FOTO ProTV

Un om de știință din Regatul Unit avertizează că abstinența la alcool ar putea afecta, în timp, societatea, arată stirileprotv.ro.

„Societatea va deveni mult mai puțin creativă dacă continuăm să renunțăm la băutură”, avertizează un expert citat de DailyStar.

Cercetătorul britanic Boffin Edward Slingerland este de părere că tendința tinerilor adulți de a renunța definitiv la consumul de alcoolar putea dăuna societății.

El spune că vor exista beneficii evidente pentru sănătate, dar abstinența la alcool va avea un impact major asupra culturii.

„Adesea avem o viziune restrânsă asupra rolului pe care l-a jucat alcoolul în formarea societății. (…)Nu este vorba doar despre medicină. Alcoolul este o tehnologie culturală pe care am dezvoltat-o pentru a ne aduce înapoi la mentalitatea noastră de la cinci ani, când vine vorba de flexibilitate și creativitate. După câteva ore dispare și putem aduna rezultatele. Există dovezi bune că (alcoolul) crește creativitatea, de care avem nevoie ca societate”, a spus Boffin Edward Slingerland, profesor de filozofie de la Universitatea din British Columbia.

El consideră că fără băutură va exista „o societate mai puțin creativă și mai atomizată”, argumentând că de-a lungul istoriei alcoolul a fost asociat cu artiștii.

„Dacă este adevărat că tinerii nu se intoxică în mediile sociale, aș prezice o reducere a inovației și, de asemenea, o scădere a cooperării”, a spus el.

De asemenea, el spune că alcoolul poate juca un rol cheie în formarea de relații și în câștigarea încrederii altor oameni.

„În același mod în care strângerea mâinii a început ca o modalitate de a arăta că nu purtăm arme, bem bere. Este ca și cum ne punem armele mentale deoparte”, afirmă acesta.

Slingerland mai spune că alcoolul contribuie la producerea de substanțe chimice care ne ajută să ne simțim bine, cum ar fi serotonina, dopamina și endorfinele.

„Pentru că ne simțim pozitivi se creează un sentiment de legătură care este esențial pentru omenire”, mai spune cercetătorul.

O lună fără alcool 

Afirmațiile sale vin în contextul „Dry January”, o inițiativă a unei organizații caritabile, începută în 2012, care îndeamnă oamenii să renunțe la alcool timp de 31 de zile, pe perioada lunii ianuarie.

„Elimină mahmureala, reduce talia și economisește niște bani serioși renunțând la alcool timp de 31 de zile”, este inițiativa celor de la Alcohol Change UK.

Un studiu al companiei Diageo, unul dintre cei mai importanți producători de băuturi alcoolice din lume, arată că din ce în ce mai mulți oameni sunt abstinenți sau reduc consumul de băuturi spirtoase. De asemenea, în Regatul Unit producția de bere fără alcool este în creștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here