Biserica din satul Grid își sărbătorește hramul de praznicul Sfintei Cuvioase  Paraschiva, la 14 octombrie.  Este o biserică mică, dar cu o istorie de peste patru secole. În urmă cu doi ani, în iunie 2022, a fost organizat la acest lăcaș de cult un eveniment special la care a participat IPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului. A avut loc târnosirea Sf. Altar odată cu binecuvântarea lucrărilor executate. Cu această ocazie   preotul paroh Ștefan Botoran a fost ridicat la treapta de iconom.   Preotul paroh Ștefan Botoran a continuat tradiția predecesorilor săi și a ținut unită comunitatea din Grid în jurul bisericii.

  • ,,Primele date despre biserică apar în anul 1641, când a fost zidită, așa cum consemneză preotul Vasile Modorcea în Monografiei satului Grid. Datele cu privire la biserică nu sunt foarte precise, datorită documentelor și datelor din tradiție care sunt destul de precare. Bisericuța a dăinuit vitregiilor istorice care au marcat foarte des ființa poporului nostru. La zidire, mărimea ei a fost de 5 metri cu altar cu tot, acesta măsurând 2,50 m. Asta înseamnă că era făcută pentru 2-3 familii care au întemeiat comunitatea. Prelungirile bisericii au fost făcute în anii 1748, 1802 și 1898, sub pastorația preotului Gheorghe Modorcea, conform documentului aflat sub tabla turnului, descoperit în anul 1976, cu ocazia noilor lucrări de acoperire a lăcașului de cult. Documentul, deteriorat de vreme, s-a putut citi cu mare greutate. În anul 1700, fenomenul Unirii cu Roma atinge și comunitatea din satul Grid, când, conform lui Gheorghe Barițiu (Istoria Transilvaniei), familiile boierești din 46 de comune ale districtului românesc au trecut la unire. Între 1733-1755 credincioșii au părăsit însă Unirea cu Roma. În perioada 1826-1830, preotul Iacob Gridi, care a avut doi fii (Gheorghe și Irimie), pe Gheorghe l-a făcut unit și l-a pus în locul lui, despărțind iarăși comunitatea. Înființarea parohiei ortodoxe din Grid coincide cu înființarea satului, undeva prin anul 1525. Irimie Gridi păstorește până în anul 1860, când trece la Domnul, succedându-se mai mulți preoți interimari până în anul 1862, când este ales preotul Ioan Bărbat din Făgăraș, care a păstorit până în anul 1872, fiind înlocuit cu Iacob Moga din Veneția de Sus. În anul 1875 este ales ca preot Iacob Urdea, un alt fiu al satului, om pregătit pentru vremea lui, cu seminar și carte multă, defensor matrimonial al Protopopiatului Ortodox Făgăraș, slujind vreme de 19 ani. Bisericuța ortodoxă devine greco-catolică în momentul în care Iacob Gridi o cedează fiului său, Gheorghe, o perioadă servindu-se de ea ambele comunități până în momentul în care comunitatea ortodoxă a folosit drept biserică casa lui Iacob Popa. După doi-trei ani s-a cumpărat o șură pe locul căreia s-a clădit o bisericuță din bârne. În anul 1857, sub pastorația preotului Irimie Gridi, s-a început edificarea unei noi și monumentale biserici din piatră. Lucrările au fost finalizate în anul 1865, sub preotul Ioan Bărbat. În vremea lui, 1911, masa Sf. Altar al bisericuței a fost dăruită de către gridanii stabiliți în S.U.A. În anul 1940 biserica a trebuit să fie dărâmată din cauza stării precare în care a adus-o cutremurul de atunci, riscând să se prăbușească. După 1948 bisericuța veche a satului a revenit comunității ortodoxe“ relatează parohul Ștefan Botoran.

Preoții de la Grid

Sunt cunoscuți preoții Valeriu Boieriu și Vasile Modorcea, care după anul 1948 va părăsi Unirea cu Roma. A fost un mare auto-didact, cu veleități gazetărești, rămas în conștiința satului alături de părintele Valeriu. A urmat apoi pastorația preotului Virgil Coman, care nu s-a distins pe plan administrativ, în afară de practica cotidiană.  În anul 2005, sub vrednicul părinte Avram Iulian au reînceput acțiunile gospodărești. În anul 2007 s-a început pictarea bisericii, finalizată în anul 2008. Tot sub păstorirea dânsului a fost consolidată biserica, supusă riscurilor mișcării permanente a solului, tot el a schimbat acoperișul bisericii, a întărit biserica cu centură și a construit trotuarul din cimitirul bisericii. În anul 2010, preotul Botoran Ștefan   continuă misiunea pastoral-gospodărească a părintelui Iulian.

  • ,,Am reușit să legăm  biserica și cimitirul parohial la rețeaua de apă, iar în jurul bisericii s-a trasat un trotuar. Am înlocuit vechiul iconostas cu unul nou, și icoane noi, iar interiorul bisericii a fost supus unui proces permanent de înnoire. După mai multe schimbări de parchet, din cauza umidității, a fost nevoie de o pardoseală ceramică iar în pereți au fost introduse tuburi împotriva umidității. Stranele vechi au fost înlocuite cu cele noi, la intrare a fost pusă o ușă nouă iar ferestrele vechi au fost înlocuite cu termopan. Gardul împrejmuitor, aflat într-o stare avansată de degradare, a fost înlocuit cu panouri noi în apropierea bisericii și plasă de sârmă nouă“ a precizat  pr. Ștefan Botoran.

Părintele Botoran Ștefan continuă tradiția gazetărească a părintelui Vasile Modorcea prin activitatea pe care o desfășoară, de douăzeci de ani, în cadrul ziarului Monitorul de Făgăraș, dar și o activitate didactică în învățământul preuniversitar, fiind și profesor de religie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here