Ministerul Apărării Naționale (MApN) a cerut săptămâna trecută aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 32 de avioane luptă F-35, adică două escadrile. Va fi cea mai scumpă achiziție militară din istoria României: 6,5 miliarde de dolari, arată Europa Liberă.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spune că înțelegerea cu SUA ar putea fi semnată anul viitor.
Primele avioane ar urma să fie livrate de producătorii americani în 2030.
Odată parafat, contractul pentru cumpărarea de avioane F–35 va fi cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari.
Pe locurile următoare ca valoare se află achiziții în curs sau deja parafate, precum cele 25 de sisteme integrate de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (4,4 miliarde de dolari) sau cel pentru șapte sisteme de apărare aeriană Patriot (4 miliarde de dolari).
Sistemele Patriot au fost deja cumpărate, tot din Statele Unite ale Americii.
România are în 2023 un buget de 2,5% din PIB alocat apărării, motiv pentru care Bucureștiul a alocat resurse considerabile pentru înzestrarea Armatei.
Ministrul Apărării a semnat numai în acest an, solicitări de achiziții adresate Parlamentului în valoare de peste 16 de miliarde de dolari.
Aeronavele F-35 ce vor fi achiziționate de România sunt din generația a cincea a acestui model.
În prezent, marii producători lucrează la fabricarea unor avioane de generația a șasea; primele ar putea fi scoase pe piață peste 12 ani.
Angel Tîlvăr spune pentru Europa Liberă că Armata va cumpăra avioanele F–35 în două etape.
Prima etapă, pentru care MApN tocmai a cerut aprobarea Parlamentului, presupune demararea procedurilor pentru achiziționarea a 32 de avioane din Statele Unite, prin contract încheiat direct între Guvernul României și Administrația SUA.
„Achiziția va include pe lângă aeronavele propriu-zise, 35 de motoare, suportul logistic inițial, servicii de instruire pentru piloți și personalul tehnic, simulatoare și armamentul și munițiile aferente”, explică ministrul Apărării.
Angel Tîlvăr adaugă că avioanele vor avea capacitatea de a „gestiona schimburi de informații criptate în timp real atât cu platforme aeriene cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol”.
Avioanele F–35 vor avea în dotare muniție de înaltă precizie.
MApN ar vrea ca semnarea contractului să aibă loc anul viitor, iar primele avioane să fie livrate României începând din 2030.
Cumpărarea de avioane F–35 va presupune și realizarea unor investiții în România.
Ministrul Apărării explică: „Construirea infrastructurii dedicate, securitate energetică, comunicații și apărare cibernetică”.
Anul trecut, România a cumpărat 32 de avioane americane F-16 din Norvegia, iar primele aparate vor ajunge în țară anul viitor. Contractul a avut o valoare de 388 milioane de euro.
Printre cele zece state membre NATO care au cumpărat până acum avioane americane F-35 se află și Polonia. Contractul a fost semnat de guvernul de la Varșovia acum trei ani, iar primele avioane vor ajunge în Polonia anul viitor.
Potrivit legii, contractele militare cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro, indiferent de moneda în care sunt încheiate, trebuie să aibă aprobarea Parlamentului.
În acest an, MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru alte achiziții importante din SUA, a căror valoare cumulată este 7,2 miliarde de euro și 2,5 miliarde de dolari.
Cu tot cu suma de 6,5 de miliarde de dolari estimată pentru avionele F-35, s-ar ajunge la un total de aproximativ 16 miliarde de dolari.
Printre achizițiile cerute de MApN se numără tancuri americane Abrams, 25 de sisteme integrate de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, aproape 300 de mașini de luptă, cinci sisteme de obuziere, submarine Scorpène.