Mihail Cuc (n. 22 martie 1888 în Ceanu Mare – Cluj), căsătorit, tată a 5 copii, era un țăran fruntaș, membru al Partidului Național Liberal, îndeplinind cu unele întreruperi, în perioada interbelică, funcţia de primar al comunei Ceanu ,județul Cluj. Povestea lui a fost dezvăluită de arheologul Gheorghe Petrov, în ziarul Podul, condus de jurnalistul Răzvan Gheorghe.
Oponent al colectivizării, Cuc a fost arestat pe 3 august 1949 și dus în arestul Securității din Turda, unde a fost anchetat și torturat. În seara de 8 august, a fost urcat într-o mașină și transportat până în hotarul comunei natale, unde a fost executat prin împușcare, ca urmare a ordinului dat de Mihail Kovacs, șeful Serviciului Județean al Securității Poporului – Turda. Sunt documentate cadrele de Securitate care l-au însoțit pe ultimul său drum. Șoferul mașinii a fost plutonierul Palaci Iosif, alături de care s-au aflat locotenentul Schwartz Vasile – evreu de origine, și plutonierul Pintilie Alexandru.

Criminalul a emigrat în Israel

Crima a fost înfăptuită de locotenentul Schwartz, care a tras două gloanțe de pistol în trupul lui Cuc Mihail. Acest criminal a mai săvârșit și alte omoruri la ordin in acei ani. În preajma anului 1970 a emigrat în Israel unde i s-a pierdut urma. Menționăm că în primii ani de după 1948, în întreaga țară, genul acesta de execuții sumare a constituit o practică larg răspândită a Securității, istoricul Marius Oprea apreciind că circa 10.000 de oameni au sfârșit în urma unor execuții fără judecată. De asemenea, un adevăr istoric este acela că în primii ani după 1948 și până spre finele anilor 1950, etnicii evrei au constituit majoritatea covârșitoare a conducerii celor mai represive direcții ale Securității, dovedindu-se printre cei mai cruzi executanți ai unor crime împotriva umanității, precum împușcarea lui Mihai Cuc. Trupul neînsuflețit al lui Mihai Cuc a fost îngropat undeva pe locul execuției, însă mormântul a rămas necunoscut până în ziua de astăzi.  (Florin Dobrescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here