În pragul celei mai mari sărbători creştine, Învierea, se cuvine să fim călăuziţi de Lumina Lumii, de Mântuitorul Iisus Hristos. Să uităm măcar pentru o clipă de orgolii, de invidie, de furăciuni, de corupţie şi de supărări şi să dăm frâu smereniei şi faptelor bune.
Mi-a plăcut imaginea imortalizată într-o biserică mică din Ţara Făgăraşului. Pe masa pe care a fost pusă Crucea, în timpul slujbei Prohodului oficiată de preot şi de cântăreţ s-a lăsat lin un fascicul de lumină care a persistat pe tot parcursul slujbei. Semnul miraculos din biserica din Grid l-a mângâiat pe preotul paroh şi deopotrivă întreg satul.
Întorcându-ne în timp, la începutul primului mileniu, ni se derulează fiecăruia în minte firul evenimentelor care a schimbat cursul istoriei. Când lumea s-a împărţit înainte de Hristos şi după Hristos. Toţi îl aşteptau pe Mesia şi se declarau pregătiţi să-L întâmpine. Dar venirea Lui nu le-a plăcut. Pentru mai marii Bisericii un biet tâmplar, un om simplu şi drept, le încălca toate regulile după care îşi duceau viaţa. S-au spălat pe mâini la fel ca Pilat şi L-au trimis la moarte. Au fost călăii Fiul Omului, Mesia trimis de Dumnezeu pentru mântuirea lumii. ,,Fiţi blânzi cu cei ce vă insultă,/Iertaţi pe cei ce vă lovesc,/Iubiţi pe cei ce-n contra voastră/Cu vrăjmăşie se pornesc” a sintetizat în versuri Alexandru Vlahuţă esenţa învăţăturilor lui Iisus.
Fariseii cu feţele smerite şi bărbile argintate şi stufoase au manipulat norodul şi L-au răstignit fără să le pese măcar. De pe cruce, Iisus i-a iertat. ,,Iartă-i Tată că nu ştiu ce fac!“
Mântuitorul ne-a adus Legea nouă, schimbarea conştiinţei, iubirea de Dumnezeu şi a aproapelui. Noi, românii, avem tradiţiile şi obiceiurile păstrate de veacuri care ne aduc mai aproape tainele vieţii creştine. Lumina Învierii să ne găsească mai buni, mai milostivi şi demni.
Hristos a Înviat! (Lucia Baki)
Monitorul de Făgăraş și partenerii vă urează