Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban, a semnat marţi, 24 septembrie, contractele de finanţare a proiectelor destinate implementării tehnologiilor digitale în activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase. Valoarea totală celor două proiecte este de 11.534.760 lei, iar finanţarea asigurată din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vor fi chiziţionate echipamente (reţelistică, servere, terminale), dezvoltarea de software integrat şi instruirea personalului. Echipamentele vor permite o comunicare rapidă şi sigură atât în interiorul spitalelor, cât şi cu alte entităţi (pacienţi, aparţinători, companii, alte unităţi medicale, instituţii publice), asigurându-se interconectarea şi interoperabilitatea datelor. Platformele e-Health vor permite, printre altele, consultarea dosarelor medicale de către pacienţi, realizarea unor programări online, ţinerea evidenţei evenimentelor medicale în format digital, obţinerea unor statistici referitoare la activitatea instituţiei medicale, comunicarea cu specialiştii din alte state.
- ,,Cele două proiecte vor transforma profund modul în care serviciile medicale sunt accesate şi gestionate, oferind o experienţă modernizată şi eficientă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Într-o eră în care tehnologia ne redefineşte viaţa, digitalizarea în domeniul sănătăţii nu mai este un simplu avantaj, ci o necesitate vitală. Cele două proiecte iniţiază o nouă etapă în activitatea medicală a spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean Braşov. După investiţiile în reabilitarea clădirilor şi dotarea cu echipamente medicale, urmează procesul firesc al îmbunătăţirii actului medical în sine. Implementarea acestor proiecte va aduce ultimele tehnologii digitale disponibile pe piaţă, va elimina birocraţia şi hârtiile, va uşura accesul pacienţilor la servicii medicale, inclusiv telemedicină, va asigura coerenţa colectării şi păstrării datelor pentru a putea lua decizii de management mai bune şi nu în ultimul rând va îmbunătăţi serviciile medicale în acelaşi timp cu reducerea costurilor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban, după ce a semnat contractele de finanţare.Perioada de implementare
Petru Nechifor-Moraru, director executiv-adjunct la Direcţia Management Proiecte din cadrul CJ Braşov şi managerul acestor proiecte, a precizat că perioada de finalizare a celor două proiecte este scurtă, respectiv 30 septembrie 2025. - „Aderarea la un concept de e-Health cu o acoperire atât de vastă va necesita, inevitabil, un proces de instruire si îmbunătăţire a competenţelor digitale a tuturor angajaţilor din unitatea sanitară, astfel încât, în final, pacienţii, medicii şi instituţiile medicale să beneficieze de rezultatele finale. Investiţiile pe care urmează să le realizăm sunt complementare cu celelalte proiecte similare, respectiv digitalizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, ceea ce va asigura îndeplinirea cerinţelor actuale privind interconectarea şi interoperabilitatea sistemelor informatice. Până la urmă, scopul este de a avea servicii medicale mai bune”, a menţionat sursa amintită.Proiecte și pentru celelalte unităţi spitalicești
Valoarea proiectului ce urmează a se implementa la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov este de 5.742.989 lei, iar a investiţia ce urmează a fi realizată la Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase se ridică la 5.791.771 lei.
Consiliul Judeţean a depus proiecte similare şi pentru celelalte trei unităţi spitaliceşti braşovene, contractele de finanţare pentru Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii fiind în procedură de semnare la Ministerul Sănătăţii.