G4Media

Atât untul, cât și margarina sunt variante pentru micul dejun sau pentru prepararea sandvișurilor, dar trebuie folosite cu multă moderație, avertizează experții. Dar, potrivit G4Food care citează today.com, dacă alegi să le consumi, există diferențe de care trebuie să ții cont.

Untul pe pâine, paste sau cartofi oferă acel gust inconfundabil bogat, cremos. Topit, solid sau cremă, este un ingredient important, atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate. Margarina nu este chiar la fel de atractivă, dar, totuși, este un aliment de bază în multe bucătării.

Ce este mai sănătos să mâncăm, unt sau margarină?

În timp, atât untul, cât și margarina, au fost, pe rând, elogiate sau blamate, iar ingredientele fiecărui produs au fost atent analizate. Iată ce spun cele mai recente cercetări în domeniul nutriției:

Untul și margarina sunt la fel? – Nu. Untul și margarina par destul de asemănătoare la suprafață – ambele sunt grăsimi care pot fi tartinate și pot fi folosite la copt sau la prăjit – dar au ingrediente diferite.

Untul este o grăsime animală și un produs lactat obținut din lapte sau smântână amestecate. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, untul trebuie să conțină cel puțin 80% grăsime animală.

Margarina este făcută din uleiuri emulsionate, dar încă conține cel puțin 80% grăsime, spune  Natalie Rizzo, dietetician.

Ingredientele pot include ulei de palmier, ulei de soia, apă și aditivi alimentari precum lecitina de soia, un emulgator. O diferență nutrițională majoră între margarină și unt este că, deoarece este, de obicei, făcută din uleiuri vegetale, nu din lactate, margarina poate fi vegană.

Margarina a fost inventată în secolul al XIX-lea ca o alternativă mai ieftină la unt și mai târziu a fost prezentată ca o opțiune mai sănătoasă, deoarece are mai puține grăsimi saturate și colesterol – concepție păstrată până când au apărut mai multe informații.

Consumul de margarină în SUA l-a depășit pe cel al untului în anii 1950, dar a scăzut sub acesta până în 2005, pe măsură ce au crescut îngrijorările cu privire la grăsimile trans care înfundă arterele din margarine.

Este untul un aliment sănătos?

„Nu există atât de multe avantaje ale consumului de unt, în afară de acel gust plăcut. Adaugă o aromă bogată alimentelor, făcând mâncarea să aibă un gust foarte bun. În ceea ce privește nutriția, untul nu are prea multe avantaje. Este bogat în calorii și grăsimi saturate”, spune Rizzo.

În timp ce untul conține vitamina A, o lingură de unt are mai mult de 100 de calorii și 7 grame de grăsimi saturate, mai precizează Rizzo.

Aceasta este mai mult de jumătate din cantitatea maximă de grăsimi saturate pe care o persoană obișnuită ar trebui să o consume într-o zi, conform Asociației Americane a Inimii. Grăsimile saturate pot crește colesterolul LDL și pot expune oamenii la un risc mai mare de boli de inimă, mai explică Rizzo.

Un studiu a constatat că atunci când oamenii au mâncat unt, nivelul lor de colesterol LDL a fost „crescut semnificativ”, în comparație cu cei care au consumat ulei de cocos sau ulei de măsline.

Dar oamenii de știință s-au întrebat dacă grăsimile saturate din unt au același efect dăunător ca și grăsimile saturate din alte alimente, cum ar fi carnea roșie, spune Samantha Cassetty, dietetician.

„Ar putea fi spus că untul nu oferă același risc de scădere a bolii ca și grăsimile polisaturate și mononesaturate”, precizează Cassetty.

De asemenea, Cassetty consideră untul organic ca fiind cel mai sănătos unt, deoarece conține niveluri mai mari de acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat (CLA). Acest profil de grăsime este mai sănătos pentru inimă decât untul tradițional, mai spune ea.

Este margarina un aliment sănătos?

Ca și în cazul untului, nu există, cu adevărat, beneficii nutriționale ale consumului de margarină, explică Rizzo.

„Margarina are (mai puține) calorii și (mai puține) grăsimi saturate decât untul – aproximativ 90 de calorii și 4 grame de grăsimi saturate per lingură”, spune Rizzo.

Margarina conținea, initial,  grăsimi trans nocive, sub formă de uleiuri parțial hidrogenate, care sunt produse printr-un proces de fabricație care transformă uleiurile lichide în grăsimi solide.

Grăsimile trans sunt chiar mai rele pentru sănătatea inimii decât grăsimile saturate, deoarece pot provoca acumularea de colesterol în artere. Dar, în 2018, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a interzis companiilor să adauge uleiuri parțial hidrogenate în alimente, astfel încât consumatorii nu vor mai găsi acest tip de margarină în supermarket, spune Cassetty. Acum că i-a fost schimbată compoziția, margarina nu mai este la fel de nesănătoasă ca odinioară, adaugă Rizzo.

Deoarece este de obicei făcută din ulei vegetal, margarina poate fi fără lactate și vegană, dar unele mărci conțin cantități mici de produse lactate. De asemenea, margarina are puțin sau deloc colesterol.

Unt versus margarină: care este mai sănătos?

Se argumentează că untul este mai sănătos, deoarece este mai puțin procesat, dar ambele alimente ar trebui limitate din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, spune Rizzo.

„Sfatul meu este să mergeți cu cel care vă place mai mult și să îl folosiți cu multă moderație. Niciunul dintre aceste alimente (nu este) un aliment de zi cu zi, în opinia mea. Simțiți-vă liber să le folosiți într-un produs copt pe care îl faceți de sărbători sau să adăugați puțin la o cină din când în când, dar nu este o idee bună să prăjiți legumele sau să gătiți ouă în unt sau margarină în fiecare zi”, recomandă Rizzo.

Ce pot folosi în loc de unt?

Rizzo recomandă utilizarea uleiului de măsline în locul untului, la gătit sau coacere.

„Este mult mai bine pentru tine datorită conținutului de grăsimi nesaturate”, spune Rizzo.

În plus, înlocuirea margarinei și a untului cu ulei de măsline a fost asociată cu un risc mai scăzut de mortalitate, a constatat un studiu.

„Dacă o rețetă de prăjituri necesită două linguri de unt și faceți 24 de bucăți, este perfect să mâncați una sau două, dar nu întreceți măsura și nu mâncați jumătate din tava de fursecuri”, recomandă Rizzo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here