Guvernul a decis scăderea numărului de angajați de la cabinetele demnitarilor, ca urmare a măsurilor de austeritate impuse de gaura bugetară de 20 de miliarde de lei. Până acum, miniștrii aveau chiar și 12 consilieri, iar salariile acestora din urmă îl depășeau, în unele situații, pe cel al președintelui României, arată Europa Liberă.
Consilierii personali sunt angajații ministerelor care au rolul de a ajuta demnitarii în munca lor de zi cu zi. Teoretic, sunt specialiști. Practic, după cum a declarat sub anonimat unul dintre demnitarii din Guvernul Ciucă, „unii sunt niște oameni trimiși de partid”.
Pot fi angajați cu un sfert, cu jumătate sau cu normă întreagă. Conform legii, cei care au dreptul la consilieri personali sunt miniștrii și secretarii de stat. Legea permite miniștrilor să aibă opt consilieri personali, iar secretarilor de stat, câte patru.
Toți sunt angajați fără concurs. Singura condiție e să fie în grațiile șefului.
Ministrul cu 12 consilieri personali
Există și miniștri care au mai mulți consilieri decât prevede legea. Procedura nu e ilegală, dacă ei sunt angajați cu un sfert sau cu jumătate de normă. Un ministru ar putea angaja astfel 32 de persoane cu program de două ore sau 16 cu program de patru ore.
Sebastian Burduja este cel care a recurs la un astfel de tertip. Conform datelor furnizate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării la solicitarea Europei Libere, Sebastian Burduja are 12 consilieri, cu un sfert, jumătate sau normă întreagă. După același model au mers și secretarii de stat din subordinea lui.
Tudor Prisecaru are 9 consilieri, iar Bogdan-Mihai Dumea și Andrei Alexandru câte 7, toți cu normă întreagă sau fracționară. În total, la ministerul condus de Sebastian Burduja sunt angajați 42 de consilieri.
Numele lor sunt însă ținute la secret, pe motiv că ar încălca prevederile europene în materie de GDPR. Secretomania este de altfel cea care caracterizează aproape toate ministerele când vine vorba despre numele celor angajați fără concurs.
Numele consilierilor, la secret
Majoritatea ministerelor au refuzat să facă publice numele consilierilor demnitarilor invocând atât GDPR, cât și legea accesului la informații publice, 544/2001. Pentru a publica numele lor, birourile de presă ale instituțiilor publice au invocat că ar avea nevoie de acordul persoanei, dar nu au precizat nici dacă l-au cerut, nici dacă au fost refuzate.
Ministerele au pus la dispoziția Europei Libere numărul de consilieri și, în unele cazuri, nivelul de salarizare.
La Ministerul Sănătății sunt 25 de consilieri ai demnitarilor, iar salariul net este de 5.619,6 lei.
Pe la același nivel de salarizare medie (5.640 de lei) sunt și angajații Ministerului Afacerilor Interne. La cabinetele demnitarilor de aici sunt angajate 46 de persoane – consilieri personali, directori de cabinet și consilieri onorifici. 13 sunt angajați part-time și 7 sunt neremunerați, adică sunt onorifici.
La Cabinetul prim-ministrului sunt încadrați 2 consilieri, iar la șeful Cancelariei, care are rang de ministru, sunt 8 sfătuitori. Secretarii de stat de la Cancelaria premierului au între 3 și 5 consilieri.
La Ministerul Energiei, la cabinetul ministrului, sunt 8 posturi , dintre care 6 ocupate. Secretarii de stat au câte 3-4 posturi de consilieri. În total, 21 de persoane ocupă această funcție.
Ministerul Apărării a precizat că are angajați 8 consilieri și că toți au studii superioare relevante în domeniul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, fără a detalia.
La Ministerul Turismului, sunt între 3 și 7 consilieri care primesc salarii brute între 8.524 de lei – directorul de cabinet – și 1.975 de lei, un referent pentru patru ore.
Citește mai departe AICI