FOTO Economica

Comercianții mici din România nu îndrăznesc să-și mai facă planuri de investiții până când nu cunosc sigur cu cât va crește taxa pe valoare adăugată (TVA) în 2025. Patronatele sunt conștiente că taxarea va crește, dar speră ca TVA-ul să se majoreze cu maximum 2 puncte procentuale și să nu ajungă până la 25%, scrie Termene.ro.

„Noi ne așteptăm la majorări de TVA, sperăm să crească la 20% de la 19% și să nu se ducă la 24% sau 25%. Mergem pe deficit, iar orice companie care se află în această situație ajunge mai devreme sau mai târziu în faliment. Dacă țara merge în deficit, nu știu unde ajunge. ..(…) Deficitul acesta ar trebui măcar controlat cumva, dacă nu poate fi eradicat complet. Trebuie să nu fim pe deficit și să consumăm atât cât producem și dacă vrem să consumăm mai mult, trebuie să producem mai mult”, a declarat pentru Termene.ro Feliciu Parashiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, care este și proprietarul lanțului de magazine Paco Supermarkets din Focșani.

Feliciu Parschiv atrage atenția asupra importurilor din țările terțe care atârnă greu în balanța agroalimentară a României.

„Anul viitor va fi jalnic, dacă nu protejăm economia și avem pârghii la care putem apela, dar nu le folosim. Cum să importăm noi usturoi din China, morcovi din Turcia și ceapă din Egipt? N-am zis nimic de Uniunea Europeană că nu avem voie să blocăm importurile din UE. Nu pot să nu iau roșii din Spania .. (..), dar în cazul Turciei, pot să protejez producătorii mei de morcovi și pun o taxă vamală de 500%, la fel la fasolea care vine din China. Ok, va fi o creștere de preț pe piață foarte mare pentru început, dar după aceea se vor apuca ei noștri să pună fasole, pentru că este rentabil”, declară Paraschiv pentru Termene.ro.

Citeşte integral articolul pe Termene.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here