Noile modificări legislative în domeniul pensiilor au stârnit controverse și neliniști printre cei care au lucrat în medii poluate și se așteptau să beneficieze de pensie mai devreme. Potrivit noii Legi a Pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevederile care permiteau reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani pentru cei care au lucrat în zone afectate de poluare au fost eliminate, arată desteptarea.ro.
Mai mulți senatori și deputați din Brașov au susținut, în Parlamentul României, un proiect prin care persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în orașe poluate, ori au depus muncă solicitantă, să poată ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără ca veniturile să le fie afectate.
Noua Lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie, va anula toate aceste demersuri și eforturi. În județul Brașov, de vechea lege mai pot beneficia, până la sfârșitul verii, pensionarii din Făgăraș, Victoria, Crizbav, Hălchiu, Feldioara, Codlea, Satu Nou.
Așadar, pentru a beneficia de reducerea cu 2 ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024, pe vechea lege a pensiilor.
Conform Monitorului Oficial nr. 832 din data de 10 septembrie 2020, Legea 201/2020 a modificat art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, anulând astfel această facilitate. Această modificare afectează în special persoanele care au locuit sau lucrat în zonele afectate de poluare cauzată de extracția, prepararea și arderea cărbunelui.
Într-o declarație recentă, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a clarificat că eliminarea acestei prevederi nu înseamnă că categoria de pensie anticipată a fost complet abolită, ci că se încearcă evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii.
Baciu a subliniat că cei care au un stagiu complet de cotizare de 35 de ani pot ieși la pensie mai devreme cu o penalitate de maximum 30%, în timp ce cei care au un stagiu de cotizare suplimentar față de cei 35 de ani pot ieși la pensie fără nicio penalitate.