Deși politicienii se laudă de multă vreme că reduc aparatul de stat, România a ajuns să aibă cel mai mare număr de bugetari din istoria recentă.
Și nu doar atât. Salariul mediu la stat se menține sensibil mai mare decât cel din sistemul privat, așa cum se întâmplă de zece ani. Specialiștii în muncă spun că statul face o concurență neloială companiilor private.
În ultimii 10 ani, salariul mediu din sistemul bugetar a fost mai mare decât cel de la privat. La finalul anului trecut, diferența era de aproape 12 procente.
Un angajat de la privat primea în medie 7.678 de lei brut, pe lună, în timp ce un bugetar 8.588 de lei. Cum inflația a fost mare, în ambele sisteme, creșterea față de anul anterior a fost de peste 16%.
La stat, cel mai bine câștigă angajații din administrație publică și apărare, unde salariul mediu brut era la finalul anului trecut aproape 10.600 de lei. În învățământ, unde în ultima vreme au fost cele mai mari majorări, salariul mediu a ajuns la aproape 8.500 de lei.
Ana Calugăru, reprezentant platformă de recrutare: „Creșterile salariale din ultima perioadă din sistemul de stat îi determină pe destul de mulți candidați să pună pe lista de opțiuni angajatorul de stat. Spre exemplu, la stat există o politică anuală de majorare salarială, cel puțin la nivelul inflației, lucru care nu se întâmplă în toate companiile private și există acest argument al stabilității.”
În ultimii ani, toate guvernele s-au lăudat că vor reforma aparatul de stat și că vor reduce numărul angajaților. Marcel Ciolacu și-a asumat de acum un an că va restructura instituțiile și ministerele din subordine si va tăia posturile de conducere. Abia în această săptămână adoptă o ordonanță prin care este oprită angajarea prin concurs, dar până acum au fost făcute mii de excepții.
Aida Chivu, specialist HR: „Anjagatul din mediu de stat nu înseamnă că nu muncește, dar munca sa nu este monetizată în funcție de un deadline sau de niște obiective și atunci nu se poate integra în mediul privat unde este o presiune, o altă dinamică.”
În acest context, din când în cand apar si scandaluri referitoare la unii angajati plătiti de stat. O anchetă a jurnalistilor de la snoop.ro a arătat cum președintele autorității care supraveghează desfășurarea alegerilor, Toni Greblă, și-a majorat salariul printr-un ordin intern. Premierul nu îi ține partea, dar recunoaste că are propriile nemulțumiri dacă se reportează la alți angajați ai statului.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Mă uit și eu la salariul meu și mă uit la salariul șefului de la o companie cu capital majoritar românesc sau de la o autoriate independentă. Eu nu sunt genul de om care să fiu frustrat, dar e normal că fac o comparație.”
În topul celor mai bine plătiți bugetari din România este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este urmat de șeful autorității de supraveghere financiară, de președintele Curții de conturi, iar președintele Klaus Iohannis câștigă puțin peste 15 mii de lei net.