FOTO: Hotnews

Românii vor plăti rate mai mici la creditele în derulare după ce indicele de referință privind creditele acordate consumatorilor (IRCC) va fi actualizat de la 1 ianuarie, arată profit.ro. Însă, până atunci debitorii vor plăti rate mai mari până la finele anului curent, cu IRCC la cea mai mare valoare de când a fost introdus. ROBOR a continuat să scadă și a ajuns la nivelul IRCC.

IRCC va crește de la 1 octombrie de la 5,86% la 5,99%, cea mai mare valoare de când acest indice a devenit referința pentru creditele acordate persoanelor fizice începând cu mai 2019, precum și cea mai mare valoare, calculată retroactiv, din ultimii 15 ani.

Noua valoare valabilă în trimestrul al patrulea, care a fost anunțată de Profit.ro în urmă cu trei luni, se bazează pe media dobânzilor zilnice la tranzacțiile interbancare din perioada aprilie-iunie. Ca urmare a modului în care IRCC se aplică, cu o întârziere de 6 luni de la prima dată din seria trimestrială și de 3 luni de la ultima, indicele este destul de mult în urma tendinței politicii monetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here