Dacă ești tot timpul balonat, înseamnă că stomacul tău este plin de gaze. Mai mult decât atât, îți va fi destul de greu să elimini scaunele. Balonarea apare fie din pricina unor alimente, dar și dacă mănânci prea repede sau prea mult.
sfatulparintilor.ro prezintă o listă cu alimente care te balonează, precum și o serie de remedii care te pot ajuta să scapi de problemă.
Alimente procesate
Deși sunt gustoase, supele sau legumele conservate, condimentele și sosurile gata preparate te pot balona. Acestea conțin multă sare, care face organismul să rețină multă apă, pentru a reechilibra nivelul electrolitic.
Carbohidrații
Pastele, franzela, cerealele, orezul și alte alimente cu un nivel ridicat de carbohidrați determină organismul să rețină de trei ori mai multă apă decât proteinele, de exemplu. Astfel este recomandat să consumi mai degrabă o porție de proteină slabă (piept de pui, somon etc.) decât o porție de carbohidrați.
Legumele crucifere
Legumele precum broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, napii sau sfecla pot duce la balonare. Aceste alimente conțin cantități mici de zaharuri care nu pot fi procesate suficient de unele persoane, ducând astfel la formarea și acumularea gazelor.
Înlocuitorii zahărului
Înlocuitorii zahărului precum mannitol, altitol, sorbitol etc. au tendința de a duce la balonare. Poți folosi în schimb, alternative dulci precum mierea, siropul de agave și chiar zahăr, galben, brun sau alb, însă în cantități mici.
Băuturi carbogazoase
Băuturile carbogazoase duc la balonare. Dacă nu vrei să renunți la ele, este indicat să agiți doza, să o lași să se “liniștească” apoi să o bei. De asemenea, gheața mai reduce din nivelul de acid al băuturii.
Legume
Fasolea, lintea, mazărea pot duce la balonare. Vestea bună este că organismul se poate obișnui cu aceste alimente și le poți consuma gradat până când ajungi la limita de suportabilitate a corpului.
Suplimente cu fibre
Fibrele sunt foarte sănătoase în menținerea unui tranzit intestinal optim. Insă, prea multe fibre au efectul invers. Dacă ai o dietă bogată în fibre, bea foarte multă apă. Fibrele absorb apa și sunt mai ușor de “transportat” de către tractul intestinal.
Ce poți face pentru a calma efectul de balonare
- Legumele gătite sunt un “remediu” excelent împotriva balonării. De asemenea, usturoiul stimulează digestia. Compușii săi antifungali, antivirali și antibacterieni contribuie la digestia mai ușoară a alimentelor care balonează.
- Un alt remediu împotriva balonării este pepenele. Grație conținutului bogat de apă, pepenele scade nivelul de sare din organism.
- Citricele sunt bogate în vitamina C și conțin 80-90% apa. De aceea sunt ideale pentru reducerea senzației de balonare și previn apariția gazelor.
- Ananasul contribuie și el la o bună digestie, grație unui compus numit bromelină, dar și conținutului bogat de apă.
- Apa ajută la eliminarea surplusului de sare din organism. De asemenea, iaurtul și bacteriile sănătoase din acesta ajută organismul să dizolve mai repede carbohidrații și anumite zaharuri și astfel să preîntimpine apariția gazelor intestinale.
- Ceaiul de ghimbir, menta si fenicul ajuta la reducerea senzației de balonare.