Pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în judeţul Braşov lucririle au intrat în linie dreaptă. Pentru cele trei amplasamente, autoritățile locale au emis  hotărâri de consiliu local, acte necesare Planurilor de Urbanism Zonale (PUZ). Astfel învestiții majore vor fi realizate în următoarele comune:

  •  Măieruș – o stație de sortare, tratare mecano-biologică, compostare, digestie și cogenerare;
  •  Părău, pe un teren privat,  o stație de capacitate mult mai mică, ce va include sortare, tratare mecano-biologică şi compostare a deşeurilor;
  •  Hoghiz – o stație de transfer deşeuri.

Hotărările de Consiliu Local au fost aprobate în unanimitate la Măieruș și Hoghiz, dar la Părău, marți, proiectul a trecut, la a treia încercare, la limită, cu șase voturi din zece.

  • Prin realizarea unui sistem integrat de management al deșeurilor, ce va îngloba toate instalațiile necesare pentru colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor din județul nostru, vor fi realizate toate investiţiile necesare, astfel încât problema deşeurilor din toate localităţile judeţului nostru să fie rezolvată în conformitate cu directivele Uniunii Europene”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Szenner Zoltan, care are atribuții proiectul SMID.

,,SMID nu e groapă de gunoi și nu poluează“

Acesta a ținut să elimine temerea care încă mai persistă în comunitățile locale, aceea că instalațiile ce vor face parte din SMID ar fi gropi de gunoi, care le vor aduce poluare și disconfort.

  • Așa cum am mai făcut-o de nenumărate ori, reiterez faptul că în niciuna dintre cele 3 locații NU va fi depozit de deșeuri sau groapă de gunoi, așa cum unii în mod eronat insistă să prezinte lucrurile. (…) Elaborarea și aprobarea documentațiilor aferente PUZ au fost deosebit de complexe, mai ales pentru că dorind să facem lucrurile ca la carte, am tratat fiecare locație separat, am obținut absolut toate avizele de la instituțiile reglementatoare, în total 19 avize, impuse prin certificatul de urbanism și încă din faza de realizare PUZ am elaborat absolut toate studiile pe care le-am considerat necesare pentru obținerea acestor avize (…) Studii geotehnice, Studii topografice, Studii hidrogeologice, Studii de inundabilitate, Studii de compoziție a deșeurilor, Studiu privind estimarea potențialului de colectare separată a biodeșeurilor și a potențialui de compostare individual, Studii de dispersie, Studiu de evaluare a impactului asupra sănătății şi confortului populației. De asemenea am respectat cu strictețe toate dispozițiile legale privind informarea publicului, atât în privința modului de informare cât și al duratei fiecărei etape. Atât în etapa cu privire la intenția de elaborare a PUZ cât și în cea de elaborare a propunerilor PUZ, întreaga documentație a fost la dispoziția publicului, deci și a consilierilor locali, acest lucru fiind mediatizat prin anunțuri la avizierul și pe site-ul fiecărei primării, dar si la avizierul și pe site-ul CJ Brașov cât și prin publicarea de anunțuri în presă, și prin panouri de informare pe terenuri. Eu personal, am mers și am verificat de mai multe ori existența acestor anunțuri și panouri informative. Totodată au fost înștiințați, în scris, toți proprietarii terenurilor precum și vecinii acestora. Am organizat dezbateri publice la sediul Consiliul Județean, pentru fiecare locație destinată investiției, anunțată la fel, pe toate căile cerute prin reglementările legale în vigoare”.

La a treia strigare la Părău

Proiectul a mai fost pe ordinea de zi a Consiliului Local Părău la două şedinţe anterioare, însă a fost respins. În ședința CL Părău de marți, 17 septembrie au avut loc  discuţii aprinse. La şedinţă a participat şi o avocată, care a încercat să îi convingă pe aleşii locali  să voteze împotrivă. Ea a spus, printre altele, că pentru acest proiect nu a fost organizată o şedinţă publică, că investiţia ar trebui să fie realizată la Braşov. ,,Voi contesta decizia împreună cu locuitorii care se opun investiţiei. Peste ani, copiii şi nepoţii vă vor întreba de ce aţi aprobat acest proiect. Nu va fi bine. O să vedeţi, timpul îmi va da dreptate“ a spus avocata.  Ea a mai spus că realizarea acestui proiect va avea drept consecinţă scăderea valorii proprietăţilor imobiliare, că vor fi probleme cu mirosurile. Un consilier local a spus că a strâns 180 de semnături de la persoane care se opun investiţiei.

Asigurări din partea primarului comunei

De cealaltă parte, primarul comunei, Ovidiu Ovesea, a spus că nu va exista problema mirosurilor   pentru că nu se va amenaja un depozit, ci un centru în care deşeurile vor fi sortate. ,,Respectiva staţie va fi amenajată conform normelor europene şi se vor folosi cele mai avansate utilaje. Au fost parcurse toate procedurile legale privind transparenţa şi în timpul dezbaterilor publice nu au fost depuse contestaţii“ a explicat primarul Ovidiu Ovesea.  Într-un final, proiectul a fost aprobat, dintre cel 10 consilieri locali care au participat la şedinţă, 6 votând „pentru”.

,,Este un proiect strategic“

Szenner Zoltan a mai explicat că SMID este un proiect strategic, foarte important pentru întregul județ și fără conotații politice, aducând beneficii comunităților în care se regăsesc investițiile implicate. „Am fost plăcut impresionat de maturitatea consilierilor locali de la Măieruș și Hoghiz care au votat în unanimitate pentru aprobarea PUZ-urilor pentru investițiile care urmează să fie proiectate în localitățile lor. Apreciez foarte mult și atitudinea consilierilor locali din Părău, care după mai multe ședințe în care au dezbătut proiectul, au votat pentru aprobarea PUZ-ului pentru investiția din Părău, știind că aceasta va fi în interesul comunității. Nu pot să înțeleg însă atitudinea unor consilieri locali de la Părău, care fără ca măcar să fi consultat vreo dată documentațiile puse la dispoziție, au votat împotriva proiectului. Știu că au existat discuții că se dorește mutarea investiției într-o altă localitate, dar asta arată doar că este o investiție valoroasă pentru comuna Părău, care va crea locuri de muncă și va aduce venituri semnificative la bugetul comunei. Întotdeauna am afirmat că în cazul proiectelor mari, cu adevărat importante pentru întreg județul, acestea nu ar trebui subordonate intereselor politice. Așa este și proiectul Sistem de Management Integrat la Deșeurilor, care este un proiect strategic, extrem de important pentru întreg județul Brașov.Nu este proiectul meu, al vreunui primar sau doar al Consiliului Județean, este un proiect al întregului județ, pentru întregul județ”, a mai afirmat vicepreședintele CJ Brașov.

SMID, investiție a CJ Brașov și ADI ,,ISO Mediu“
Pentru realizarea lucrărilor incluse în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, Consiliul Judeţean Braşov vrea să obțină o finanțare  nerambursabilă prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021 – 2027.  Valoarea totală a investiţiilor se ridică la 1.069.225.369 lei cu TVA, iar perioada de implementare va fi de 30 de luni. Cererea de finanţare va fi depusă de Consiliul Judeţean Braşov după apariţia Ghidului de finanţare,   care,  ar urma să fie publicat în cursul acestui an.  Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Braşov este implementat de Consiliul Judeţean Braşov în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov, din care fac parte toate primăriile din judeţ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here