Descoperă mai multe despre Sfântul Filip, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, a cărui sărbătoare este celebrată pe 11 octombrie 2024.

Iată care este legenda sa fascinantă dar și tradițiile și obiceiurile asociate cu această zi specială.

Sfântul Filip, sărbătorit în octombrie 2024

În calendarul creștin ortodox, data de 11 octombrie marchează sărbătoarea Sfântului Apostol Filip, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Sfântul Filip este o figură importantă în creștinism, cunoscut pentru misiunea sa de propovăduire a Evangheliei și pentru minunile săvârșite în numele lui Iisus. Această zi este un prilej de cinstire a memoriei sale și de aducere aminte a învățăturilor sale.

Sfântul Apostol Filip, originar din Betsaida Galileei, a fost unul dintre primii ucenici chemați de Iisus Hristos. Chemarea sa este descrisă în Evanghelia după Ioan (1:43-44): „A doua zi, Iisus a voit să meargă în Galileea și a găsit pe Filip. Și i-a zis Iisus: Vino după Mine!”. Filip a răspuns imediat chemării, dovedind o credință puternică și o dorință arzătoare de a-L urma pe Mântuitor.

De-a lungul misiunii sale alături de Iisus, Sfântul Filip a fost martor la numeroase minuni și învățături. El a fost prezent la nunta din Cana Galileei, unde Iisus a transformat apa în vin, și a participat la hrănirea celor cinci mii de oameni cu cinci pâini și doi pești. Sfântul Filip a fost, de asemenea, cel care i-a cerut lui Iisus Hristos să le arate Tatăl, primind răspunsul memorabil: „De atâta vreme sunt cu voi și nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl” (Ioan 14:9), conform Doxologia.

După Înălțarea Domnului, Sfântul Filip a continuat să propovăduiască Evanghelia în diferite regiuni, inclusiv în Samaria, Asia Mică și Grecia. Se spune că a săvârșit numeroase minuni, vindecând bolnavi, izgonind demoni și chiar înviind morți. Tradiția creștină relatează că Sfântul Filip a fost martirizat în orașul Hierapolis din Frigia, fiind răstignit cu capul în jos.

Legenda Sf. Apostol Filip

Pe lângă relatările biblice, există și numeroase legende legate de viața și activitatea Sfântului Apostol Filip. Una dintre cele mai cunoscute legende este cea a convertirii famenului etiopian, descrisă în Faptele Apostolilor (8:26-40). Se spune că Filip a fost călăuzit de Duhul Sfânt să întâlnească un eunuc etiopian care citea din cartea profetului Isaia, fără a înțelege textul. Filip i-a explicat profeția despre Mesia și l-a botezat în numele lui Iisus Hristos.

O altă legendă este despre confruntarea Sfântului Filip cu Simon Magul, un vrăjitor care încerca să-i amăgească pe oameni cu puterile sale magice. Filip l-a demascat pe Simon, arătând că adevărata putere vine de la Dumnezeu, și l-a convertit la creștinism.

În tradiția populară românească, Sfântul Filip este considerat ocrotitorul recoltelor și al viilor. Se spune că în ziua sa de prăznuire nu se lucrează la câmp, pentru a nu atrage mânia sfântului și a nu compromite recoltele. De asemenea, se crede că în această zi se deschid porțile cerului și rugăciunile credincioșilor sunt mai ușor ascultate de Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Filip

Sărbătoarea Sfântului Filip este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri specifice, transmise din generație în generație. În unele zone ale țării, se obișnuiește ca în această zi să se facă pomeniri pentru sufletele celor adormiți, iar credincioșii să împartă alimente și băuturi celor nevoiași.

De asemenea, se spune că în ziua de Sfântul Filip este bine să se aprindă lumânări la biserică și să se rostească rugăciuni pentru sănătate, prosperitate și protecție divină. Se crede că rugăciunile adresate Sfântului Filip în această zi au o putere deosebită și aduc binecuvântare asupra celor care le rostesc cu credință.

În unele comunități rurale, se organizează procesiuni religioase și se cântă tropare și imnuri dedicate Sfântului Apostol Filip. Aceste manifestări religioase au rolul de a întări credința și de a promova valorile creștine în rândul comunității.

O altă tradiție legată de Sfântul Filip este aceea de a nu se consuma usturoi în această zi. Se spune că usturoiul este simbolul răului și al ispitei, iar consumul său în ziua de prăznuire a sfântului ar putea atrage ghinionul și necazurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here