Sursa: Incisiv de Prahova

Lista consilierilor personali ai primarului de la Ploiești, reținut de procurori, Andrei Volosevici, nu a fost niciodată publică, deși presa locală a solicitat în nenumărate rânduri acest lucru. În ianuarie 2021, la începutul mandatului lui Volosevici când mai exista o oarece urmă de transparență, printr-un comunicat de presă, edilul anunța că are un nou consilier pe probleme de sănătate, în persoana Marianei Câju. Comunicatul pompos nu spunea multe despre noua consilieră, dar la o căutare pe faimosul Google aflai că doamna Câju plecase din PNL în urma unui scandal, după ce fusese consilier județean, vicepresedinte și chiar președinte interimar al Consiliului Județean Brașov.
Câju a fost numită de angajații Primăriei Ploiesti “consilierul invizibil”, fiind văzută extrem de rar în public. O singură dată a stat umăr la umăr cu Volosevici, la lansarea proiectului faimosului spital municipal, construit printr-un consultant intermediar, în numele blazonului Băncii Mondiale. Din proiect  prezentat cu surle și trâmbițe au rămas imagini din timpul conferințelor de presă în care primarul Volosevici părea a fi purtător de cuvânt al consultanților și o gaură de 100 de mii de euro plătiți din bani publici în buzunarul societății în cauză, bani plătiți pentru un așa zis raport de oportunitate, raport pe care consilierii locali l-au contestat vehement. .

Mariana Câju a demisionat din Primăria Ploiești în februarie 2024, instituția neanunțând public demisia sa 

Până în momentul venirii în Ploiești, Câju își desfășurase activitatea în județul Brașov și nu era cunoscută în mediul politic și administrativ din Prahova. Imediat după numire, a devenit membru în Consiliile de Administrație de la Spitalul de Pediatrie Ploiești și de la Spitalul Municipal Ploiești. În paralel, Mariana Câju era președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș. Mai mult, în martie 2021, consilierul personal al primarului Volosevici a fost numit și consilier pe probleme de sănătate al ministrului de Interne din acea perioadă, Lucian Bode. Si chiar dacă încasa bani frumosi de la Ploiești, blonda de la Brașov s-a făcut remarcată cu o declarație bizară pentru un om care ar fi trebuit să fie apropiată de Andrei Volosevici: „Făgăraşul rămâne principala mea preocupare”.

Deci doamna Câju ocupa simultan funcțiile de consilier al ministrului de Interne, consilier al primarului Ploieștiului, membru în două CA-uri ploieștene, președinte de CA la Făgăraș. Bonus, Mariana Câju este si administrator la două societăți comerciale înregistrate în județul Brașov, conform propriei declarații de avere depusă în 2023.

Venituri și proprietăți

Conform propriilor declarații de avere, Mariana Câju, în ciuda unei activități extrem de puțin vizibile, a încasat de la Primăria Ploiești, pe parcursul unui an fiscal, 56.805 lei, ceva mai mult decât de la Ministerul de Interne, care a plătit pentru consilierea ministrului doar 40.281 lei.  Mariana Câju deține mai multe proprietăți imobiliare: două terenuri intravilane în Hărman, județul Brașov, o casă de locuit în aceeași localitate, un apartament în Mamaia și două case și un apartament în două localități din Italia.
Mariana Câju a fost acuzată de actualul primar al Brasovului, Allen Coliban, că ar fi fost beneficiara unui contract cu Primăria Brasov, care a fost falsificat pentru a nu exista penalități: „Firma care se angaja să presteze servicii pentru primărie avea 60 de zile la dispoziție să își țină angajamentele din contract. A depășit termenul, așa că soluția găsită a fost nu să penalizeze firma cu 15%, cât prevedea contractul, ci să schimbe data. Din ianuarie au făcut februarie”

Compania MCC Tehno Suport este deținută și administrată de Mariana Câju

Firma MCC Tehno Suport nu apare cu niciun angajat la Registrul Comerțului. Însă are un profit exemplar în comparație cu cifra de afaceri: 156.000 de lei profit la numai 218.000 de lei cifra de afaceri. Iar contractul din 2019 nu este singurul dintre această companie și Primăria Municipiului Brașov. Tot în mandatul lui George Scripcaru, respectiv în anul 2018, în SEAP apar două contracte încheiate cu Primăria Brașov:
Servicii de concepție tehnică (28.12.2018), în valoare de 50.000 de lei;
Servicii de analiză sau consultanță tehnică (28.12.2018), 115.000 de lei.
Contractul despre care Allen Coliban a susținut că a fost falsificat încheiat cu firma MCC Tehno Suport,  viza întocmirea documentației și oferirea de asistență pentru atribuirea prin licitație publică a contractului privind colectarea și depozitarea gunoiului din Brașov!

Câju și nosocomialele
Ploieștiul nu știe prea multe despre activitatea Marianei Câju la Spitalul din Făgăraș. Spre exemplu, unitatea medicală unde activează consiliera personală a lui Andrei Volosevici a cheltuit bani mulți pentru dotarea cu aparatură medicală. Făgărașul a cumpărat DOI ROBOȚI CU ADAOS COMERCIAL DE 328%!  425.531 euro este prețul  plătit de spitalul din Făgăraş unei firme din București pentru Zoe și Pauletta, doi roboți Xenex care elimină infecțiile intraspitalicești. În condițiile în care un astfel de aparat are prețul de intrare în țară până la 65.000 euro.
Interesant este că în luna ianuarie, Primăria Ploiesti anunța că au fost câstigate fonduri europene pentru …combaterea infecțiilor nosocomiale la Spitalul de Pediatrie si la Spitalul Municipal Schuller. Facem un pariu! Aparatura medicală va fi adusă pe aceeasi rețetă ca la Făgăraș, prin Mariana Câju si cu adaos comercial uriaș. Și astfel avem explicația demisiei din februarie 2024, din funcția de consilier al lui Andrei Volosevici…. Adică, se pregătește încă un tun financiar de proporții, valoarea proiectelor fiind de 14.645.964,00 lei la Schuler si  de 17 854 410.07 lei la Pediatrie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here