Întâlnirea anuală a profesorilor de religie din județul Brașov s-a desfășurat în prezența I.P.S. dr. Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, joi, 1 februarie a.c., la Brașov, la Colegiului Național ,,Dr. Ioan Meșotă”. Acțiunea a fost organizată de ISJ Brașov în colaborare cu Mitropolia Ardealului și a avut ca temă. ,,Valorile creștine în școală”.
- ,,Am venit să vă binecuvântăm și să ne ajutăm reciproc. Copiii trebuie să fie ca o prelungire a casei lor, sufletul copilului este ca o materie primă căreia încerci să-i dai formă. Noi respectăm libertatea, pentru că nu se poate face ceva cu forța. După darul vieții, Dumnezeu i-a dat omului darul libertății, dar omul n-a știut ce să facă cu libertatea, a ajuns la cea mai de jos treaptă pentru a atinge din nou culmile. Dacă încercăm să facem doar o instrucție religioasă, cum se face la armată, omul fuge în altă parte cum scapă. Tu ți-ai da notă ție atunci când dai un 4 la religie? Să nu le arătăm copiilor zelul, ci dragostea. Echilibrul acesta este foarte important. Eu cred că persoanele care sunt încadrate în învățământul din Județul Brașov sunt oameni care vor lăsa ceva în sufletul copiilor. Vreau să vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și vreau să vă invit la o muncă și mai responsabilă” a spus I.P.S Laurențiu Streza în cuvântul de început.
- ,,La Mulți Ani pentru că a fost ziua școlilor teologice și ziua Colegiului Național ,,Dr. Ioan Meșotă”. Unii dintre colaboratorii noștri vor mână de lucru, vor profit imediat, noi vrem altceva. Încercăm să creștem calitativ și clasele seminarului din Brașov, cel din Făgăraș are o tradiție mai veche și să găsim locuri în căminele din Brașov pentru copiii din mediul rural și cel defavorizat care aleg acest tip de învățământ. Acești copii merită mai mult” a spus inspectorul general școlar, Ovidiu Florin Tripșa.
- ,,Școala este cea care formează caractere. Dacă astăzi se pune accentul mai mult pe educație și mai puțin pe caracter atunci lucrurile nu sunt echilibrate. Este foarte important să identificați sufletele care au vocație spre preoție. Aici este rolul dumneavoastră cel mai greu” a spus pr. Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul Brașovului.
- ,,Am întâlnit o bună pregătire a lecțiilor, îndeplinirea obiectivelor, utilizarea tehnologiei digitale, diversificarea strategiilor didactice și calitatea evaluării” a spus Elena Popa, inspector de religie în cadrul ISJ Brașov.
Sorin Joantă, inspector eparhial pe învățământ religios, a tras ultimele concluzii.
,,Avem deja o tradiție în cadrul acestor întâlniri. De fiecare dată vedem buna colaborare dintre Biserică și Școală. Pe lângă activitățile din școală și preoții care sunt totodată profesori de religie aduc ceva în plus. Chiar și îmbrăcat civil preotul aduce o notă de respect. Învățământul religios este activ fără ca părinții să-și retragă copiii de la orele de religie iar cazurile acestea sunt puține. Îngăduința este tot o formă de educație. Vom avea și Olimpiada de Religie organizată la Brașov, un eveniment frumos. Îi mulțumesc doamnei Elena Popa pentru modul părintesc și liniștit în care își desfășoară activitatea. Vă doresc spor în toate!” a spus Sorin Joantă. (Ștefan BOTORAN)