După o toamnă relativ ”prietenoasă”, cu temperaturi blânde, vremea în România se răcește brusc, cel puțin pentru câteva zile, scrie alba24.ro.
Valorile termice se duc în media normală a lunii noiembrie, iar zilele cu soare blând vor deveni amintire.
Atenție, este o perioadă periculoasă pentru sănătate. Organismul simpte schimbarea bruscă de temperatură și este momentul în care apar cele mai multe răceli, mai ales la copii.
„De luni avem un nou episod de răcire a vremii, unde așteptăm maxime doar de 10-15 grade și posibil ca în mare parte a săptămânii următoare să fie caracterizată de temperaturi normale sau chiar sub norma pentru partea de est a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu, director în cadrul ANM.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), luni, 14 noiembrie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale în a doua decadă a lunii noiembrie.
Termometrele vor arăta și zero grade, noaptea
În zonele joase de relief, mai ales dimineața și noaptea, va fi nebulozitate stratiformă – mai persistentă în regiunile estice și sud-estice și pe alocuri se va semnala ceață, asociate cu totul izolat cu burniță, iar în rest cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 4 și minus 3 grade Celsius în depresiunile intramontane și 9 grade Celsius pe litoral.
Marți, 15 noiembrie, valorile termice, fără variații semnificative față de intervalul precedent în cea mai mare parte a țării, vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei.
Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe arii restrânse ploi slabe în regiunile vestice și nord-vestice, dar local cu nebulozitate și pe spații mici cu ceață – în prima parte a zilei și noaptea – în zonele joase de relief. Vântul va sufla slab și moderat.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 11 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 0 și 8 grade Celsius.
Iarna rămâne una blândă – prognoză
Predicții de ninsoare pentru iarna 2022-2023: Meteorologii au date noi de prognoză care arată modelele de ninsoare pentru următorul sezon de iarnă, influențate de curentul La Nina.
În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă.
Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a afirmat directorul ANM, Elena Mateescu.
Iarna va fi ușor mai blândă decât anii anteriori, cu zăpadă puțină și care ține puțin, câteva zile.
Meteorologii europeni exclud aproape complet zăpada în Europa Centrală, de Crăciun și anul nou, cu excepția zonelor muntoase.
În România, minimele lunii decembrie vor ajunge la minus 15 grade noaptea în toată țara.
Temperaturi mai joase decât această valoare vor fi la cotele înalte ale munților și în anumite zone din țară, cum ar fi Întorsura Buzăului, Miercurea Ciuc sau Lunca Ilvei, unde este posibil să avem minus 23 – minus 25 de grade Celsius, în a doua jumătate a lui decembrie.
Iarna 2022-2023, confirmări de la meteorologii europeni
Prognoze meteorologice care anunță o iarnă blândă în România au fost emise de către două mari institute europene, respectiv Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și Serviciul Meteorologic al Regatului Unit.
„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale.
Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, spune George Gârbacea, cercetător științific.
Iarna 2022-2023: Șanse de ninsoare
În prima parte a iernii, șansele să ningă în România sunt extrem de slabe, spune Centrul European de Prognoze.
Ninsorile sunt așteptate doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde însă nu se va depune strat de zăpadă.
Se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal.
În România vor fi condiții pentru a se înregistra ninsori din ianuarie până în aprilie, cu slabe șanse în noiembrie și decembrie. În ultimele două luni ale anului va ninge doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde nu se va depune strat de zăpadă.
Indice UV foarte scăzut, cer acoperit
Ceea ce remarcă însă metelorologii europeni este un indice UV scăzut în Europa și în România mai ales în decembrie și ianuarie, când valoarea acestuia va fi sub 1.
Lipsa soarelui reprezintă un risc pentru sănătate, mai ales pentru persoanele meteo-sensibile.
Cerul va fi aproape în permanență acoperit, iar perioadele în care va fi senin vor fi rare.