Încă un proiect privind dezvoltarea orașului Victoria a fost aprobat la finanțare prin PNRR. Este vorba despre eficientizarea energetică a clădirii Colegiului Tehnic Dr. Al. Bărbat, investiție în valoare de 3,2 milioane de euro, fonduri nerambursabile.
,,În acest moment, am depășit pragul de 10 milioane euro, proiecte pentru care ni s-a aprobat deja finanțarea şi pentru care vom demara în scurt timp lucrările de execuţie“ explică primarul Camelia Bertea.
Doi ani de mandat
În doi ani de mandat, primarul orașului Victoria, Camelia Bertea, a reușit să transforme multe unități publice și să implice comunitatea în viața orașului. A atras peste 20 milioane de euro prin proiecte europene, a deschis spitalul public, a revigorat vechiul obicei al cetățenilor, voluntariatul. Un bilanț al activității Primăriei Victoria sub coordonarea primarului Camelia Bertea arată domenile de activitate și proiectele realizate pentru cetățeni. Primarul Camelia Bertea prezintă în fața cetățenilor proiectele realizate.
Sănătate
,,După un an de la redeschidere, Spitalul Orășenesc Victoria este funcţional în proporţie de 70%. Am reuşit să găsim medici pentru specializările: pediatrie, medicină fizică și de recuperare, medicină internă, chirurgie, ortopedie, urologie, endocrinologie. S-a deschis şi cabinetul de obstetrică-ginecologie, unde colaborăm cu un medic pensionar. Pe partea de spitalizare, avem compartimentele de medicină internă, boli cronice, recuperare medicală și pediatrie. Este în curs de pregătire un compartiment de paliație, care va avea 14 paturi. Continuăm eforturile şi căutările pentru a completa organigrama și structura funcțională a spitalului. Am terminat de renovat şi mobilat interiorul Policlinicii din Victoria, astfel ca medicii care au cabinete în Policlinică și pacienții lor beneficiază, acum, de condiții decente. Am renovat şi redeschis Centrul de permanenţă şi am alocat de la bugetul local banii necesari pentru dotarea cu aparatură și mobilier noi și moderne“.
Unități școlare
,,Am depus proiect de finanţare prin PNRR pentru eficientizarea energetică a Colegiului Tehnic Dr. Alexandru Bărbat. Lucrările includ termoizolarea exterioară a clădirilor şi acoperişurilor, montarea de ferestre termopan, instalarea de pompe de căldură şi panouri fotovoltaice, etc. Toate acestea vor avea ca rezultat nu numai condiţii mult mai bune pentru elevi, dar şi reducerea consumului de energie cu 30 până la 65%. Am depus proiectul de construire a noii creșe, pentru a obține finanțare prin PNRR. 15.5 milioane lei este valoarea totală a proiectului. Creșa va fi amplasată pe strada Stadionului, va avea 3520 de metri pătrați și este gândită pentru un număr de 70 de copii. Am început lucrările de reabilitare exterioară a Liceului Teoretic I. C. Drăgușanu, din fonduri nerambursabile. În plus, am alocat bani de la bugetul local pentru a putea face şi îmbunătăţirile necesare la interior. Lucrările se vor finaliza în decembrie anul acesta. Am renovat complet Grădinița de pe strada Mihai Eminescu. Partea de eficientizare (izolare exterioară, partea de instalații, panourile solare, centrala) a fost făcută cu bani europeni. Iar pentru tot ce înseamnă renovare, dotare, modernizare a interiorului grădiniţei şi a curţii, am obţinut fonduri suplimentare nerambursabile. Am făcut toată documentaţia necesară şi am început lucrările de reabilitare şi modernizare a Școlii Generale aparținând Liceului Teoretic I.C.Drăgușanu, termenul de finalizare fiind 2023“.
Mediu
,,Am finalizat desființarea fostei gropi de gunoi a orașului şi am reuşit să evităm declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva orașului Victoria pentru încălcarea legislației europene în privința protecției mediului, ceea ce ar fi însemnat sancțiuni și amenzi foarte mari. Am implementat sistemul de colectare selectivă la nivelul întregului oraș, avem containere speciale pentru fiecare categorie de deșeuri la punctele de colectare. Am depus un proiect în valoare de 1,13 milioane lei pentru finanțarea din fonduri europene, prin PNRR, a 23 de eco-insule digitalizate destinate colectării selective pe toate cele 5 fracții. Am transformat vechea staţie de transfer în staţie de sortare, astfel că acum ne sortăm singuri deşeurile şi le predăm mai departe, spre a fi reciclate, încasând bani pentru acest lucru. Ne-am alăturat campaniei naționale «Curățăm România», inițiată de Ministerul Mediului și având sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, şi am făcut curăţenie de primăvară în tot oraşul. Am început să sancţionăm persoanele care aruncă deşeuri pe domeniul public, precum şi pe cele care deţin locuri de grădină lăsate în paragină sau transformate în depozite de deșeuri. Am rezolvat problema blocului părăsit de pe strada Oltului. Noii proprietari au început lucrările la scurt timp după preluarea clădirii. Au eliberat parterul blocului și au scos afară munții de gunoaie, au început reparațiile la parter și demisol, iar în paralel, s-a lucrat la izolarea terasei. S-au montat ferestrele termopan la etajele 1-4, urmând ca la parter să fie montate după finalizarea lucrărilor de reparații. Când vine frigul, lucrările se vor opri, urmând să fie reluate la primăvară și sper că vom vedea acest bloc terminat anul viitor“.
Spații verzi
,,Am terminat de amenajat Parcul de căsătorii, înființat anul trecut pe terenul viran de lângă Primărie, precum şi parcul din faţa Primăriei. Am organizat un concurs şi am premiat cele mai frumos amenajate spaţii verzi de pe domeniul public. Am refăcut toate băncile deteriorate de pe domeniul public al oraşului. Am plantat peste 1400 de fire de trandafiri în toate parcurile din oraș şi pe strada Victoriei şi am readus la viaţă Oraşul Trandafirilor! Am achiziţionat un mini-utilaj pentru cosit iarba, pentru a îmbunătăți și eficientiza acest serviciu, delegat către societatea Ecosistem“.
Administrație
,,Am implementat Sistemul de plată electronică a impozitelor şi taxelor locale, astfel că cetăţenii nu mai sunt nevoiţi să stea la cozi pentru a-şi plăti taxele şi pot accesa foarte uşor informaţiile de care au nevoie în privinţa taxelor şi impozitelor. Am finalizat Nomenclatorul Stradal în format electronic, ce conţine fiecare stradă, adresă, număr poștal din oraș – informații care până acum existau doar în format scriptic. Am finalizat Registrul spațiilor verzi, ce cuprinde toate informațiile privind spațiile verzi și arborii existenți pe spațiul public şi este o condiție preliminară pentru multe programe europene de finanțare privind proiecte “verzi”. Am încheiat un parteneriat cu asociația pentru protecția animalelor Care for Dogs Romania, pentru gestionarea situației câinilor fără stăpân din Victoria. Tot cu ajutorul asociației Care for Dogs, am derulat programe de sterilizare și microcipare gratuită a câinilor cu stăpân, astfel încât toți cetățenii care dețin câini să între în legalitate și să nu mai contribuie la înmulțirea animalelor de pe străzi“.
Facilități pentru investitori
,,Am identificat, încă de anul trecut, un teren de 5 hectare și am demarat elaborarea PUZ-ului, ce va reglementa inclusiv infrastructura pentru utilități – apă, canalizare, curent, etc – lucrări ce au fost deja incluse în bugetul local pe acest an. Astfel, anul viitor, Victoria va avea primul teren de 5 hectare destinat investitorilor, cu toate utilitățile și facilitățile necesare“.
Fonduri europene nerambursabile, 20 milioane euro
,,Am depășit pragul de 20 milioane euro – proiecte depuse pentru finanțare nerambursabilă! Este mai mult decât s-a depus la un loc în orașul nostru timp de 30 de ani. Eficientizarea energetică a 7 blocuri (Viitorului Şi Oltului) – 3.8 milioane euro. Eficientizarea energetică a 3 blocuri (Albota nr. 5, George Coșbuc nr. 3, Victoriei nr. 14) – 2.223.988 euro. Eficientizarea energetică a Spitalului Orășenesc Victoria – 2.568.720 euro. Eficientizarea energetică a clădirii Casei de cultură Victoria – 1.601.600 euro. Eficientizarea energetică a Colegiului Tehnic Dr. Alexandru Bărbat – 3.8 milioane euro. Construire creşă – 3.1 milioane euro Construire locuințe pentru tineri şi specialişti în sănătate şi învăţământ – 880.860 euro. Înființarea a 6 stații de încărcare pentru vehicule electrice – 233.000 euro (valoarea eligibilă). Reabilitarea şi modernizarea reţelei de canalizare a oraşului – 14.1 milioane lei (2.9 milioane euro). Achiziţionarea a 23 de ecoinsule pentru colectarea selectivă a deșeurilor pe toate cele 5 fracţii – 1.13 milioane lei (230.000 euro)“
Sport și evenimente
,,De Paşti, copiii s-au întrecut la vânătoare de ouă și la concursul de ouă pictate. De Ziua Copilului, am avut zeci de concursuri cu peste 500 de copii participanţi și peste 300 de premii și diplome oferite. Zilele Oraşului Victoria au fost anul acesta trei în loc de două, aşa cum eram obişnuiţi. Am avut activități și distracție de calitate pentru toate vârstele și toate gusturile şi cel mai mare număr de participanți de când se organizează acest eveniment. După mai bine de 15 ani, am avut din nou în Victoria patinoar de Crăciun. Moș Crăciun a trecut pe la Grădiniță, pe la Școala Generală și pe la Şcoala Specială și a adus câte un dar fiecărui copil, de la 2 ani până la clasa a VIII-a. Am prelungit bucuria Crăciunului şi am sărbătorit împreună, printr-un eveniment inedit, cu miros de brad, colinde și cântece tradiționale, pe Patronul Spiritual al Orașului Victoria, Sfântul Ștefan“.
Infrastructură și utilități
,,Am finalizat prima etapă a procedurii ce trebuie parcurse pentru a obține fondurile necesare refacerii rețelei de canalizare a orașului Victoria: ridicările topografice. Următorul pas este expertiza tehnică, iar în funcţie de rezultatele acesteia, vom demara apoi elaborarea documentaţiei – fie SF (studiu de fezabilitate) pentru construirea unei noi rețele, fie DALI (Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții), în cazul în care vom putea repara vechea rețea sau porțiuni din aceasta. După finalizarea SF sau DALI, va urma elaborarea proiectului tehnic și formalitățile de depunere a proiectului pentru obținerea finanțării. În paralel, ne ocupăm și de problema stației de epurare. Pentru a obține avizele de funcționare a rețelei de canalizare, suntem obligați de lege să avem și o stație de epurare la standarde europene. Deja am depus proiectul și urmează să primim finanțare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de 14,1 milioane lei, pentru execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare, iar pentru documentația necesară, am alocat bani din bugetul local. Suntem aproape de finalul lucrărilor în noul cartier Farcaş, destinat în special tinerilor. Urmează să scoatem la licitație cele 21 de loturi pentru case, fiecare a câte 600 mp, având toate utilitățile necesare pentru locuit“. (Lucia BAKI)