România găzduiește azi pentru prima oară în istorie un Consiliu European informal. La Sibiu, președintele Klaus Iohannis și ceilalți șefi de stat și de guvern din UE, cu excepția Marii Britanii, vor adopta o Declarație care va pune fundamentele dezvoltării UE în următorii cinci ani. Summitul informal va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători. Sibiul este  super-securizat,  pregătirile  fiind începute cu ult timp înainte. Întreg centrul oraşului Sibiu este rezervat summitului. Momentele centrale se vor desfăşura în clădirea primăriei din Sibiu şi la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru. În curtea Bisericii Evanghelice, Piaţa Huet, Piaţa Mare şi Piaţa Mică sunt amenajate corturi pentru conferinţe, pentru jurnaliştii ce vor relata, dar şi pentru control acces.

Momentele  zilei:

  • Ora 10.00: Liderii Partidului Popular European (PPE) se întâlnesc la Muzeul ASTRA. Summitul PPE, care pregătește Consiliul European informal, se va încheia cu declarații de presă comune ale lui Klaus Iohannis cu președintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber și președintele PNL, Ludovic Orban.
  • Ora 11.45:  Primăria Sibiu:     şefii statelor si guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, precum si premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primaria Sibiu, unde se desfăşoara Summitul informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana.
  • Ora 12.30: Începe reuniunea Consiliului European cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în Sala Atrium din Primăria Sibiu.
  • Ora 133.15: Fotografie de familie a liderilor UE în Piața Mare din Sibiu
  • Ora 13:30: Dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu
  • Ora 15.30: A doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European
  • Ora 18.00: Conferință de presă a președintelui Klaus Iohannis cu Jean – Claude Juncker și Donald Tusk

Priorităţile agendei  summit-ului

Fiind un summit informal, Consiliul European se va încheia cu o Declarație de intenție care va seta marile direcții pentru UE în următorii 5 ani. Președintele Consiliului, Donald Tusk, a dezvăluit luni principalele patru priorități ale Agendei Strategice 2019-2024.
– protejarea cetățenilor și a libertăților, care include și respectarea statului de drept
– dezvoltarea economică
– protejarea climei
– promovarea intereselor și valorilor Europei în lume

E de așteptat ca în interiorul Consiliului European să aibă loc și controverse între liderii populiști, în frunte cu Viktor Orban și șefii de guvern din Polonia și Italia, pe subiecte precum migrația, gradul de îndatorare permis statelor membre, dar și protejarea statului de drept.

,,Declarația de la Sibiu”, aşa cum a numit-o preşedintele României,    la reuniunea formală din luna iunie a Consiliului European va fi adoptat documentul oficial numit Agenda Strategică a UE.

  •  „Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează!”, a declarat miercuri, Preşedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
  •  „Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune”, a declarat și Donald Tusk

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here