FOTO: Adevărul

Au mai rămas puține ore până la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, festivitate care va fi unică în istoria competiției: nu va avea loc pe stadion, ca până acum, ci de-a lungul fluviului Sena, pe o distanță de câțiva kilometri.

Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris va începe la ora 20:30, ora României, și va putea fi urmărită în direct pe TVR 1 și Eurosport 1, dar și pe platforma de streaming Max.

Ce vom vedea la festivitatea de deschidere de pe Sena

În primul rând, organizatorii promit „cel mai mare spectacol al secolului XXI”.

  • Aproape 3000 de artiști vor participa la ceremonia de deschidere a JO. Pe lângă aceștia, în culise vor fi 200 de costumieri şi aproape 300 de stilişti şi make-up artişti.
  • Aproape 7000 de sportivi vor defila în 85 de bărci, ei urmând să poate culorilor delegației lor. Primii vor fi grecii, iar francezii (gazdele competiției) vor fi ultimii.
  • Aproximativ 80 de ecrane gigant au fost instalate pe chei pentru cei 326.000 de spectatori.
  • Ceremonia, urmărită de peste un miliard de telespectatori, va fi în proporţie de 98% în direct, cu 2% înregistrări video, inclusiv prologul.
  • Au fost instalate peste 100 de sisteme de camere de supraveghere, precum şi peste 200 de smartphone-uri pe bărcile sportivilor.
  • Spectacolul a fost pregătit în secret, în secvenţe, pe baze nautice şi în hangare foarte mari, dar şi cu ajutorul unui soft care recreează Sena şi malurile sale.
  • Directorul artistic este Thomas Jolly, iar acesta și-a imaginat că flacăra olimpică, purtată de celebri chelneri parizieni, a fost furată de un misterios acrobat cu glugă albă. Flacăra a devenit un fir roşu, ducând spectatorul într-o călătorie plină de evenimente prin cele mai frumoase locuri din centrul Parisului.
  • Catedrala Notre-Dame, care este în curs de reconstrucţie după incendiul din 2019 şi unde repetiţiile au avut loc pe schele, va fi în centrul atenţiei, la fel ca Musee du Louvre şi toate monumentele emblematice de pe Sena, unde Jolly a promis să facă câteva incursiuni.
  • Cele 12 tablouri vor spune povestea unei ţări bogate în „diversitatea” sa, nu va fi „o singură Franţă, ci mai multe Franţe”, şi se va celebra „lumea întreagă reunită”, conform lui Thomas Jolly.
  • Directorul artistic a fost inspirat şi de zeiţa Sequana, fiica lui Bacchus, „urmărită de Neptun, care îi scapă şi se transformă într-un râu”.
  • Cei patru autori care au lucrat cu el – printre care romanciera Leila Slimani şi scenarista Fanny Herrero (‘Dix pour cent’) – au promis o poveste „foarte generoasă”, cu „bucurie, emulaţie, mişcare, emoţie”.
  • Va fi „opusul unei poveşti cu eroi”, într-un spectacol care abundă de referinţe literare, muzicale şi cinematografice, contracarând „clişeele” cu „umor”.
  • Coloana sonoră include creaţii ale directorului muzical Victor Le Masne, combinând pop, orchestră simfonică, coruri şi electro tipice „French Touch”.
  • Dansatorii din mai multe balete vor evolua pe acoperişuri, inclusiv vedeta Operei din Paris, Guillaume Diop, în calitate de solist.
  • Au fost create aproximativ 3.000 de costume, toate unice, realizate din materiale reciclate, care traversează universul costumelor istorice cu cel al ţinutelor sportive şi de gală, promiţând să fie un spectacol de neuitat.
  • Cea mai mare parte din spectacol se va desfăşura în timpul zilei.
  • Finalul, la căderea serii, va fi asigurat de Thomas Dechandon, care a semnat luminile pentru opera rock „Starmania”, pusă în scenă de Thomas Jolly, în 2022. Raze laser puternice vor lumina de pe Turnul Eiffel.
  • Ceremonia se va încheia cu aprinderea vasului olimpic în Grădinile Tuileries, transmite News.ro.

Jocurile Olimpice vor începe, vineri, la Paris, unde 10.500 de sportivi vor concura pentru a obţine medaliile râvnite de competitorii din întreaga lume. Deşi iniţial avea 107 sportiivi calificaţi, România va fi reprezentată de 106 sportivi, după ce atleta Florentina Iuşco a fost suspendată pentru dopaj.

Cea de-a XXXIII-a Olimpiadă are 19 zile de competiţie (handbalul, fotbalul şi rugbyul au început mai devreme, în 24 iulie) şi va include 329 de probe în 32 de sporturi.

Vor fi 10.500 de sportivi trimişi de peste 200 de comitete olimpice naţionale, dar şi echipa olimpică a CIO pentru refugiaţi.

Inedit la Paris este faptul că spectatorii vor avea oportunitatea de a fi participanţi. „Marathon Pour Tous” va oferi celor 40.000 de alergători experienţa unică de a alerga acelaşi maraton în aceeaşi zi şi pe acelaşi traseu ca maratoniştii olimpici.

La Paris 2024, România va participa pentru a 23-a oară la Jocurile Olimpice de vară. Din anul 1924, am absentat doar la JO din 1932 şi 1948, iar în 1940 şi 1944, Jocurile Olimpice n-au avut loc din cauza celui de-al doilea război mondial.

REPERE ŞI ELEMENTE INTERESANSE ALE EDIŢIEI DIN ACEST AN A JOCURILOR OLIMPICE
Calendarul competiţiei

Vineri, 26 iulie, este data oficială de start al JO 2024, cu o ceremonie de deschidere spectaculoasă pe Sena.

Concursurile au început de fapt încă de miercuri, 24 iulie, cu sporturile de echipă, urmate de primele competiţii de tir cu arcul şi handbal.

Olimpiada se va încheia la 11 august, cu o ceremonie pecelebrul Stade de France din Saint-Denis.

Surfing într-un tărâm îndepărtat

Parisul este principalul oraş gazdă, dar vor avea loc concursuri şi în alte oraşe din Franţa. În plus, competiţia de surfing va fi unică – va avea loc în Tahiti, pe legendarele valuri Teahupo’o din Oceanul Pacific.

Situat la 15 000 km distanţă de Paris, locul de desfăşurare a competiţiei de surf va bate recordul pentru cea mai îndepărtată competiţie pentru medalii organizată în afara unui oraş olimpic gazdă.

Breaking: un nou sport olimpic

Jocurile Olimpice de la Paris vor include un nou sport olimpic: breaking, un stil de dans urban care îşi are rădăcinile în cultura hip-hop.

Competiţia va cuprinde două probe – una masculină şi una feminină – şi va avea loc în perioada 9-10 august la Paris, ca urmare a succesului înregistrat la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret de la Buenos Aires în 2018.

Turnul Eiffel, parte a Jocurilor Olimpice

Emblematicul Turn Eiffel va face parte din Jocurile Olimpice în mai multe moduri.

În timp ce evenimentul de volei pe plajă va avea loc într-o arenă temporară în aer liber, sub turn, sportivii vor duce, de asemenea, o parte din monument acasă, deoarece medaliile olimpice includ metal care provine din Turnul Eiffel.

Înot în Sena

Sena va fi locul de desfăşurare a maratonului de înot şi a etapei de înot a triatlonului la Jocurile Olimpice, la un secol după ce a găzduit unele evenimente în timpul primelor JO de la Paris din 1900.

Din 1923 până de curând, înotul a fost interzis în Sena din cauza problemelor legate de calitatea apei, iar timp de decenii, râul a fost prea toxic pentru majoritatea peştilor.

Organizatorii de la Paris i-au asigurat în repetate rânduri pe concurenţi că apa va fi suficient de curată pentru a înota în timpul Jocurilor Olimpice.

A 100-a aniversare

JO 2024 marchează revenirea Jocurilor Olimpice la Paris după 100 de ani. Parisul a găzduit prima dată Jocurile Olimpice în 1900 şi apoi în 1924. Capitala Franţei va deveni al doilea oraş care va găzdui Jocurile Olimpice de trei ori, după Londra (1908, 1948 şi 2012).

Egalitate deplină între sexe

Paris 2024 va fi prima Olimpiadă din istorie care va asigura egalitatea numerică între femei şi bărbaţi pe terenul de joc, cu un număr egal de femei şi bărbaţi participanţi la cel mai mare eveniment sportiv din lume.

Din cei 10 500 de sportivi participanţi la JO, 5 250 sunt bărbaţi şi 5 250 femei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here