Glorie eternă eroilor! A fost gândul sătenilor din Rucăr adunați la monumentul edificat la răspândia de ulițe care deschide drumul spre biserică. Un monument din marmură neagră pe fețele căruia au fost încrustate numele sătenilor care s-au jertfit în luptele din Primul și Al Doilea Război Mondial. Azi o listă lungă cu eroii satului, dar care au lăsat în urmă familiile și gospodăriile pentru a lupta pentru țara și neamul românesc. Unii dintre ei s-au întors după ani grei de austeritate și prizonierat, dar alții au căzut în luptele războiului. N-au fost uitați eroii anticomuniști, care au sprijinit lupta împotriva comunismului (1948-1964) și au suportat condițiile grele ale detenției din închisorile și lagărele comuniste, numele lor fiind trecute pe monument. Voi aminti aici cuvintele eroului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu adresat generațiilor tinere:
- „ Noi nu ne-am terminat datoria faţă de ţară, avem datoria ca idealurile noastre să le trecem în mâna unor tineri care să ducă mai departe steagul românesc. Vrem ca ţara noastră să rămână apropiată de Dumnezeu în aşa fel încât spiritul creştin să se reverse în toate domeniile de activitate ale ţării, în cultură, în justiţie, în legi, în obiceiuri, artă. Idealurile noastre sunt permanente pentru toate timpurile. Suntem puţini, dar întotdeauna cei puţini au fost purtători de idealuri înalte şi de biruinţă“ (Ion Gavrilă Ogoranu)
După slujba religioasă oficiată de preotul paroh Silviu Goga la biserică, hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ ocrotitorul satului, localnicii au venit în alai la monument. Aici a fost oficiată slujba de sfințire a monumentului în cadrul căreia preotul a dat citire numelor tuturor eroilor satului. Într-un glas sătenii au răspuns apoi salutului Învierii spus de preotul Silviu Goga: Hristos a Înviat/Adevărat a Înviat! În memoria eroilor satului a fost depusă o coroană de flori de prof. univ. Adrian Ioani și de primarul comunei Viștea, Florin Ioani, fii ai satului.
Hramul bisericii, Sf. Mare Mucenic Gheorghe
Nu întâmplător s-a ales această zi pentru sfințirea monumentului eroilor. Este hramul bisericii din sat sărbătorit de praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, stabilit încă de la edificarea locaşului de cult de strămoşii satului, pe la 1804. Înaintea bisericii de azi a fost o alta din lemn de la care au mai rămas doar uşile împărăteşti, iar de la 1722 s-ar păstra un clopot făcut cu cheltuiala lui Farcaş Ioan şi soţia Dobra şi Comşa Călin din Olteţ. De hram, în fiecare an, se organizează procesiunea de ocolire a bisericii cu lumânări aprinse în mâini. Biserica a fost pictată la 1829 de zugravul Ioan Pop din Ludişor după cum stă scris la proscomidie. Tot el a fost autorul picturilor de pe bolta naosului şi de pe arcul dinspre altar. În prezent se pictează pereții bisericii prin implicarea sătenilor, pictorul care realizează lucrarea fiind Ion Filigean.