a fost pregătită de organizatori, Primăria Viştea şi Composesoratul satului: ceaun de viţel, ciorbă tradiţională şi cozonac udate din belşug cu rachiu şi vin. (Lucia BAKI)