FOTO: ciao.ro

Legea mirosurilor 2024: Gătitul cu ușa deschisă la bloc este interzis și poate duce la amenzi mari, în curând. Este vorba despre o nouă lege care aduce clarificări pentru cei care locuiesc într-un imobil comun și folosesc spații comune, cum ar fi casa scării, holuri sau lifturi. Legea ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2025, potrivit unor surse citate de presa centrală.

Sunt prevăzute amenzi substanțiale pentru cei care deranjează vecinii cu mirosuri puternice de mâncare, pe lângă alte interdicții care se aplică în spațiile comune, cum ar fi fumatul, scrie Adevarul.ro.

Oamenii care fumează în spațiile comune ale blocurilor, riscă să fie amendați cu 500 lei. În cazul companiilor, fumatul în spațiile deținute în bloc atrage după sine sancțiuni financiare semnificative, care pot ajunge până la 15.000 de lei pentru prima încălcare.

Fumatul în bloc este permis doar în zone special amenajate în exterior. În interiorul clădirii, pe holuri, în lifturi sau în alte spații comune, fumatul este strict interzis. Astfel, locatarii de bloc trebuie să iasă din clădire și să utilizeze zonele special amenajate în acest scop.

Deși legea prevede posibilitatea amenajării unor spații de fumat în exteriorul blocului, acestea trebuie să fie bine delimitate și să nu afecteze vecinii. Din păcate, multe asociații de proprietari nu au implementat încă această măsură.

Gătitul cu ușa deschisă la bloc poate avea consecințe neașteptate. Astfel, dacă un locatar gătește cu ușa deschisă și face miros pe scara blocului, riscă să fie amendat.

La prima vedere pare o situație improbabilă, dar există oameni care își lasă ușa deschisă pentru a elimina mirosul din apartament, în lipsa unei hote.

Pot lua amendă atât persoanele fizice cât și cele juridice, care deranjează și produc mirosuri în spațiile comune. Acum, persoanele fizice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei, iar firmele cu până la 80.000 de lei. Nu doar persoanele fizice, ci și firmele care dețin rampe de gunoi, incineratoare sau crescătorii de animale pot fi amendate dacă activitatea lor produce mirosuri puternice și deranjează comunitatea.

Legea mirosurilor 2024 definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra sănătății populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.

Reamintim că reglementarea situațiilor privind poluarea olfactivă a demarat în urmă cu mai bine de patru ani, în 2020, sub numele de ”Legea mirosurilor”.

”Emisiile și/sau evacuările de la sursele care pot produce disconfort olfactiv trebuie reținute și dirijate către un sistem adecvat de reducere a mirosului”, precizează legea.

Ea nu a fost aplicată în tot acest timp din cauza faptului că nu au existat norme de aplicare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here