FOTO G4Media

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu un miniteren de golf. Conform imaginilor surprinse de G4Media, trei găuri de golf sunt amenajate în jurul lacului din fața Vilei Nufărul, construită în perioada comunistă pentru soții Ceaușescu și folosită după Revoluție de președinții României.

  • Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS), instituție care administrează vilele de protocol ale demnitarilor, nu a răspuns solicitării reporterilor G4Media până la publicarea articolului. RA APPS a fost întrebată în ce perioadă a fost amenajat miniterenul de golf, la solicitarea cui, în ce scop și cât a costat.

Un teren de golf profesionist are 18 găuri. În România sunt doar patru astfel de terenuri, unde se pot organiza turnee:  Pianu și Teodora (la Alba), Bucharest Golf Club și National Golf and Contry Club la Periș. Potrivit pasionaților de golf, se mai practică jocul la 9 găuri (Sungarden și Transilvania Golf la Cluj, și un teren la Breaza). Terenurile cu trei găuri, cum este cel de la Neptun, sunt mai degrabă pentru relaxare personală, nu pentru mai mulți jucători.

Luni, 23 septembrie, după ultimul weekend însorit la malul mării, G4Media a scris că președintele Iohannis a plecat în SUA cu avionul privat de lux de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța, conform informațiilor publicației specializate Boarding Pass.

Cum administrația prezidențială nu a anunțat nicio activitate oficială pe care Klaus Iohannis ar fi avut-o în județul de la malul mării, una dintre posibilități rămâne că președintele statului, cunoscut pentru pasiunea sa pentru golf, s-a relaxat în acel weekend la vila de protocol de la Neptun, de unde a plecat cu avionul privat direct la adunarea generală a ONU de la New York.

  • Nu este pentru prima dată când președintele Iohannis decolează sau aterizează pe aeroportul din Constanța. În aprilie 2024, aeronava care îl aducea pe Iohannis din Coreea de Sud a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. De asemenea, la finalul lunii aprilie 2023, președintele și soția s-au cazat la vila de protocol de la Neptun, înainte de minivacanța de 1 Mai, și au fost aduși de aeronava de lux pe aeroportul Mihail Kogălniceanu direct din turneul sud-american pe care președintele l-a avut. De altfel, Iohannis a plecat în acel turneu tot din Constanța.

Conform imaginilor istorice din Google Earth, miniterenul de golf de la Neptun a fost amenajat după anul 2017, fiind vizibil în capturile din ianuarie 2019. De asemenea, în imaginile comparate se poate observa cum din zona găurii de golf amenajată în partea de nord a grădinii au dispărut mai mulți arbuști.

vila protocol neptun
Capturi Google Earth

Jurnaliștii Adevărul scriau în septembrie 2024 că, în ultimii cinci ani, RA APPS a investit nu mai puțin de 900.000 euro în construirea a două piscine de 278 și respectiv 54 metri pătrați, precum și a unui jacuzzi, toate destinate vilelor de protocol de la Neptun.

Vila de protocol de la Neptun a fost în centrul atenției în aprilie 2008, în timpul vizitei istorice a președintelui american George W. Bush în România. Bush s-a întâlnit atunci cu președintele Băsescu în stațiunea de pe litoralul românesc, iar cei doi lideri s-au plimbat pe plaja din Neptun și în grădina vilei de protocol Nufărul.

Klaus Iohannis și pasiunea pentru golf

Într-o țară cu 45% populație care locuiește în mediul rural, președintele Iohannis a șocat atunci când a făcut apologia acestui sport elitist și scump și i-a îndemnat pe români să îl practice, așa cum scria Cristian Pantazi într-un editorial din septembrie 2021, cu titlul „Golf și manele. Un președinte în derivă”.

Se poate practica la orice vârstă, nu e exclusivist, îndemna președintele Iohannis la acea vreme de la un eveniment organizat la terenul de golf de la Pianu de Sus, județul Alba: ”Mă bucur să întâlnesc aici atât de mulți oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă ocazia de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea acestor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport care oferă multe satisfacții”.

Mesajul președintelui a fost întâmpinat cu reacții virulente în care a fost criticat că abordează această temă în plină criză politică, dar și de glume și meme-uri făcute de internauți: ”Aștept cu interes programul Prima crosă”, a scris cineva.

A existat un comentariu și pe contul de Facebook al Ambasadei Suediei la București, referitor la această discuție. ”Doar dacă faci și jogging…”, s-a comentat pe pagină la un link video în care un jucător de golf a fost fugărit pe gazon de un pui de elan.

Două luni mai târziu, în noiembrie 2021, Klaus Iohannis ar fi jucat golf tot la Pianu de Jos, fix în ziua în care se comemorau 6 ani de la Colectiv, unde 64 de persoane și-au pierdut viața.

A fost primul an în care șeful statului a ales să nu meargă la locul tragediei, ci a trimis o coroană de flori.

Nici administrația prezidențială și nici administratorul terenului de golf, Werner Keul, un apropiat al președintelui și om de afaceri din Sibiu, nu au răspuns la acel moment solicitărilor G4Media de a confirma dacă Iohannis s-ar fi aflat în acea sâmbătă pe terenul de golf din județul Alba.

Klaus Iohannis a revenit pe terenul de golf de la Pianu de Jos și în martie 2024. Președintele a fost surprins în imagine alături de soția sa, Carmen.

sursa foto:ziarulunirea.ro

Fotografia a fost publicată de Ziarul Unirea, care relata de asemenea că terenul de golf ”Paul Tomiță” de la Pianu de Jos se numără printre locațiile de relaxare preferate ale președintelui Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here