Profesorul Nicolae Diminescu din Victoria a decedat marți, 24 septembrie a.c. Profesorul Nicolae Diminescu este cetățean de onoare al orașului Victoria pentru activitatea desfășurată în comunitatea locală, titlu decernat de Primăria și CL Victoria    în cadrul manifestării ,,Zilele Orașului Victoria“ desfășurată în luna august 2024.  În aceeași atmosferă a primit de la primarul orașului, Camelia Bertea, diploma pentru 50 de ani de căsătorie.  De numele profesorului Diminescu sunt legate generații de elevi care l-au avut dascăl la Școala Generală din Victoria. A fost și directorul acestei unități de învățământ. Sub îndrumarea profesorului Diminescu au fost realizate picturile de pe pereții școlii în urmă cu 50 de ani.  Pictorul  Antori Dieter din Victoria  a fost  autorul picturilor.

  • ,,La vremea aceea a fost un proiect revoluţionar în cadrul învăţământului românesc. Îmi amintesc  că profesorul Diminescu a fost invitat să viziteze unele şcoli din afara ţării şi la întoarcere a venit cu această idee” a  spus prof. Adriana Ciornei care a inițiat un proiect pentru restaurarea respectivelor picturi.

Picturile  înfăţişează  flori, ciuperci, fluturi, păsări, reptile, peşti dar şi  elemente din epoca primitivă, epoca bronzului sau  epoca fierului.  Din păcate s-au  degradat şi o mare parte au fost acoperite de vopsea.

  • ,,Directorul  Nicolae Diminescu a revoluţionat şcoala în perioada când a condus unitatea școlară,  a transformat  sălile de clasă în cabinete. S-au realizat astfel cabinetele de istorie, biologie, muzică şi literatură, care au fost  dotate cu materiale didactice de specialitate. De asemenea, pereţii cabinetelor şcolare au fost pictaţi în ton cu materia şcolară. S-au păstrat picturile din cabinetul de anatomie, se văd şi acum picturile după care învăţau elevii:  plămânii, rinichii, aparatul digestiv şi un craniu” explica prof.  Adriana Ciornei. Picturile din școală au fost subiectul unui film documentar.

Odihnă veșnică! Condoleanțe familiei!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here