Majorarea valorii tichetelor de masă de la 1 august, la 35 de lei, și apoi de la 1 ianuarie, la 40 de lei, este prevăzută de un proiect de OUG adoptat joi de Executiv. Măsura vine ca urmare a discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social și în urma creșterii semnificative a prețurilor la alimente.

În urma discuțiilor recente din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, reprezentanții Guvernului au anunțat majorarea valorii tichetelor de masă. Măsura este prevăzută acum în proiectul de OUG care a fost adoptat joi de Executiv, care, pentru a se aplica, trebuie oficializat până la finalul lunii curente.

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării preţurilor la energie”, scrie într-un comunicat de joi al ministerului.

Concret, valoarea actuală a tichetelor de masă, care este de 30 de lei, va fi majorată, începând cu 1 august 2023, la 35 de lei. Apoi, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea o să ajungă la 40 de lei și o să se mențină la acest nivel cel puțin până în septembrie 2024.

În același timp, proiectul prevede abrogarea ordinului de ministru (nr. 1.263/2023) care stabilește valoarea actuală de 30 de lei pentru tichete de masă, la data de 1 august 2023. De ce? Pentru că valoarea respectivă este stabilită acum să se aplice până în septembrie 2023 și s-ar suprapune cu noua valoare dorită de la 1 august.

„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului.

În altă ordine de idei, asigurarea mâncării la locul de muncă pentru salariați, fără a datora taxe salariale, este o alternativă la tichetele de masă. Și, din moment ce valoarea tichetului de masă urmează să se majoreze, inclusiv suma netaxabilă alocată zilnic pentru hrana la muncă va putea fi mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here