Un proiect de lege adoptat de Parlament prevede acordarea unor tichete de 150 de lei pe lună copiilor care fac sport de performanță. Măsura este menită să sprijine juniorii de la cluburi sportive care participă la competiții naționale și internaționale.
Actul normativ a primit vot final la Camera Deputaților și va merge la promulgare.
Proiectul completează Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul introducerii „tichetelor de sportiv”.
În expunerea de motive, se arată că, “încă de la începerea activității sportive, copiii și juniorii care practică sportul de performanță au întâmpinat și întâmpină greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau materialelor sportive, achiziționarea alimentelor sau la medicație necesare efortului depus, toate acestea fiind destul de costisitoare, precum și transportul aferent participării la pregătirea zilnică sau la competițiile locale, județene, naționale și internaționale, necesare practicării sportului de performanță”.
Cine va putea beneficia de tichet de sportiv și pentru ce îl poate folosi
Copiii și juniorii legitimați la cluburile sportive înființate conform prezentei legi, care participă la competiții sportive oficiale naționale și internaționale beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite tichete de sportive, se arată în textul legii.
Tichetele de sportiv pot fi utilizate numai pe teritoriul României și sunt destinate achiziției de articole și echipamente sportive specific disciplinei sportive practicate, transport între localități, suplimente nutritive sau recuperare medical.
Condiții de utilizare a tichetelor de sportiv
Fiecare beneficiar are dreptul la un singur tichet de sportiv pe lună, valoarea nominală a acestuia fiind de 150 lei.
Tichetul de sportiv are perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Fiecare tichet de sportiv este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă și cuprinde cel puțin următoarele:
- a) emitentul și datele sale de identificare
- b) valoarea nominală a tichetului de sportive
- c) spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care este în drept să utilizeze tichetul de sportive
- d) interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activității sportive
- e) seria și numărul legitimației de sportiv cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat și categoria de vârstă
- f) elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului
Legea, aplicată din 1 ianuarie 2023
Tichetele de sportiv nu înlocuiesc alte forme de venit oferite de structurile sportive.
Legea se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.
Guvernul urmează să aprobe Normele metodologice de aplicare (în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii), să identifice sursa de finanțare a tichetelor de sportiv și să includă sumele respective în Legea bugetului de stat pe anul 2023.