FOTO digi24.ro

Ministrul Agriculturii dă înapoi în privința „legii porcului”. Aceasta se va modifica iar, cu două luni înainte de Crăciun, după ce autoritățile impuseseră un adevărat dosar cu șină pentru cei care voiau să vândă porci în propriile gospodării. Modificarea de acum prevede doar o adeverință de la veterinar.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că, după ce a convocat conducerea ANSVSA şi structura din cadrul Ministerului Agriculturii, a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorificați de către persoanele fizice. Astfel, instituţia va modifica Ordinul dat iniţial de ANSVSA.

”În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorificați de către persoanele fizice”, a spus Barbu. El a precizat că prin legea adoptată ca preşedinte al comisiei de agricultură, au fost introduse anumite norme de biosecuritate şi pentru persoanele fizice. ”Sigur, orice mişcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverinţe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a mai spus ministrul, precizând că inclusiv ”medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite pentru persoanele fizice“.

Ministrul Florin Barbu a menţionat că a fost dat un Ordin 130, în 2023, de către ANSVSA care va fi modificat. ”Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru, cât şi domnul premier Marcel Ciolacu să luăm această decizie. Va fi modificat acest ordin şi persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătoirilor de Crăciun”, a spus ministrul, despre informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora românii nu vor mai putea vinde porcii de Crăciun.

Potrivit legii inițiale, micii crescători de porcine erau nevoiți să întocmească un adevărat dosar cu zeci de documente prin care să demonstreze că porcii sunt sănătoși și că nu pun în pericol sănătatea și igiena alimentară. Acum, conform noilor modificări, crescătorii au nevoie doar de un aviz de la medicul veterinar, din care să reiasă că animalele nu au pestă porcină.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Reguli mai dure pentru porcul crescut în bătătură de românul de rând. Animalul trebuie să fie înregistrat în registrul agricol și monitorizat de medicul veterinar, în cazul în care gospodarul vrea să mai poată vinde carne. Altfel, este obligat să se limiteze la consumul propriu, au stabilit noile norme ale Agenției Sanitar-Veterinare.

Cu mai puțin de două luni înainte de sărbători, românii care cresc porci la curte au aflat că o nouă lege le interzice să își mai vândă animalele. Oamenii pot crește acum porci doar pentru consumul propriu. Măsurile au fost luate, spun autoritățile, pentru a împiedica răspândirea pestei porcine, care a făcut ravagii în țara noastră în ultimii ani.

Și pentru proprietarii de ferme, regulile s-au înăsprit. Animalele trebuie transportate în mașini speciale, iar dezinfectarea acestora se va face după fiecare transport. Pentru micii fermieri, asta înseamnă costuri în plus.

România importă masiv carne de porc – mai exact 80% din consum. Crescătorii avertizează că noile măsuri vor crește și mai mult procentul.  În prezent, România importă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here