După ce au fost marţi în grevă japoneză, polițiștii din penitenciare protestează miercuri dimineață și refuză să intre la programul de lucru timp de 2 – 4 ore, după care vor bloca puşcăriile prin „exces de zel”, a anunțat luni, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Ei sunt nemulțumiți de proiectul de reformă a pensiilor speciale, arată G4Media
Polițiștii din cele 45 de penitenciare din România vor refuza miercuri să intre în serviciui între orele 7-11 și nu vor ieși cu detinutii la muncă, a declarat pentru G4Media.ro liderul Sindicatului Penitenciarului Jilava, Florin Stoica.
„Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată într-un comunicat al FSANP.
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor mai spune că poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea puşcăriilor prin „exces de zel”. Primul penitenciar blocat prin „exces de zel” va fi Craiova, urmat de Bistriţa şi Bacău.
Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, precizează FSANP.
„Organizaţiile sindicale care participă la acţiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizează peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariaţi şi acoperă TOATE unităţile din Poliţia Penitenciară”, afirmă sindicaliştii.
Potrivit acestora, organizaţiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activităţii prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări:
1. Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017
2. Aplicarea legii pensiilor militare fara modificări
3. Actualizarea şi indexarea pensiilor militare
4. Plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări
5. Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări
6. Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări
7. Deblocarea posturilor vacante
„Numărul minim de posturi necesare în Poliţia Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare naţională”, au mai transmis sindicaliştii.
Potrivit acestora, acţiunea de miercuri „va demonstra că Poliţia Penitenciară se menţine funcţională doar pentru că salariaţii acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România”.
„Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar şi pe termen scurt în special în sectorul operativ. Personalul operativ se va prezenta la serviciu, dar nu va intra în unităţi. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deţinuţilor nu se poate realiza, iar o serie lungă de structuri şi activităţi se blochează (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanţe etc)”, au precizat sindicaliştii.
Potrivit acestora, acţiunea va fi menţinută pe durata a cel puţin 4 ore.
„Decizia de reluare a activităţilor sau de menţinere a refuzurilor de muncă suplimentară aparţine sindicatelor organizatoare şi va reprezenta voinţa membrilor de sindicat semnatari. Acţiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezintă un prim avertisment pentru guvernanţi precum şi dovada că suntem determinaţi să încetăm activităţile”, au precizat sindicaliştii.
Aceştia anunţă că, în luna iunie vor creşte blocajul de la 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările vor fi ignorate.
„Guvernul va trebui să identifice soluţii alternative pentru misiunile de pază, escortare şi supraveghere din penitenciare, precum şi pentru alte misiuni”, au mai transmis sindicaliştii.