Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat marți dimineață că România îndeplinește „toate condițiile tehnice” pentru a intra în programul Visa Waiver.
„Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme. De astăzi România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver”, a spus el într-un mesaj video postat pe Facebook.
„Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a adăugat Andrei Muraru.
Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor, a apreciat ambasadorul României la Washington.
„A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile. De asemenea, ne așteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România și America”, a spus Muraru.
„Alianța cu Statele Unite nu va fi niciodată perfectă, dar generație după generație a arătat că prietenia noastră poate fi întotdeauna desăvârșită”, a mai declarat ambasadorul român.
Ce urmează după îndeplinirea criteriilor tehnice
Luna trecută, ambasadorul român spusese deja că suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – pentru ca românii să poată călători fără viză în SUA.
De asemenea, el anunța pe 12 septembrie că a avut o ultimă întâlnire cu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, înainte de încheierea anului fiscal american, pentru a discuta despre demersurile care trebuie făcute în perioada următoare pentru accesul României în programul Visa Waiver.
Încheierea anului fiscal american este o bornă importantă întrucât România își propusese să atingă în anul fiscal care s-a încheiat luni (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%, condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă.
Ambasadorul României în SUA a explicat că după îndeplinirea criteriilor tehnice urmează un proces care începe în octombrie și se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți.
Ce înseamnă rata de refuz a vizelor
Potrivit legislației americane, în urma consultării cu secretarul de stat, secretarul pentru securitate internă este cel care desemnează o țară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplinește anumite cerințe tehnice.
O condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România și-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%.
Rata de refuz este calculată ca un raport între numărul de refuzuri și numărul de aplicații pentru viză. Dacă numărul de aplicații cu șanse maxime de aprobare crește, atunci și rata de refuz are șanse maxime să scadă.
Istoric, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.
Această rată de refuz se calculează doar pentru vizele turistice și de business (de tip B1/B2), pentru întreg anul fiscal american (1 octombrie – 30 septembrie) și se aplică la toate cererile de vize ale cetățenilor români, fie că sunt făcute la ambasada din România, fie că sunt români care depun actele la alte ambasade din lume (Italia, Spania, Marea Britanie etc).
În 5 septembrie, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că vizele românilor pentru Statele Unite ar putea fi ridicate începând cu anul viitor. Ea a spus că în luna octombrie „vom avea o primă indicație a ratei de refuz” și că „semnalele sunt pozitive”.
Pentru a scădea rata de respingere a vizelor la sub 3% – un criteriu cheie pentru intrarea în programul Visa Waiver – Guvernul României a decontat costul vizelor turistice în Statele Unite pentru numeroși angajați din instituții de stat, a scris Europa Liberă.
Astfel, mai multe ministere au plătit angajaților din instituțiile subordonate controvaloarea taxei pentru viză turistică în SUA, în cuantum de 850 de lei.