.
Evadart este festivalul cultural al adolescenţilor care este organizat de un deceniu de Fundaţia Culturală Negru Vodă. Teatru, tradiţii, muzică, arte sunt ingredientele festivalului, iar artiştii sunt nimeni alţii decât elevii care reprezintă diferite trupe şi echipe artistice. Festivalul a depăşit de mult graniţa Făgăraşului şi a adus în faţa publicului făgărăşean trupe de teatru de nivel naţional şi regizori cunoscuţi. Evadart a dominat Făgăraşul luna trecută timp de zece zile (9-20 aprilie 2019) când sala Casei de Cultură a fost mereu plină atât la matinal, dar şi la reprezentaţiile de seară. Peste 700 de tineri au fost implicaţi în festival,un adevărat record pentru evenimentele organizate în Făgăraş. Iar dacă adăugăm şi audienţa, se poate spune că acest festival este unul dintre cele mai apreciate din municipiu. Merită menţionat că Evadart nu a implicat vreo finanţare de la bugetul local ci doar din sponsorizări. Manifestarea s-a încheiat cu o gală a laureaţilor şi cu promisiunea că în 2020 se va organiza ediţia cu numărul XI. ,,Mă bucur că acest festival a devenit o tradiţie pentru publicul făgărăşean. Făgăraşul chiar are nevoie de artă. Mă bucur că elevii mei au reuşit să abordeze şi modul în care se organizează un festival, pentru că ei trebuie să preia ştacheta. Felicitări deosebite pentru Adrian Murgea care a filmat şi a făcut pozele împreună cu ceilalţi colegi ai lui. Sloganul nostru este ,,Sparge rutina şi vino la teatru“ a spus spus Codrina Anghel, preşedinta Fundaţiei Negru Vodă şi iniţiatoarea proiectului Evadart.
Vedetele festivalului
Regizorul Ştefan Niţu, o figură deja consacrată în arta teatrală din România, a fost invitat şi la această ediţie a festivalului Evadart şi a însoţit trupa de teatru ,,Trepte”. ,,Mă bucur foarte mult că mă aflu la cea de a zecea ediţie a acestui festival aici, la Făgăraş, unde mi-am făcut prieteni dragi. Îmi place mai ales cum arată sala de teatru, este bine pusă la punct, ceea ce denotă că făgărăşenii sunt preocupaţi de acest aspect. Îmi place şi publicul făgărăşean care este deosebit de cald, şi am văzut nişte oameni cunoscători de teatru. Pe mine m-a surprins Codrina, în piesa ,,Haide, ucide-mă dragoste“. Ştiam despre ea că face lucruri minunate aici, dar nu am apucat să o văd pe scenă, chiar m-a uimit. Este o bună actriţă. Nu l-am văzut nici pe Ionuţ Sas cum joacă, dar am avut ocazia să îl văd acum într-un rol bin. O felicit şi pe Zsuzsa Dull, chiar s-au potrivit toţi trei pe scenă, iar piesa nu este deloc uşoară. Noi am venit de la Călăraşi cu o piesă contemporană, cred că a fost scrisă prin anii 60. Este o comedie care smulge lacrimi de râs. E vorba de ,,Sforăie în locul meu“. Mă bucur că am putut continua cu trupa ,,Trepte“, pentru că nu este uşor să ai un grup de elevi. Aici generaţiile se succed repede, majoritatea actorilor pleacă la facultate şi nu este uşor să găseşti talente. Îmi doresc să ne revedem cu bucurie“ a spus regizorul Ştefan Niţu. La eveniment a participat şi actriţa Maria Voronca din Lugoj, un nume cunoscut în teatrul românesc. ,,Mă bucur că sunt aici, la acest festival care a devenit o tradiţie pe plan local. Făgăraşul are nevoie de asemenea evenimente culturale. Veneam cu plăcere la Făgăraş unde jucam cu sala plină. M-aş bucura ca acele timpuri să se întoarcă. Lumea are nevoie de teatru, Făgăraşul are nevoie de teatru şi de cultură“ a spus actriţa Maria Voronca.
Maraton teatral
Făgăraşul s-a bucurat de un maraton teatral de bună calitate şi diversificat în perioada 9-20 aprilie. Maratonul a început cu piesa ,,Gară pentru noi“ care a fost jucată într-un spaţiu inedit- Gara din Făgăraş, unde actorii trupei Evadart au fost aplaudaţi de spectatori la scenă deschisă dar şi de către călătorii aflaţi în tranzit prin Gara Făgăraş. Pe data de 9 aprilie a început oficial festivalul cu ,,Omul de zăpadă care voia să întîlnească soarele“ de Matei Vişniec. Nu au lipsit spectacolele concurs şi tradiţiile. Spectatorii au avut parte de tradiţii populare, folk, artele spectacolului, coregrafii bogate şi spectaculoase. Piesa ,,Locuiesc în sensul giratoriu“, scrisă de Codrina Anghel, este o dramă cutremurătoare inspirată de accidentele auto foarte dese în ţară. Trupa ,,Protha“ din Panciu a avut o prestaţie frumoasă cu piesa ,,Eşti un animal Viskovitz“. ,,Fluturii sînt liberi“ a fost o altă comedie bună care i-a avut în distribuţie pe Ionuţ Sas în rolul lui Ralph Austin, Codrina Anghel în rolul doamnei Baker, Sebastian Stan în rolul lui Don Baker şi Christa Anghel în rolul lui Jill Tanner. ,,A fost, de fapt, o reunire a trupelor Thalia şi Evadart într-un proiect comun. Piesa ne prezintă două generaţii, mamă şi fiică unite în dragostea lor pentru teatru. Este o poveste romantică, despre iubire, în care am jucat cu propria mea fiică. Sînt fericită că am reuşit să aduc la Făgăraş trupe importante din ţară, cu tradiţie în teatru“ a spus Codrina Anghel. Trupa ,,Micul Prinţ“ din Republica Moldova a încântat şi anul acesta publicul cu ,,Crăiasa zăpezii“ şi ,,Săgeata albastră“, piese care s-au jucat în ziua de 19 aprilie. În cadrul festivalului s-a evidenţiat trupa folk coordonată de preotul Marius Demeter. (Ştefania BOTORAN)