Angajații de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș au ieșit din nou în fața fabricii într-un protest spontan pentru a-și spune nemulțumirile. Vineri, 3 februarie a.c., începând cu ora 10.00, atât salariații de la fabrica de pe strada Hurezului cât și cei de la Depozitul Dejani și-au strigat nemulțumirile.
- ,,La nivelul societății există o stare de iritare și nemulțumire datorită faptului că există o incertitudine privind conducerea executivă a societății, neplata drepturilor salariale aferente lunii decembrie 2022, încercările unor persoane care doresc să diminueze numărul de personal protejat prin nucleu la SC Fabrica de Pulberi SA sub un numeric de 140 nuclee, nu sunt acordate salariaților o serie de drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă (CCM) care trebuia acordate de la 1 ianuarie 2023. Filiala de la Făgăraș este singura care n-a dat tichete de masă angajaților și n-a beneficiat de nimic în ultimii ani. Revendicările noastre sunt legate de creșteri salariale, asigurări de sănătate private, condiții speciale de muncă, tichete de masă, dar și contract de mandat pentru directorul general Vlad Monica. Am așteptat răspunsul până la 1 febriarie 2023, dar nu l-am primit. În prezent nu avem director general și cerem să intrăm în normalitate. Vom uza de toate pârghiile legale, inclusiv acțiune în instanță“ explică Lucian Cupu, președintele Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.
Salariații vor același director general, ing. Monica Vlad
Salariații cer conducerii Romarm să încheie un nou contract de mandat cu directorul general în funcție, ing. Monica Vlad, pentru o durată de 4 luni. Angajații spun că schimbarea directorului este politică și nicidecum pe baza rezultatelor și a competențelor profesionale. Oamenii invocă prevederile Legii nr. 232/22 noiembrie 2016 privind industria de apărare, lege care ,,reglementează organizarea și funcționarea industriei naționale de apărare și activitățile necesare realizării de produse militare, sensibile și strategice, astfel încât aceasta să asigure protecția intereselor naționale de apărare ale României, inclusiv a intereselor esențiale ale siguranței naționale“. La Art. 12, această lege impune:
- ,,Asigurarea unui management performant la operatorii economici din industria națională de apărare cu capital integral și/sau majoritar de stat se realizează cu directori/membri ai directoratului cu vechime în muncă de 10 ani, din care 5 ani în domeniul specific activității operatorului economic respectiv“.
Pe masa CA de la Fabrica de Pulberi SA Făgăraș sunt două cereri, a fostului director general, Monica Vlad- inginer cu o experiență de peste 30 ani vechime în acest domeniu, iar a doua aparține fostului șef SRI Făgăraș, care nu are experiență în domeniu. Salariații așteaptă decizia CA de la Fabrica de Pulberi care se întrunește astăzi, dar și a CA de la Romarm, deși acesta din urmă, s-a întrunit în data de 25 ianuarie 2023, când a emis, cu unanimitate de 5 voturi, o recomandare către CA al societății Fabrica de Pulberi SA Făgăraș pentru numirea în funcția de director general și încheierea unui nou mandat pentru o perioadă de 4 luni (26.01 2023-25.05 2023) pentru ing. Monica Vlad. Reamintim că la Romarm a fost numit în funcția de director general, în urmă cu 3 ani, Gabriel Țuțu, acesta venind din cadrul Serviciului Român de Informații.
Sindicatul a salvat numărul de angajați al fabricii
La data de 2 februarie 2023 s-a desfășurat la sediul Romarm SA ședința organizată de conducerea companiei cu liderii sindicatelor din cadrul filialelor cu scopul repartizării numericului de nucelu pe anul 2023, respectiv utilizarea sumelor de transferuri și a numărului mediu maxim de personal“.
- ,,S-a încercat diminuarea la Făgăraș a numărului de nuclee, acestea urmând să fie repartizate la alte filiale. Am reușit să obținem 138 de nuclele față de 140 cât erau repartizate prin HG“ a mai declarat Lucian Cupu, președintele Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro. (Lucia BAKI)