Cu amenzi de sute de mii de lei a fost sancționat primarul PSD al Făgărașului și deopotrivă Salco Serv SA pentru gunoaiele depozitate ilegal în diferite zone ale municipiului, creând adevărate gropi de gunoi clandestine. Sunt sume de bani care au ajuns să fie plătite de făgărășeni și nu de cei care au încălcat voit legislația de Mediu. Au fost transformate în depozite de deșeuri  platforma fostului combinat chimic ce se află în proprietatea municipiului, malul râului Berivoi, Parcul Regina Maria, zona târgului de animale și colonia Combinat. Mai mult, în loc să elibereze spațiile de deșeuri, cei responsabili le-au îngropat sau incendiat. Pentru aceste ilegalități sunt vinovați primarul PSD al Făgărașului și conducerea Salco formată din indivizii care astăzi pozează în ,,buni făgărășeni“ fondatori ai partidului ,,Viitorul Făgărașului“. Făgărășenii se întreabă de ce astfel de indivizi nu sunt cercetați de instituțiile abilitate ale statului pentru astfel de ilegalități. Nedumerirea făgărășenilor este îndreptățită mai ales că în alte localități din țară astfel de ilegalități au fost aspru sancționate, responsabilii, indiferent de funcții, au fost arestați. În județul Buzău, de exemplu, au fost ridicați primar, viceprimar, angajați ai firmei de salubritate pentru fapte similare celor de la Făgăraș.

Descinderi la Cochirleanca

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu poliţişti din toate structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, au luat la puricat Primăria Cochirleanca. Dosarul a vizat  „eliminarea, deţinerea, păstrarea  deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, îngroparea deşeurilor, incendierea deşeurilor“ conform opiniabuzau.ro. Oamenii legii au  emis  șapte mandate de percheziţie la Cochirleanca și au fost reținuți primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, viceprimarul Enache Dumitru și un salariat al Primăriei Cochirleanca, șoferul de pe mașina de gunoi aparținând administrației publice locale. Au mai fost ridicați de polițiști  şi angajaţii mai multor societăţi subordonate Primăriei. Prin urmare, dosarul de la Cochirleanca are corespondent la Făgăraș. Gunoaiele colectate de pe raza municipiului au fost  depozitate în gropi clandestine cu  acordul  primarului PSD al Făgărașului. Au fost emise amenzi în repetate rânduri, dar în loc să curețe spațiile   gunoaiele au fost îngropate.

Transportul gunoaielor, doar pe hârtie

În cazul Cochirleanca, societatea de salubrizare a primăriei trebuia să transporte gunoaiele la groapa ecologică din județ situată în comuna Gălbinași, așa cum a justificat un împrumut de la buget pentru o astfel de acțiune. Numai că   gunoiul colectat de la populație n-a  ajuns la groapa ecologică ci a  fost îngropat și incendiat, banii intrând în buzunarele celor de la firma de salubrizare şi ale primarului, mai scrie opiniabuzău.ro citând comunicatul IJP Buzău. Și la Făgăraș, deșeurile colectate trebuia să fie transportate la gropa de gunoi autorizată FinEco, așa cum prevede contractul semnat cu acest depozit. De altfel, în taxa de salubritate plătită de făgărășeni și în tariful plătit de agenții economici este inclus și transportul la depozitul FinEco. Majorarea acestor taxe și tarife s-a făcut tocmai pentru acest transport până la Săcele. Cel puțin așa arată notele de fundamentare întocmite de Salco, avizate de primar și votate de mașina de vot a primarului din CL Făgăraș.

Mașina de vot a primarului

Să-i amintim pe cei care prin votul lor susțin abuzurile din Primăria Făgăraș:

  •   De la PSD: Butunoiu Nicolae, Știrbu Cosmin care e și viceprimar, acum trecut la AUR unde este candidat la funcția de primar.
  •   Pro România: Valentin Clonț și Aldea Iuliana, trecuți acum la PSD.
  •   FDGR: Stengel Norbert, Șuteu Magdalena.
  •  Partida Romilor: Biza Radu și Colibaș  Mădălin
  •   Ovidiu Popa care a renunțat la calitatea de independent și s-a înrolat în ,,Viitorul Făgărașului“ partid controlat de primarul PSD, format în cea mai mare parte din angajații Salco și ai Primăriei Făgăraș, vezi administratorul public.

La obținerea unei majorități, această mașină de vot a fost ajutată pe ici pe colo de USR (Crăciun Monica și Paicu Cristina) și de Dan Gavrilă de la PNL, care acum stă pe lângă  PSD.

Liber la abuzuri și la candidaturi

Contrar acuzațiilor aduse primarului comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, acesta  candidează pentru un nou mandat. Pe numele lui există și o condamnare pentru că ar fi asfaltat mai multe drumuri comunale fără a mai aştepta autorizaţiile necesare pentru desfăşurarea lucrărilor, dar  a fost amânată executarea pedepsei. De asemenea, el a mai fost implicat într-un scandal în mandatul precedent, când l-a bătut chiar în Primărie, filmat de camerele de supraveghere, pe  viceprimarul de la acea vreme,  ambii fiind membrii ai aceluiaşi partid, mai titrează opiniabuzau.ro. Cei vizați sunt cercetați acum sub control judiciar. Primarul PSD de la Făgăraș are o serie de plângeri penale pe numele lui.  Acuzații precum abuz în serviciu au fost făcute de inspectorii Camerei de Conturi, de consilierii locali din opoziție, de unii cetățeni ai urbei. Reamintim aici încasarea de la făgărășeni a taxei de salubritate în anul 2022 față de care instanța a stabilit că a fost ilegală și a impus returnarea banilor către cetățeni. Edilul nu a pus în aplicare decizia definitivă a instanței, sfidând astfel autoritatea magistraților.

Filmul deșeurilor de la Făgăraș și nepăsarea cetățenilor

După ultimul control al autorităților de Mediu pe raza municipiului, Primăria Făgăraș a fost amendată   cu 100.000 de lei. Nici Salco Serv SA, societatea dominată de sinecuri, n-a fost iertată de comisarii de Mediu și a fost amendată și ea cu 100.000 de lei. Astfel, făgărășenii sunt buni de plată pentru incompetența și nepăsarea primarului,  a ,,specialiștilor“ din Executiv și a sinecurilor de la Salco Serv SA. 200.000 de lei pentru ilegalitățile  privind depozitarea deșeurilor pe care conducerea Primăriei Făgăraș și conducerea Salco Serv le-au făcut sfidând cu bună știință legislația în domeniu.  Făgărășenii au trecut nepăsători pe lângă mormanele de deșeuri din construcții depozitate ilegal  în diferite zone ale orașului. Adevărate gropi de gunoi făcute de iresponsabilii din Primăria Făgăraș în parcul Regina Maria, lângă râu, lângă Șoseaua Hurezului pe locul fostului târg de animale, iar mai nou la marginea cartierului Creangă, ieșirea spre cartierul Combinat. Au ajuns pe masa comisarilor de Mediu de la Brașov, în 2023, imagini cu groapa de gunoi din zona Șoselei Hurezului, iar Primăria Făgăraș a fost amendată atunci  cu 60.000 de lei,  Nota de constatare fiind încheiată sub nr. 466 în data de 3 august 2023.    Comisarii au impus ,,interzicerea depozitării de deşeuri de orice fel în spaţii neautorizare pe raza municipiului“ şi ,,salubrizarea terenului afectat de deşeuri inerte din Șoseaua Hurezului cu firme autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului“  până cel târziu la data de  5 februarie 2024. Termenul a trecut și zona arată la fel, cu munți de deșeuri. O obligaţie similară a fost impusă primarului de către Garda de Mediu şi în cazul depozitării deşeurilor provenite din decopertări în Parcul Regina Maria, pe malul râului. Salubrizarea acelei zone a însemnat însă pentru acest primar doar acoperirea gunoaielor cu pământ. Toate acestea demonstrează că Primarul&Co se cred mai presus de lege, iar Făgărașul îl consideră feuda lor, unde pot face ce vor. Dacă oamenii legii de la nivel local s-au pus în slujba lor, uitând de lege, cei de la nivel central au aplicat legea și au amendat Municipiul cu suma  maximă. Din nefericire însă din banii plătiți de făgărășeni prin taxe și impozite va fi achitată amenda și nu cum ar fi moral, din buzunarul celor care au greșit. Reamintim că nu este singura sancțiune care cade în sarcina cetățenilor și nu a celor care au înfăptuit ilegalitatea. Caz în care astfel de situații se repetă.

Conducerea Salco Serv, incompetență și nepăsare

De când Primarul PSD&Co conduc Făgărașul aplicarea legii se face după voia lor. Salco Serv SA a devenit societatea sinecurilor, dar totodată și drumul acesteia spre faliment. Terenul Municipalității de pe platforma chimică, dat în administrare altei societăți a orașului, Nitroparc SRL, și aceasta pusă deja pe linie moartă, a devenit   un rai al şobolanilor şi al  gunoaielor.  Ilegal, Salco depune, aici, în voie  tonele de  deșeuri colectate de la abonați. Locul este un adevărat  infern și un   focar de infecţie. Este motivul pentru care Salco Serv a rămas, în 2021,  fără  autorizaţie de la Mediu pentru acel spaţiu. Se pare că în prezent, APM Brașov a eliberat o autorizație, dar numai pentru deșeuri reciclabile care pot fi depozitate pe acel teren timp de maxim 5 zile.  La data de 22 mai 2021   șeful Gărzii Naționale de Mediu, și președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au fost şocaţi să descopere munţii de gunoaie pe care Salco Serv SA i-a format prin depozitarea ilegală pe platforma chimică.  ,, Cum e posibil aşa ceva? Mii de tone de deșeuri depozitate într-o pseudostatie de sortare. Levigatul rezultat din fermentarea deseurilor menajere se scurge în sol. Să vedem ce are de spus comisarul şef de la Braşov despre cum poate să funcţioneze aşa  această staţie de sortare?” se întreaba  Octavian Berceanu, șeful GNM. Amenda aplicată atunci a fost de 100.000 de lei și interzicerea depozitării de deșeuri. La 12 februarie 2024, au descins din nou comisarii Gărzii Naționale de Mediu pe platforma chimică, la depozitul clandestin  al Salco Serv.  S-au șocat de imaginile găsite, mai ales că exista interdicția de a se mai depozita gunoaie pe acel teren. Societatea a fost amendată cu 100.000 de lei și s-a impus ecologizarea zonei și transportul deșeurilor la rampa conformă de la FinEco.  Conform legislației, la mai mult de 3 sancțiuni pentru aceeași ilegalitate, se impune dosar penal pentru cei responsabili.

Făgărășenii sunt înșelați de primar

Reamintim că Municipiul a încheiat contract cu depozitul FinEco de la Săcele pentru depozitarea deșeurilor, iar taxa de depozitare este inclusă în taxa de salubritate pe care o plătesc făgărășenii lunar. De asemenea,  Primăria Făgăraş a semnat  un alt contract de delegare de gestiune pentru sortarea deşeurilor reciclabile tot cu FinEco, și această taxă fiind inclusă în taxa de salubritate pe care o plătesc lunar făgărășenii. În fiecare an taxa de salubritate a fost majorată motivată fiind de Primăria Făgăraș prin transportul la Săcele și de creșterea taxelor de depozitare de la FinEco.  Numai că Salco Serv nu a transportat la depozitul FinEco toate gunoaiele colectate de la abonați și le-a transportat doar pe platforma chimică. Aceste decizii au fost impuse de primar și Salco prin votul consilierilor locali adunați în jurul primarului. Mai simplu, primarul i-a înșelat pe cetățenii municipiului, iar Salco Serv și-a  înșelat abonații, înșelăciunea fiind sancționată de legea penală.  (Lucia BAKI)

 

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here