Marele Zid Chinezesc este cel mai lung zid de aparare construit vreodata de om. Are 21.196 km in lungime si a fost edificat in timpul dinastiei Qin pentru a apara China de atacurile si posibile invazii ale popoarelor nomade din partea de nord.

In acest articol iti prezint un scurt istoric al Marelui Zid Chinezesc, dar si cateva curiozitati si informatii poate mai putin stiute in legatura cu acesta.

Marele Zid Chinezesc – scurt istoric si informatii utile

Inca de la inceput trebuie sa stii ca Marele Zid Chinezesc este o constructie impunatoare si impresionanta.

S-au facut si filme inspirate din ideea care a dus la construirea Marelui Zid, unul dintre cele mai bune fiind The Great Wall cu Matt Damon in rol principal. Exista chiar si un slot video cu acelasi nume, The Great Wall, pe care il poti accesa pe site-ul WinBoss, iar aici gasesti cum sa joci gratuit la WinBoss.

Prima parte a zidului dateaza inca din secolul V i.Hr., fiind ridicat cu scopul de aparare impotriva atacurilor vecinilor de la nord.

De cine se fereau mai exact chinezii? De huni, un popor nomad foarte agresiv care jefuia si distrugea totul in cale.

Totusi, inca de la inceputul proiectului, constructorii s-au confruntat cu o serie de probleme logistice. In primul rand, criza de argila a adus unele dificultati in constructie, motiv pentru care s-a apelat la solutia de rezerva a pietrei dispuse stratificat.

Zidul a fost reconstruit partial sau reconsolidat in mai multe randuri, iar abia apoi in vremea dinastiei Ming, fortificatia a ajuns la lungimea sa maxima de 21.196 de kilometri.

Abia in anul 1493, imparatul de la acea vreme, Hongzhi, a inceput sa edifice portiunea de zid care oferea protectie impotriva invaziilor mongolilor. In plus, un alt rol al portiunii respective de zid era acela de a supraveghea ruta comerciala denumita “Drumul Matasii”.

Trebuie sa mai stii ca zidul nu are o constructie uniforma. Sunt portiuni unde grosimea acestuia este de numai 4 metri, dar sunt si zone unde are o grosime dubla.

Tot astfel, grosimea diferea si de la baza spre varful zidului. Spre exemplu, uneori la baza sunt portiuni cu 10 metri, iar la coama grosimea este de doar 8 metri.

La distante de aproximativ 12 metri, de-a lungul Marelui Zid Chinezesc, s-au ridicat turnuri de observatie si semnalizare a pericolului. Semnalizarea se facea destul de primitiv dar extrem de eficient, pur si simplu se aprindea un foc mare in varful turnului de observatie, din turn in turn.

Se estimeaza ca ar fi existat undeva la 2.500 de turnuri de observatie si semnalizare de-a lungul Marelui Zid Chinezesc, dar sigur ca unele au fost distruse de vreme.

Dinastia Ming are meritul nu doar de a fi recladit o parte semnificativa din zid, peste 6.000 de kilometri, portiune distrusa de eroziune, dar a si fortificat o alta parte mare din zid. Meritul principal al dinastiei Ming este ca a mutat capitala la Beijing.

Marele Zid Chinezesc are o traiectorie serpuita, el traverseaza munti, vai, dealuri si este folosit atat ca mijloc de aparare dar si ca drum de circulat, deoarece era pavat cu piatra.

Incepand cu secolul al XIX-lea, nu s-au mai derulat proiecte de infrastructura care sa reconsolideze zidul, insa in anul 1952 acesta a trecut in patrimoniul guvernului chinez, fiind numit patrimoniu istoric al Chinei.

In ciuda declararii lui drept valoare de patrimoniu national, doar o portiune mica din zid a mai fost reconsolidata si este astazi accesibila turistilor din intreaga lume.

In continuare iti propun cateva curiozitati legate de Marele Zid Chinezesc:

Putini stiu ca intregul zid a fost construit in timp de 1.800 de ani. Din start se stia ca proiectul este unul de amploare, astfel ca a durat enorm de mult timp pentru a construi intreaga linie de aparare. La constructie au participat foarte multi condamnati.

Chiar daca aparent lumea ar crede ca este un zid impenetrabil, invadatorii au gasit cumva mijloace pentru a trece de aceasta fortificatie. Spre exemplu, sfarsitul dinastiei Ming din secolul al VII-lea s-a produs ca urmare a invaziei machurienilor, acestia trecand de zid.

Exista si un mit potrivit caruia Marele Zid Chinezesc ar fi singura constructie ridicata de om vizibila din spatiul cosmic, de pe luna, mit care a stat in picioara o buna perioada de timp, dar care in final a fost demontat.

Un alt lucru foarte interesant este ca in urma realizarii lucrarilor de cartografiere si cadastru, Marele Zid Chinezesc se intinde pe sectorul a nu mai putin de 15 regiuni si provincii autonome ale Chinei.

Trebuie sa mai stii si faptul ca aceasta constructie nu este un zid continuu. Dimpotriva, are segmente laterale, portiuni circulare, zone de legatura, dar si sectiuni intregi unde zidul lipseste cu desavarsire, mai ales in zona versantilor montani, deoarece muntii sau stancile foarte abrupte formau o bariera naturala impotriva invadatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here