În timp ce conducerea Romarm este cercetată penal pentru corupție, directorul general Gabriel Țuțu,  Fabrica de Pulberi din Făgăraș aflată în subordine, este în continuare fără director general. O situație de care ministrul Economiei, Florin Spătaru, nu este străin, dar nu ia nicio decizie care să stabilizeze situația de la compania făgărășeană. De la 26  ianuarie 2023, ing. Monica Vlad ocupă funcția, dar fără putere de decizie. ,,Ocupă doar biroul directorului“ așa cum susțin salariații de aici care prin  protestele organizate au cerut conducerii Romarm și ministrului semnarea contractului de mandat pentru funcția de director general cu ing. Monica Vlad, care are o experiență de 30 de ani în domeniu.

Șefia fabricii, la mâna politicului

Dacă ing. Monica Vlad a fost singurul candidat pentru această funcție pentru care membrii CA de la Romarm și-au dat votul ,,pentru“, după ce a apărut o a doua cerere, lucrurile s-au schimbat, mai ales că persoana a fost șef la SRI Făgăraș, acum pensionar. Nici membrii CA de la Fabrica de Pulberi n-au apreciat profesionalismul  și experiența în industria de apărare în cazul celor doi candidați. ,,De exemplu, Nicolae Butunoiu, consilier local PSD, membru în CA de la Fabrica de Pulberi, a susținut numirea în funcția de director general a fostului șef al SRI Făgăraș, așa a votat, deși acesta nu îndeplinește prevederile Legii nr. 232/22 noiembrie 2016 privind industria de apărare, lege care  reglementează organizarea și funcționarea industriei naționale de apărare și activitățile necesare realizării de produse militare, sensibile și strategice, astfel încât aceasta să asigure protecția intereselor naționale de apărare ale României, inclusiv  a intereselor esențiale ale siguranței naționale“ spun salariații fabricii. La Art. 12, această lege prevede:

  • ,,Asigurarea unui management performant la operatorii economici din industria națională de apărare cu capital integral și/sau majoritar de stat se realizează cu directori/membri ai directoratului cu vechime în muncă de 10 ani, din care 5 ani în domeniul specific activității operatorului economic respectiv“.

Salariații fabricii  concluzionează că ,,la votul în CA, Nicolae Butunoiu n-a ținut cont de prevederile Legii care reglementează activitatea din industria de apărare așa cum ar fi normal, ci s-a conformat  ordinelor venite pe linie de partid“.

Ministrul  cu interese la Salrom

Când s-a întrunit, în data de 25 ianuarie 2023, CA de la Romarm a fost emisă, cu unanimitate de 5 voturi, o recomandare către CA al societății Fabrica de Pulberi SA Făgăraș pentru numirea în funcția de director general și încheierea unui nou mandat  pentru o perioadă de 4 luni (26.01 2023-25.05 2023) pentru ing. Monica Vlad. La o săptămână distanță, nu toți membrii ai acestui for și-au mai păstrat poziția când a apărut candidatul provenit din rândurile SRI. Angajații de la Fabrica de Pulberi pun această întorsătură pe intervenția politicului, numindu-l aici și pe ministrul Economiei, Florin Spătaru. Reamintim faptul că acest ministru a vizitat anul trecut fabricile de la Făgăraș și Victoria, Fabrica de Pulberi și Pirochim, însoțit fiind de șefii PSD Brașov, Dunca și Rasaliu, dar și de primarul Făgărașului, care după câteva luni a devenit psd-ist. Jurnaliștii de la puterea.ro aduc acuzații ministrului Spătaru,  justificând materialele publicate cu documente oficiale, demonstrând implicarea lui în deciziile de la Salrom SA, inclusiv  cele legate de privatizarea companiei, dar și de organizare.

  • ,, Ministrul Economiei, Florin Spătaru, prin intermediul unui om de încredere din minister, joacă alba neagra cu hotărârile AGA de la Societatea Națională a Sării SA-SALROM doar ca să facă jocurile prietenul său, patronul unei terase de fițe, impus director general la această societate. Dar, jocul de a alba-neagra de la Salrom al ministrului Florin Spătaru cu hotărârile AGOA a continuat prin intermediul celor doi reprezentanți ai Ministerului Economiei, adică secretarul general Cristi Petcu și a secretarului AGA, Monica Teiș. Prin Hotărârea nr. 2/20.01.2023, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, cu unanimitate de voturi exprimate de cei doi acționari ai societății, aprobă prelungirea valabilității punctului de lucru/sediu secundar al SNS S.A., situat în București, Splaiul Unirii nr. 76, Corp A, et. 3-4-5…  “ titrează puterea.ro.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here