La un an de la înregistrarea cererii la Tribunalul Brașov, instanța a dat câștig de cauză Orașului Victoria în fața societății SAM Servicii Avansate Medicale SRL Sibiu. Hotărârea a fost emisă la data de 9 mai 2023 în Dosarul nr. 2116/62/15 iunie 2022.
- Solutia pe scurt: ,,Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta reclamantul SAM-SERVICII AVANSATE MEDICALE SRL, prin reprezentant legal, cu sediul ales la Cabinet Avocat Zăgan Claudiu Valentin, în contradictoriu cu pârâtul ORAŞUL VICTORIA, prin primar. Obligă reclamanta să plătească pârâtului suma de 29208,55 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cerere care se va depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 09.05.2023. Document: Hotarâre 377/2023 09.05.2023“
Este vorba despre procesul în care firma din Sibiu cere despăgubiri în valoare de 5,3 milioane de lei de la Orașul Victoria pentru investițiile realizate la spitalul din localitate.
- ,,Firma care a dat în judecată orașul Victoria cerându-ne despăgubiri în valoare de 5,3 milioane lei pentru Spitalul Orășenesc, a pierdut procesul. Tribunalul Brașov a respins cererea de chemare în judecată împotriva Orașului Victoria formulată de societatea SAM Servicii Avansate Medicale și obligă reclamanta să plătească Orașului Victoria cheltuieli de judecată în valoare de 29.208,55 lei. SAM Servicii Avansate Medicale este firma care a activat în incinta spitalului în ultimii 10 ani şi care a cerut despăgubiri pentru îmbunătăţirile făcute. Noi nu am fost de acord cu nicio sumă pretinsă, astfel că ei au mers în instanţă, iar acum instanţa a decis în favoarea noastră“ explică primarul de la Victoria, Camelia Bertea.
10 ani de asociere
Reamintim că după închiderea Spitalului Orășenesc Victoria, Primăria a încheiat, în 2011, Contractul de asociere în participaţiune nr. 4244/48RC cu SC SAM Servicii Avansate Medicale SRL Sibiu prin care activitatea unității spitalicești să continue, dar sub denumirea de Clinica Paltinul. Administratorul clinicii, dr. Ioan Rotaru, spunea că a investit la Victoria peste 500.000 euro în echipamente medicale, lucrări pentru amenajarea spaţiilor şi mobilier, iar Primăria Victoria a finanţat spitalul, conform contractului, timp de 5 ani cu 250.000 lei/an, dar a mai alocat fonduri suplimentare pentru achiziţionarea unor echipamente medicale şi pentru efectuarea unor lucrări. Contractul n-a mai fost prelungit la expirarea lui în anul 2021, primarul Camelia Bertea având ca prioritate reînființarea Spitalului Orășenesc. Astfel, în august 2021, plenul CL Victoria a revocat HCL nr. 143 adoptată la 28 iulie 2021 care aproba achiziţionarea dotărilor, echipamentelor, aparaturii şi mobilierul existent în unitatea spitalicească, folosit de SC SAM SRL.
- ,,Am solicitat revocarea proiectului de hotărâre care a fost aprobat în şedinţa din luna iulie 2021. În urma negocierilor purtate cu administratorul de la SC SAM Servicii Avansate Medicale, dr. Ioan Rotaru, am negociat şi convenit să preluăm tot ceea ce există în Spitalul Orăşenesc Victoria cu suma de 152 mii euro. Am solicitat însă o contraexpertiză prin sondaj la aparatură şi s-a constatat că peste 70% din aparatele medicale sunt defecte, majoritatea uzate moral, sunt nefuncţionale, iar unele dintre ele sunt interzise pe piaţă, peste 50% din paturi sunt nefuncţionale, deteriorate. Ni s-a recomandat să nu achiziţionăm aparatura medicală” justifica atunci primarul Camelia Bertea.
Aparatură veche
- ,,Aparatul de anestezie este fabricat în anul 1995, este vechi, uzat şi a fost păstrat în condiţii neconforme. Pentru a fi pus în funcţiune are nevoie de o investiţie majoră. Şi aparatului de anestezie mobil tip Chirana –Prema FA -8 este defect. Ventilatorul de anestezie de tip MV 2200, ataşat la aparatul de anestezie fix este complet uzat fizic şi moral. Sterilizatorul cu abur STAB C-94-CALORIS este vechi cu uzură fizică mare, nu are comandă electronică, are furtune improvizate şi nu are carte ISCIR. Etuvele de sterilizare sunt învechite, cu uzură fizică accentuată, închideri defectuase ale uşilor” sunt câteva aparate medicale prezentate de firma de expertiză.
- ,,Suma de 152 mii de euro va fi folosită pentru achiziţionarea pentru Spitalul Orăşenesc Victoria de aparatură şi mobilier nou’’ a justificat primarul Camelia Bertea.
Spitalul s-a redeschis în octombrie 2021
Spitalul Orăşenesc Victoria a fost inaugurat la 14 octombrie 2021, de sărbătoarea Sfintei Parascheva.
- ,,Totul este nou, de la aparatură la mobilier, uşi, geamuri. Sunt saloane pentru un pacient, dar nu mai mult de patru pacienţi, fiecare având televizor, telefon şi internet. La compartimentul Pediatrie micuţii pacienţi pot fi însoţiţi de mămici care au asigurate paturi lângă fiecare pătuţ. Toaletele, bucătăriile, lifturile, vestiarele sunt funcţionale şi modern utilate. Subsolul şi 3 etaje au fost deja modernizate şi destinate îngrijirii pacienţilor, urmând ca ultimul nivel să fie restaurat şi utilat. Managerul spitalului este Florin Popa. Forţa de muncă va fi asigurată în principal din Victoria şi localităţile limitrofe, abia apoi din alte localităţi“ spunea la inaugurare primarul orașului.
Clădire veche de 4 decenii
Clădirea spitalului a fost construită în 1980 şi a fost dată în folosinţă cu o capacitate de 200 de paturi. A funcţionat timp de 31 de ani, până în 2011, când prin HG nr. 807 din 10 august 2011 a fost desfiinţat. Din anul 2011 până în luna mai 2021, unitatea medicală a funcţionat în baza unui conract de asociere dintre Consiliul Local Victoria şi SC SAM Servicii Avansate Medicale SRL. La 31 mai 2021, Clinica Paltin a închis activitatea de la Victoria. (Lucia BAKI)