FOTO: europafm.ro

Inundațiile istorice din Galați au lăsat în urmă un dezastru de nedescris. Șase persoane și-au pierdut viața. Apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Oamenii au fost salvați din mijlocul apelor și în această noapte. Localnicii afectați au fost recuperați cu ajutorul excavatoarelor.

La Slobozia Conachi, în județul Galați, situația este mult mai gravă decât estimaseră inițial autoritățile. Primarul comunei a spus că sunt afectate casele în proporție de 76%, estimativ cam 720 de locuințe, oamenii au rămas doar cu hainele de pe ei și munca lor de o viață s-a dus.

„În momentul de față, o să primim ajutoare de la comunele apropiate care nu au fost inundate și mă refer la utilaje cu care să scoatem din curțile oamenilor tot mobilierul și tot ce a fost distrus. Utilajele comunei acționează, dar o parte dintre ele au fost luate de ape, inclusiv utilajele cu care ridicam marfa și mașini cu animale la viitură au fost luate de ape. Casele sunt afectate în proporție de 76%, vorbim de 713 locuințe afectate. Nenorocirea cea mai mare va fi atunci după ce vom curăța tot ce este în curți și în casele oamenilor, vom face o evaluare totală. Ce vă pot spune astăzi este că sunt în jur de 720 de locuințe. Dacă ați fi acolo și ați vedea, din prima plângeți, pentru că oamenii sunt disperați, munca lor de o viață s-a dus, nu au rămas decât cu hainele de pe ei. Nici telefoanele nu au apucat să și le ia, măcar să țină legătura. Ieri am scos ultima persoană din pod. Cele șase, șapte persoane au fost greu convinse să le putem da jos din poduri și le-am scos cu bărcile să le ducem la familii”, a declarat pentru Digi24 primarul comunei Slobozia Conachi,  Emil Dragomir.

El a mai spus că „celelalte inundații din 2006, 2013 și 2016 au fost undeva la 50%. Ce este acum este un dezastru total”. „Nu știu ce vom face după ce se va face curățenie în casele oamenilor, pentru că ei nu mai pot locui acolo. Închipuiți-vă că a venit din toate localitățile, zona noastră fiind cea mai joasă, aici au staționat toate gunoaiele, tot ce înseamnă materialele aduse din alte localități, inclusiv WC-uri. Pe această cale, vă rog să faceți un apel la toți cei din țară care pot veni să ne ajute”.

Edilul comunei Sloboai Conachi a mai spus că există apă potabilă, însă sunt locuințe care nu au curent electric, pentru că nu a fost încă scoasă toată apa din case. „Apă potabilă avem. Curent avem. Mai avem câteva locuințe care au fost verificate și au avut apa de un metru și jumătate, doi, pe acelea nu am putut să le alimentăm cu energie electrică. Avem echipe de la Electrica venite de la Tulcea, Brăila și Focșani. La noi în localitate nu pot să intervină fiindcă locuințele oamenilor au apă în ele și nu pot da drumul la curent, să nu se întâmple vreo nenorocire. Am mai avut o nenorocire – știți foarte  bine că ne-a murit un om în 2016 din cauza curentului”, a mai explicat Emil Dragomir.

Circulație oprită pe DN 25

Circulaţia rutieră este oprită luni dimineață pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, în judeţul Galaţi, din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că luni dimineaţă, ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, circulaţia rutieră rămâne oprită pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi.

De asemenea, în judeţul Galaţi mai sunt închise două tronsoane de drumuri judeţene.

Totodată, în judeţul Arad, din cauza aluviunilor aduse pe carosabil, traficul auto se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliţiei, pe DN 7, în zona localităţii Lipova. Poliţiştii sfătuiesc şoferii ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de trafic instituite, să nu pătrundă pe tronsoanele de drum închise, să-şi planifice rute alternative şi să acorde atenţie sporită tuturor manevrelor din timpul deplasărilor.

Deversare controlată la un baraj din Vaslui, după ce apa a atins cota de pericol

Autorităţile din judeţul Vaslui au început, luni dimineaţă, să deverseze controlat apa din barajul Muşata, după ce nivelul apei în aval de acumulare a atins cota de pericol în urma precipitaţiilor care au continuat să cadă în zonă. Zeci de pompieri au fost trimişi în localitatea Berezeni, pentru a construi un dig din saci de nisip, în condiţiile în care există riscul ca şase case să fie inundate de apele revărsate din acumulare, scrie News.ro. Populaţia a fost avertizată prin mesaj RO-Alert asupra pericolului. Prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei a declarat, pentru Digi24, că au fost zone unde erau înregistrate acumulări de 168 de litri pe metrul pătrat.

„Pot aprecia că de acum începe să se întrezărească și o speranță pentru noi. A încetat ploaia de astăzi dimineață. Avem deja patru ore de când nu mai plouă în județul Vaslui. Ieri noapte s-au acumulat în medie 45 de litri pe metrul pătrat, peste ceea ce se acumulase vineri. Aveam zone unde ieri dimineață la ora 5.00 înregistram 168 de litri pe metrul pătrat. Pământul este saturat. Este greu să mai reușească să mai pătrundă apa. Dacă s-a oprit ploaia astăzi, cred că începem încet, încet să revenim la un normal.  Am mai avut azi noapte o problemă cu barajul de acumulare Mușata, comuna Berzeni, care a revărsat și a acoperit DJ244A pe o porțiune de 300 de metri. Am reușit, prin intervenția jandarmilor și a colegilor de la ISU să rezolvăm această problemă. Deja apa s-a retras. Nu mai avem la această oră drumuri acoperite de apă”, a declarat prefectul județului Vaslui Daniel Onofrei, luni într-o intervenție telefonică la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here