Suntem în plin sezon rece, iar problemele provocate de infecțiile respiratorii sunt tot mai mari. Tocmai de aceea este bine să ai lângă tine cuișoarele, aliatul natural potrivit împotriva răcelilor și gripei.

Cuișoarele sunt în realitate muguri uscați proveniți din arborele de cuișoare, o plantă originară din Indonezia. Nelipsit condiment din bucătăria asiatică sau africană, cuișoarele par a fi un remediu potrivit și pentru buna funcționare a organismului.

Beneficii pentru organism ale cuișoarelor

Efectele curative ale cuișoarelor sunt cunoscute de mii de ani. Cel mai important remediu este acela de a ameliora simptomele de răceală și gripă, precum durerea de cap, frisoanele sau chiar febra. Cuișoarele au efecte analgezice, antiseptice și antipiretice.

Mai mult decât atât, noi studii arată faptul că ele pot avea și efect tonic asupra organismului, cuișoarele fiind prescrise persoanelor care au probleme generate de oboseală. Totodată, trebuie menționat și efectul benefic pe care cuișoarele îl au asupra sănătății orale, jucând un rol important în ameliorarea durerilor dentare provocare de carii sau infecții.

Totodată, uleiul de cuișoare ajută la îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul întregului organism.

Dar cele le face atât de speciale? Este vorba despre substanțele și mineralele care intră în compoziția cuișoarelor. Este vorba despre vitaminele A, C, D, E și K. Totodată, cuișoarele mai conțin calciu, magneziu sau acizi grași omega-3.

Proprietățile cuișoarelor
  • Antiinflamatoare;
  • Antibacteriene;
  • Antiseptice;
  • Antioxidante;
  • Antitumorale;
  • Antispastice;
  • Detoxifiante.
  • Cuișoare – beneficii
Pot preveni apariția cancerului

Unele studii efectuate de specialiști susțin că extractul de cuișoare ar putea proteja organismul împotriva cancerului. Compușii din cuișoare au contribuit la oprirea creșterii tumorilor ce puteau duce la formarea celulelor canceroase. S-a dovedit că eugenolul găsit în condiment are proprietăți anticancerigene. Eugenolul este toxic în cantități mari, iar supradozajul cu ulei de cuișoare poate provoca leziuni hepatice, în special la copii.

Pot îmbunătăți sănătatea ficatului

Cuișoarele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, și pot ajuta la prevenirea bolilor hepatice datorită capacității lor de a ajuta la scăderea stresului oxidativ. Studiile arată că, datorită compușilor din compoziție, cuișoarele ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului. Compusul eugenol poate fi benefic în special pentru ficat. Un alt studiu efectuat pe animale a arătat că eugenolul găsit în cuișoare a ajutat la inversarea semnelor de ciroză hepatică sau cicatrizare a ficatului.

Ajută la reglarea zahărului din sânge

Un studiu efectuat în eprubete și pe animale a analizat efectele extractului de cuișoare și al nigericinei, un compus găsit în cuișoare, atât asupra celulelor musculare umane, cât și la animalele cu diabet. S-a constatat că, cuișoarele și nigericina cresc absorbția zahărului din sânge în celule, măresc secreția de insulină și îmbunătățesc funcția celulelor care produc insulină.

Insulina este un hormon responsabil de transportul zahărului din sânge în celule. Funcționarea corectă a insulinei este esențială pentru menținerea nivelului constant de zahăr din sânge. În combinație cu o dietă echilibrată, cuișoarele ar putea ajuta la menținerea nivelului zahărului din sânge sub control

Asigură o respirație proaspătă

Datorită proprietăților antibacteriene, cuișoarele sunt folosite de sute de ani pentru a împrospăta respirația. Eugenolul din compoziție are efect antibacterian și anestezic și este adesea regăsit pe lista ingredientelor din apa de gură sau spray-urile speciale pentru împrospătarea respirației.

Consumul de cuișoare îmbunătățește digestia

Cuișoarele previn balonarea și formarea gazelor intestinale și astfel îmbunătățesc digestia și o fac să funcționeze în parametrii normali. Stimulează producerea de enzime și au un efect benefic asupra durerilor de stomac. Cuișoarele acționează la nivelul întregului tract gastrointestinal.

Cum se face ceai de cuișoare

Fierbe un litru de apă, adaugă o lingură de cuișoare proaspăt mărunțite și lasă totul la infuzat pentru 20 de minute. Strecoară ceaiul și consumă o cană pe zi. Ceaiul poate fi păstrat la frigider câteva zile într-o sticlă cu capac.

Cuișoarele pot fi adăugate și în rețete culinare
  • Salate de crudități;
  • Piureuri de linte, mazăre, fasole;
  • Rețete cu vinete;
  • Rețete cu cartofi;
  • Prăjituri și alte deserturi;
  • Sucuri proaspete de legume;
  • Cafea;
  • Vin.

Contraindicații

Orice cură cu cuișoare trebuie urmată conform indicațiilor medicului specialist. Consumate în cantități exagerate, cuișoarele pot afecta mucoasele și pielea. Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să evite aplicarea uleiului esențial de cuișoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here