PPC, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică pentru populație, cu circa 3 milioane de clienți casnici, este primul furnizor mare care a lansat o ofertă concurențială care se întinde și după 1 aprilie 2025, moment la care piața de energie electrică va fi re-liberalizată, arată Economica.
Astfel, PPC are, până la finalul acestei luni, o ofertă în care prețul energiei active, fără tarife de rețea și taxe, care sunt reglementate de stat și unde compania nu poate intrerveni, este de 0,667 lei/kWh, cu tarif de injecție în rețea inclus. Oferta este valabilă până la finalul acestei luni, iar prețul este fix, pentru o perioadă contractuală de un an. Desigur că, până la 31 martie 2025, prețurile finale plătite sunt cele plafonate, de 0,68 lei/kWh, 0,80 le1/kWh, respectiv 1,3 lei/kWh, în funcție de consumul lunar, iar după 1 aprilie se va aplica prețul de 0,667 lei plus tarife și taxe.
Din datele noastre, este pentru prima dată când un furnizor mare vine cu o ofertă de preț fix care este valabil și după momentul re-liberalizării pieței.
Care vor fi prețurile finale după 1 aprilie 2025. Comparații cu cât plătiți acum
În mometul de față, clienții finali plătesc, indiferent de zona de rețea, 0,68 lei/kWh pentru un kWh la un consum de sub 100 kWh pe lună, 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 și 255 kWh lunar (lunar dar nu mai mult de 300 kWh) și 1,3 lei/kWh pentru consumul de peste 255 kWh (dacă nu se depășesc 300 kWh lunar) și pentru tot consumul dacă se depășește pragul de 300 kWh.
Iată cât vor plăti după 1 aprilie, cu tot cu tarife și taxe, clienții din zona Muntenia, care include și Bucureștiul: 1,23 lei/kWh, preț final cu tarife și taxe, unic indiferent de consum.
Așadar, pentru clienții cu un consum mic, de până la 100 kWh, prețul final facturat va crește cu 80% față de nivelul actual de 0,68 lei/kWh, puternic subvenționat de stat. Pentru clienții cu un consum de până la 255 kWh lunar prețul final facturat crește cu 53%. Pentru clienții cu consum de peste 300 kWh, prețul final facturat scade însă cu circa 5% față de nivelul maxim plafonat.
Iată mai jos prețul final facturat din această ofertă pentru fiecare zonă de rețea din țară:
0,667 lei/kWh. E un preț corect sau prea mare?
În comparație cu prețurile energiei active practicate acum, în mecanismul de plafonare, acest preț pare foarte mare.
Spre exemplu pentru un client din București cu un consum mic, acest preț (fără tarife și taxe) crește de la 0,20 lei, cât este acum, la 0,667 lei/kWh – deci de peste trei ori. Dar acel 0,20 lei (sau 200 de lei/MWh) este un preț care nu are legătură cu realitatea – nimeni nu vinde energie în piața la termen cu 200 de lei/MWh – și asta de ani de zile. Acest preț este de fapt subvenționat de stat prin mecanismul de plafonare.
Este un preț “corect” cel de 667 de lei/MWh ? Întâi trebuie date unele explicații. Furnzorul de energie electrică cumpără energia din piață înainte de momentul consumului clienților săi, face și profilarea consumului lor (dvs. acasă nu consumați la fel la ora 12 noaptea și la ora 12 ziua) și tot în seama lui cade și plata dezechilibrului inerent cauzat de clienții casnici – aproape niciodată consumul prognozat, în baza căruia furnizorul cumpără energia dinainte pentru tot “conturul” lui de consum al clienților nu va fi același cu cel realizat în realitate, din motive evidente.
După cum am tot relatat în ultimele luni, prețurile cu care s-a vândut energia tip bandă (livrare la putere constantă 24 de ore) pentru anul 2025 au fost în general în jurul pragului de 500 de lei/MWh. Prețurile din piața spot, care a ajuns o piață foarte importantă pentru furnizori, au tot crescut și practic s-au dublat acum (peste 700 de lei/MWh preț mediu în iulie) față de nivelurile din primăvară – iar furnizorii sunt prezenți în PZU mai ales pentru energie necesară pentru profilare. Desigur, aici volatilitatea este maximă, prețurile pot și scădea. Apoi, în acel preț de 667 de lei intră și costul dezechilibrelor, care a ajuns să fie foarte mare în condițiile în care în piața de echilibrare am ajuns să vorbim despre prețuri de 10.000-16.000 de lei/MWh, dar și costurile logistice ale furnizorilor (softuri, facturare, call-center, magazine fizice, etc).
Așadar, în funcție de toate aceste costuri de achiziție și de prognoze, furnizorul își face calculele și vine cu o ofertă către clienți. PPC a venit, pentru perioada post-plafonare, cu acest 0,667 lei/kWh, iar nivelul este similar cu cel calculat de alți furnizori mari. De exemplu oferta curentă a E.On este la 0,67 lei/kWh (se aplică însă doar până la 1 aprilie 2025 și v-o oferim doar pentru comparație, pentru că prețurile finale plătite acum sunt cele din mecanismul de plafonare). La fel, Electrica Furnizare și-a anunțat clienții că, în cazul în care legislația de plafonare se modifică sau se anulează, prețul este de 0.71 lei/kWh – deci de fapt acesta ar fi calculul de preț de piață, făcut de furnizor și pentru clienții Electrica.
Problema celor patru milioane de clienți cu facturi mici, dar care vor crește masiv
În termeni procentuali, cea mai mare creștere o vor resimți clienții cu consum de până la 100 kWh lunar, care sunt cel puțin patru milioane la nivel național. În medie, potrivit calculelor Asociației Furnizorilor, consumul mediu al acestei categorii este de circa 55 kWh lunar deci factura lor este, tot în medie, destul de mică, undeva la 37 de lei pe lună. Dacă socotim acest preț de ofertă al PPC, factura lor va ajunge, în medie, la 67 de lei pe lună, după 1 aprilie 2025.
Ministrul Energiei a fost întrebat în repetate rânduri cum va aborda chestiunea acestor clienți unde prețul final a fost ținut atât de jos, administrativ, și în cazul cărora era previzibilă o creștere procentuală foarte mare a facturii. Sebastian Burduja a vorbit despre modificarea legislației pentru consumatorii vulnerabili.
“Pentru cazurile familiilor cu condiții sociale, socio-economice care nu le permit să-și acopere costurile, lucrăm deja la țintirea acestor măsuri împreună cu alte ministere, pentru că nu ține doar de Ministerul Energiei, ci și de Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, astfel încât să facem exact ceea ce ne-a solicitat și Comisia Europeană: să țintim măsurile de sprijin pentru familiile care au nevoie de ele, pentru că acum, așa cum știți, noi sprijinim toți consumatorii în funcție de nivelul de consum. Deci, dacă cineva deține un apartament în Primăverii și are consum de sub 100 de kWh pe lună, plătește același tarif ca o familie cu cinci copii din Ferentari”, a explicat Burduja într-o conferință de presă.
Amintim că orice client casnic își poate schimba oricând furnizorul de energie electrică, gratuit, iar migrarea către noul furnizor ales se face în cel mult 21 de zile.