Creșterea salariului minim vine cu două probleme în practică, ce vor fi rezolvate de angajatori: asta pentru ca unii angajați, care deși au salariul puțin mai mare decât cel minim, să nu primească mai puțini bani în mână.
1. Problema salariului puțin mai mare
Deci persoana plătită cu salariul minim va primi mai mulți bani decât cealaltă.
Soluția în acest caz va fi ca firma să micșoreze salariul brut al angajatului care ia 3.800 lei. Adică să-l ducă la salariul minim pentru a avea un net mai mare. Până la urmă, acei bani contează pentru angajat.
În OUG 130/2021 s-a introdus ceea ce părea o idee bună pentru Guvern la vremea respectivă: salariul minim pentru 24 de luni. Dacă o firmă are pe cineva care este plătit cu salariul minim, va trebui să-i mărească salariul. Ordonanța respectivă nu zice cu cât: pot fi și 10 lei.
Astfel, dacă o firmă are angajați plătiți cu salariul minim la 1 iulie care lucrează acolo de circa 2 ani pe același contract, în teorie ar trebui să crească.
Problema este că dacă le-ar da câteva zeci de lei, chiar și 100 de lei în plus la brut, acei angajați ar lua mai puțini bani în mână decât persoanele plătite cu salariul minim. E același calcul ca mai sus.
Soluția va fi ca firmele să închidă acele contracte și să facă unele noi. Legea nu interzice, lucru confirmat în urmă cu ceva timp și de ITM la o solicitare transmisă de HotNews.ro.
Aceste două probleme apar pentru că avem o sumă netaxată la salariul minim: azi e 200 lei, dar de la 1 iulie va fi 300 lei.
Cu trei zile înainte de alegeri, guvernul PSD-PNL decide creșterea salariului minim brut la 3.700 de lei
Guvernul va aproba în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit agendei ședinței de executiv. Decizia e luată cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare.
Mediul de afaceri a criticat măsura și a arătat că nu are justificare economică, ducând la creșterea costurilor pentru companiile private.
„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.700 de lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 12,12% faţă de luna iunie 2024”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, citată de Agerpres
Industria muncii a avertizat că ”o nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra companiilor, în special în industriile cu marje mici de profit”, potrivit Economedia.
În acest moment, între 30-35% din angajații români cu norma întreagă primesc salariul minim pe economie.
În 2023, companiile au fost deja supuse la două majorări ale salariului mediu, în condițiile unui nivel scăzut de productivitate și creștere economică. O nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra acestora, în special în industriile cu marje mici de profit, care sunt cel mai puternic afectate, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.