România a încasat prima tranșă din PNRR, în valoare de 2,6 miliarde euro, ca urmare a recentei autorizări de către Comisia Europeană a cererii de plată depuse de țara noastră. Momentul marchează îndeplinirea de către Guvern a unui număr de 21 de ținte și de jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență, aferente trimestrului IV al anului 2021. Următoarea cerere de plată, cu o valoare totală de 3,2 miliarde euro, vizează îndeplinirea a 51 de ținte și jaloane din primele două trimestre ale acestui an.
Până acum, aplicarea de către România a PNRR a fost una exemplară, lucru constatat chiar de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că țara noastră a înregistrat “progrese bune și rapide în punerea în aplicare a primului set de reforme și investiții din cadrul planului”.
Ce este PNRR? Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice. Mecanism de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro.